Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_рішен_підстава.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Питання для обговорення.

1. Які існують види судових рішень у цивільних справах?

2. Розкрийте законодавчо закріплені правила щодо форми, змісту та порядку ухвалення судових рішень.

3. Яким вимогам повинно відповідати судове рішення.

4. Що таке загальнообов’язковість та стабільність судового рішення?

5. На яких фактах повинно ґрунтуватися рішення суду? Чи може рішення суду базуватися на поясненнях сторін та їх представників?

6. Чи може суд у своїх рішеннях виходити за межі заявлених вимог? Якщо так, то обґрунтуйте це з позиції чинного законодавства України і наведіть приклади справ.

7. Схема набрання рішенням, ухвалою та постановою суду законної сили. Назвіть відмінності в залежності від виду судового рішення.

8. Коли можуть виконуватися судові рішення у цивільних справах державною виконавчою службою?

9. Чи впливає подання скарги після закінчення встановлених законом строків для оскарження на дії державної виконавчої служби щодо здійснення виконавчого провадження?

10. Розкрийте склад рішень та ухвал ,які підлягають негайному виконанню.

11. Проаналізуйте поняття «законна сила рішення» з позиції здійснення виконавчого провадження.

12. Чи впливає на здійснення виконавчого провадження розгляд справ у апеляційному, касаційному провадженнях, перегляду справ Верховним судом України та за нововиявленими обставинами. Якщо так, то проаналізуйте такі умовиводи з позиції кожного з видів цих проваджень.

13. Охарактеризуйте підстави та процедури звернення судового рішення до виконання.

14. Наведіть приклади судових рішень, які потребують видачі виконавчого листа для звернення їх до виконання та ті, що безпосередньо є підставою для виконання.

15. Охарактеризуйте особливості ухвалення заочного рішення.

16. Який процесуальний порядок виправлення судом описок та арифметичних помилок, ухвалення додаткового рішення, його роз’яснення?

17. Розкрийте питання відстрочки чи розстрочки виконання судового рішення. Які можуть бути обставини для застосування розстрочки та відстрочки виконання судового рішення?

18. Обґрунтуйте підстави для зміни порядку виконання судового рішення. Наведіть конкретні приклади.

Рекомендована література :

1. Балюк М.І., Д.Д. Луспеник. Практика застосування цивільного процесуального кодексу України (цивільний процес у питаннях і відповідях). Коментарії, рекомендації, пропозиції / М.І. Балюк, Д.Д. Луспеник – Х.: Харків юридичний, 2008. – 708 с (Серія “Судова практика”)

2. Проблеми теорії та практики цивільного судочинства: Монографія / В.В. Комаров, В.І. Тертишніков, В.В. Баранкова та ін.; За заг.ред.професора В.В. Комарова. – Х.: Харків юридичний, 2008. – 928 с.

3. Васильєв С.В. Цивільний процес: Навчальний посібник / С.В. Васильєв – Х.: ТОВ “Одіссей”, 2007. – 480 с.

4. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ [Бичкова С.С., Бобрик В.І., Ізарова І.О. та ін.]; за заг.ред. С.С. Бичкової. – 2-ге вид., доповн. і переробл. – К.: Атіка, 2007. – 404 с.

5. Зейкан Я.П. Коментар Цивільного процесуального кодексу України / Я.П. Зейкан – К.: Юридична практика, 2006. – 560 с.

6. Цивільний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар У 2 т. / Фурса С.Я., Фурса Є.І., Щербак С.В.: / За заг. ред. С.Я. Фурси. – К.: Видавець Фурса С.Я..: КНТ. – Т. 1. – 912 с. ( Серія “Процесуальні науки”)

7. Цивільний процес України. Проблеми і перспективи: Науково-практичний посібник / Фурса С.Я., Щербак С.В., Євтушенко О.І. - К.: Видавець Фурса С.Я.: КНТ, 2006. – 448 с. – (Серія “Процесуальні науки”)

8. Цивільний процес України: академічний курс: [підручник для студ.юрид.спец.вищ.навч.закл.] / [Фурса С.Я., Фурса Є.І., Гетманцев О.В. та ін.]; за ред.С.Я. Фурси. – К.: Видавець Фурса С.Я.: КНТ, 2009. – Серія «Процесуальні науки». – 848 с.