Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Budova_Ua.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Контактів

а) б) в)

Рис. 1.117. Плівки плівкової клавіатури а - три плівки, накладені одна на одну, б - нижня і середня плівки, в - верхня плівка

1 - контакти для під'єднання контролера клавіатури, 2 - контактні майданчики, 3 - отвори у середній плівці

Довготривале використання ігор з керуванням від клавіатури, як правило, призводить до відмови окремих клавішних елементів, тому у кабінеті навчальної обчислювальної техніки такі ігри не варто використовувати.

Для зменшення навантаження на руки під час тривалої роботи на клавіатурі використовують підставки для рук та ергономічні клавіатури.

Деякі виробники пропонують бездротові клавітури (з передаванням інформації інфрачервоними променями або радіохвилями), таку клавіатуру можна досить вільно переставляти на робочому столі без ризику зачепити щось шнуром клавіатури. На рис. 1.118 зображені клавіатура з додатковими клавішами і бездротові клавіатура й мишка.

Рис. 1.118. Клавіатура з додатковими клавішами і бездротова клавіатура

Кластер

Кластер (англ. Cluster) - це багатопроцесорна система, побудована на базі серійних ПЕОМ із швидкісними каналами зв'язку між ними. Такий підхід є менш вартісним, аніж побудова спеціально спроектованої багатопроцесорної системи (Deep Blue, Earth Simulator, Cray ). Одним із перших проектів по створенню кластера був проект Beowulf (1994 рік). Цей кластер складався із 16 ПЕОМ і мав продуктивність 70 Mflops (flops - floating-point operations per second [операцій з плаваючою комою за секунду]), вартість - $40000. Можна виділити два напрямки використання кластерів:

обчислювальні кластери;

серверні застосування.

Обчислювальні кластери в Україні розгорнуті в інформаційно-обчислювальному центрі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівському інституті фізики конденсованих систем НАН України , Інституті кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України. Окрім обчислювальних кластерів великі корпорації використовують кластери в якості серверів (Київстар GSM, UMC, Промінвестбанк, Укрексімбанк, Міністерство екології

і природних ресурсів, ВАТ ЛисичанськНафтаОргСинтез, Іллічівський морський порт [перелік неповний]). На рис.клі подано фотографію найпотужнішого обчислювального кластера в Україні, який був уведений в дію у 2004 році, а у таблиці технічні параметри кластерів деяких українських кластерів

Рис. 1.119. Кластер інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України

Організація

Рік вста-новле ння

Кількість процесорів

Швидкі-сть обміну інформа­цією

Продук­тивність

Програмне забезпечення

Інформаційно-обчислювальний центр Київського національного університету імені Тараса Шевченка

(http://www.cluster.ki ev.ua)

1999

34 (14 Pentium ІІПГГц, 512 МбОЗПр+16 Intel Xeon 2.4ГГц, 512 Мб ОЗПр + 4 Intel Xeon 3.2 ГГц, 2048 Мб ОЗПр)

1 Гбіт/сек.

Пікова 120 Gflops, Linpack 32,5 Gflops

Fedora Linux — 1, СНРОХ,

torque, maui LAM, MPICH, PVM, прикладні програми

Львівський Інститут фізики конденсова­них систем НАН України

2002

12 (2 Athlon МР 2200+, 2Гб ОЗПр)

Fast Ethernet ~90Mbit/s

Gigabit Ethernet

~650Mbit/s

17.5 Gflops на 8 вузлах +Fast Ethernet

Red Hat Linux

7.1,

Mosix, OpenPBS MPICH 1.2.4

Інститут кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України

2004

32 Intel Xeon

немає інформації

немає інформації

немає інформації

Інститут кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України

2005

64 Intel Itanium

немає інформації

немає інформації

немає інформації

Окрім централізованих кластерних систем, які складаються із певної кількості ПЕОМ, що встановлюються в одному приміщенні (зазвичай у стійку), використовують децентралізовані кластерні системи. Децентралізовані кластерні системи складаються із ПЕОМ, які розташовані у різних приміщеннях і об'єднані локальною мережею. Для керування роботою кластера потрібне відповідне програмне забезпечення ( операційна система і система керування задачами). Подальшим розвитком децентралізованих

кластерных систем можна вважати системи з розподіленими обчисленнями, які складаються із ПЕОМ, розташованих у різних містах, країнах, континентах і об'єднаних глобальною мережею Інтернет (проекти FightAIDSatHome, SETI@home).

Контролер графічний

Контролер графічний призначений для формування сигналів, які подаються на дисплей для формування зображення. Графічний контролер може входити до складу північного моста системної логіки (інтегрований контролер), або ж встановлюється як додаткова плата розширення стандарту PCI Express, AGP, PCI, VLB [застаріло], ISA [застаріло]. Для під'єднання до дисплеїв на електроннопроменевих трубках використовують аналоговий інтерфейс (VGA). В аналоговому інтерфейсі графічний контролер формує синхросигнали (рядковий і кадровий) і сигнали колірності - R, G, В. Рідкокристалічні диплеї під'єднують через цифровий (DVI) або аналоговий інтерфейс (VGA). У цифровому інтерфейсі контролер формує цифровий потік, який несе інформацію про зображення одного кадра, і тактові сигнали.

а)

б) Рис. 1.120. Під'єднання рідкокристалічного дисплея до графічного контролера

а - через один канал, б - через два канали (один канал передає ліву половину зображення, другий - праву)

Рис. 1.121. Розняття цифрового інтерфейсу DVI

TMDS - цифрові сигнали, ANALOG - аналогові сигнали, Р@Р - сигнали технології Plug and Play

При використанні аналогового інтерфейсу для під'єднання до рідкокристалічного дисплея цифрові дані у графічному контролері перетворюються в аналогові сигнали за допомогою цифро-аналогового перетворювача, а у дисплеї відбувається зворотнє перетворення із аналогового сигналу в цифровий, який подається на контролер дисплею. При використанні цифрового інтерфейсу цифрові дані із графічного контролера напряму подається на контролер дисплею, що дозволяє підвищити якість графічного зображення на екрані дисплею. Однак, при високій роздільній здатності дисплею доведеться використовувати два цифрових інтерфейси через велику інтенсивність цифрового потоку від графічного контролера до дисплея (рис. 1.1206). На рис. 1.120 зображено варіанти під'єднання рідкокристалічного дисплея до графічного контролера через цифровий інтерфейс, а на рис. 1.121 - розняття інтерфейсу DVI.

Графічний контролер складається із інтерфейсного блоку (PCI Express, AGP, PCI,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]