Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам. робота.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Робота з особами “емоційного згоряння”.

Ця група осіб соціального ризику є настільки “благодатною”, що може сама в більшості випадків вирішити свої проблеми. Проте фахова допомога в цьому випадку полягає у двох видах впливів: 1) робота з пацієнтом на основі застосування лікарських препаратів і різноманітних видів психотерапії; 2) діяльність на основі пом'якшення дії організаційного чинника (скорочення офіційної тривалості роботи, її трудомісткості, змістовності, рівня відповідальності, підвищення управлінського статусу і т.ін.).

Таким чином, соціальна робота – це завжди робота в умовах проблемної ситуації з клієнтами груп ризику. Проблемна ситуація – це характеристика стану соціокультурного життя суспільства на індивідуальному, груповому й загальносоціальному рівнях, при якому під дією визначених (зовнішніх або внутрішніх) чинників раніше сталі процеси способу життя і взаємодії людей, їхні динамічні зв'язки з оточенням здаються порушеними, а механізми відновлення балансу таких стосунків і зв'язків багато в чому відсутні. Проблемна ситуація в соціальній роботі диктує спрямованість її організації й змісту на проблемно-орієнтований підхід до неї, що означає відповідне розв’язання проблем клієнтів соціальної роботи з акцентом на усвідомлення, стимулювання й підтримку своїх власних ресурсів і здібностей. Проблемно-орієнтований підхід до соціальної роботи на основі “проблемної ситуації” адекватно відбивається в таких поняттях, як “ризик” і “група ризику”. У свою чергу, зазначені поняття утворюють “практичне поле” соціальної роботи з представниками проблемних груп (груп ризику). Головне, що повинен ураховувати тут соціальний працівник, – це те, що його діяльність не є вузькоспеціалізованою, а являє собою широкий спектр послуг, наданих різноманітним групам клієнтів із так званих проблемних груп або груп ризику.

На мою думку, при роботі з такими групами людей, з «групами ризику», психологу дуже важливо не потрапити в ситуацію власного ризику, саме через емоційне виснаження , яке може супроводжуватись емоційним згоранням . Тому в першу чергу варто захистити себе від цього ризику, щоб можна було вільно та без агресії працювати з клієнтами.