Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
algoritm magister.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
221.18 Кб
Скачать

3. Структура, зміст й обсяг магістерської роботи

3.1. Обов'язковими частинами магістерської роботи є:

  • титульна сторінка;

  • зміст;

  • магістерське завдання;

  • календарний план;

-: відгук наукового керівника;

  • реферат (бібліографічний);

  • анотації (на двох мовах);

  • вступ;

  • основна частина (розділи і підрозділи);

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки (за необхідності).

Перераховані частини включаються в роботу зі збереженням зазначеної послідовності.

  1. Титульна сторінка магістерської роботи оформляється відповідно до додатка 1.

  2. Магістерське завдання оформляється з урахуванням рекомендацій п. 2.2 даних рекомендацій відповідно до додатка 2.

  3. Календарний план оформляється з урахуванням рекомендацій п. 2.4 даних методичних рекомендацій відповідно до додатка 3.

3.5. Відгук наукового керівника являє собою аналіз якості магістерської роботи за критеріями рейтингової оцінки магістерських робіт (див. п. 6 даних рекомендацій). Відгук складається обсягом не менш 1,5 - 2 сторінок, з обов'язковим письмовим обґрунтуванням кожної оцінки, з посиланнями на текст роботи, з урахуванням підтвердження результатів у рефераті й додатку.

Відгук на магістерську роботу готується керівником до переплетення роботи й повинен бути підшитий у магістерській роботі.

3.6. Реферат оформляється відповідно до додатка 4.

Обсяг реферату повинен бути не менше 1200 знаків і не більше 2000 знаків ( 15-20 видрукуваних рядків). Структура реферату включає: відомості про кількість сторінок, додатків і використаних у роботі джерел, перелік ключових слів, об'єкт і предмет дослідження; мету роботи; отримані результати і їхню новизну, сферу застосування отриманих результатів.

При заповненні графи "Об'єкт дослідження" варто враховувати, що об'єктом дослідження є суспільні відносини (теорія й практика), у рамках яких існує досліджуване явище, тобто вся сукупність відносин, різних аспектів науки, які служать джерелом необхідної для дослідника інформації.

Предмет дослідження - це правовий аспект (який безпосередньо підлягає дослідженню) зазначених суспільних відносин, тобто це тільки ті істотні зв'язки й відносини, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі, є головними, визначальними для конкретного дослідження. Зміст графи реферату "Предмет дослідження" безпосередньо відображається в темі магістерської роботи. Об'єкт і предмет дослідження співвідносяться як загальне й частина.

Графа "Результати дослідження" заповнюється після написання магістерської роботи й містить інформацію про отримані в процесі дослідження конкретні результати, сукупність яких дозволяє судити про досягнення поставленої мети.

Названі результати повинні підтверджуватися додатками до магістерської роботи, наприклад, у вигляді проектів законів про внесення змін і доповнень у відповідний закон, рекомендацій із застосування законодавства, проектів локальних нормативних актів, ксерокопії титульної сторінки друкованого видання й тексту опублікованих тез, статей, тексту наукової доповіді та ін. При опублікуванні матеріалів у періодичній пресі в графі повинні бути зазначені повні бібліографічні реквізити джерела.

Сфера застосування результатів дослідження залежить від їх характеру. Розробки, запропоновані студентом, можуть бути розглянуті й застосовані або рекомендовані до застосування в практичній діяльності якого-небудь підприємства, організації, установи, у навчальному процесі. Науковою діяльністю також може бути виступ з доповіддю на науковій конференції, опублікування тез або наукової статті. Сферою застосування результатів у вигляді проектів законів може бути законодавча практика.

При цьому необхідно враховувати, що застосування результатів, отриманих при написанні магістерської роботи, повинно бути підтверджене відповідними документами.

Використання отриманих результатів може підтверджуватися:

  • практичного характеру - довідками, оформленими у встановленому порядку (дотримана форма, є підпис керівника, дата, печатка, номер довідки й т.д.) про впровадження або про готовність впровадження розробок магістерської роботи з конкретною вказівкою яких саме (додаток 8);

  • теоретичного характеру - копіями публікацій і титульної сторінки відповідного видання (включаються в роботу як додаток) з підтвердженням наявності такої публікації науковим керівником у відгуці; виписками із засідання відповідної кафедри про рекомендацію до використання в навчальному процесі учбово-методичних розробок (додаток 9);

  • щодо зміни, доповнення законодавства - текстами проектів законів про внесення змін і доповнень у відповідні закони; документами, що підтверджують направлення проектів у компетентні нормотворчі органи.

  1. Анотації оформляються на двох мовах, що відрізняються від мови підготовки магістерської роботи: російській і англійській. У тексті анотації необхідно відобразити інформацію про зміст і результати магістерської роботи. Обсяг анотації - до 0,5 сторінки комп'ютерного тексту. Тексти анотацій повинні бути ідентичними за змістом (додаток 5).

  2. У Змісті відображається структура роботи із вказівкою її частин: вступ, номери й назви розділів, підрозділів (підпунктів), висновок, список використаних джерел і додатка, із вказівкою перших сторінок перерахованих частин (додаток 6). Бажано коротко й чітко формулювати назви розділів, підрозділів (підпунктів). Назви глав повинні перебувати в тісному зв'язку з темою наукової праці й сформульовані з урахуванням вимог п.2.3. даних рекомендацій.

  3. Вступ розкриває суть і сучасний стан наукової проблеми (завдання), її значення, підстави й вихідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження, його основні цілі, завдання, а також шляхи їх досягнення, методологію.

У вступі дається загальна характеристика магістерської роботи. Почати треба з обґрунтування актуальності обраної для дослідження теми. Шляхом критичного аналізу й порівняння із уже відомими вирішеннями проблеми (наукового завдання) обґрунтовують актуальність і доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки або суспільних відносин. Необхідно аргументовано довести, що обрана для дослідження тема є дійсно актуальною на момент написання магістерської роботи. Для цього магістрант повинен дати короткий аналіз стану й ступеня розробки обраної проблеми в законодавстві, практичній діяльності й науковій літературі. При цьому такий аналіз повинен свідчити про наявність проблем (питань), вирішення яких можливе правовими засобами, для чого, відповідно, необхідні подальші дослідження.

При обґрунтуванні актуальності обраної теми є помилкою використання загальних формулювань, що не вказують на конкретні проблеми.

Далі у вступі формулюють об'єкт і предмет дослідження, ціль роботи й завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як "Дослідження...", "Аналіз...", "Вивчення..." тому, що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Мета роботи пов'язана з об'єктом і предметом дослідження, а також з його кінцевим результатом і шляхами його досягнення. Метою дослідження є кінцевий результат, на досягнення якого спрямоване дослідження, вирішення проблем і усунення недоліків, раніше позначених при обґрунтуванні актуальності обраної теми (див.: "Практичне завдання" у магістерському завданні).

Обов'язковим елементом вступу є вказівка на використані методи наукового дослідження. Наприкінці вступної частини бажано розкрити структуру магістерської роботи з коротким обґрунтуванням обраної послідовності викладення матеріалу.

Обсяг вступу, що рекомендується - 5-7 сторінок комп'ютерного тексту.

3.10. Основна частина роботи складається із розділів (як правило, трьох), підрозділів і підпунктів. Кожен розділ починають із нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом вибраного напрямку й обґрунтуванням використаних методів дослідження. Наприкінці кожного розділу формулюють висновки з коротким викладом наведених у розділі наукових і практичних результатів.

У розділах основної частини викладають:

-огляд наукової літератури по темі, основні етапи розвитку наукової думки по досліджуваній проблемі, короткий, критичний виклад робіт попередників. Студент повинен назвати ті питання, які залишилися невирішеними й закінчити коротким висновком про необхідність продовження дослідження в даній сфері;

-аналіз законодавства по темі, його порівняння з аналогічним законодавством закрубіжних країн, міжнародних організацій, обґрунтування наявних недоліків у ньому, необхідності його вдосконалення, форми й шляхи вдосконалення;

-аналіз практики застосування законодавства по темі роботи на прикладі конкретних підприємств, об'єднань, організацій, установ, державних органів; власні висновки про наявність невирішених проблем, шляхи їхнього вирішення:

-результати власних досліджень автора, обов'язкова їх аргументація, із вказівкою того нового, що він вносить у розробку проблеми (у кожному розділі повинні бути сформульовані проблеми наукового й/або практичного характеру, пропозиції по вдосконалюванню правозастосовчої або законодавчої практики).

Кількість розділів може бути більшою за узгодженням з науковим керівником. Виклад матеріалу повинен відповідати головній ідеї, чітко визначеній автором.

Обсяг основної частини магістерської роботи, що рекомендується, 100 сторінок тексту комп'ютерного набору.

3.11. У висновку, обсягом 3-4 сторінки, викладають наукові й практичні результати, отримані в роботі, які повинні містити формулювання вирішеної проблеми (завдання), аргументацію вибраного шляху вирішення наукової проблеми, значення отриманих результатів для науки й практики. При описі результатів можливе використання однієї із запропонованих схем:

  1. Постановка проблеми - вирішення проблеми із вказівкою ступеня її новизни.

  2. Виклад результату із вказівкою ступеня його новизни - короткий виклад проблеми, яку він вирішує.

  3. Постановка й короткий опис всіх проблемних питань -виклад результатів усіх раніше поставлених проблем із вказівкою ступеня їхньої новизни.

Найбільш прийнятні для опису результатів слова "систематизовано...", "уточнено...", "установлено...", "обґрунтовано (аргументовано)..." і т.п., а для вказівки ступеня новизни - "уперше...", "одержало подальший розвиток...", "удосконалено...".

Опис отриманих результатів не подається з використанням наступних формулювань "був проведений аналіз...", "вивчено...", "зроблений порівняльний аналіз..." і т.п.

Далі формулюються висновки й рекомендації щодо наукового й практичного значення отриманих результатів.

Завершується висновок вказівкою на перспективи подальших розробок досліджуваної теми.

3.12.Список використаних джерел (додаток 7) варто розташовувати в порядку згадування джерел у тексті з наскрізною нумерацією по зростанню у квадратних дужках (... Дане питання розглянуте в працях І.І. Іванова [1,2].)

Посилання на нормативно-правові акти робляться в списку використаної літератури один раз - при першому їх згадуванні в тексті роботи із вказівкою останнього офіційного джерела опублікування й наступних джерел, у яких є зміни й доповнення до таких актів. При наступному використанні нормативно-правових актів посилання на них робиться тільки в тексті шляхом словесної вказівки на такий акт без їх повторного винесення в загальний список.

Посилання на наукові роботи, публікації повинні оформлятися при кожному їх згадуванні із вказівкою джерела й сторінки, на якій знаходиться досліджуваний матеріал. При повторному посиланні на літературні джерела їх опис може бути скорочено до даних про автора й назву джерела із вказівкою використовуваної сторінки (Комарницький В.М. Правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій в Україні - С. 28). У списку використаних джерел вказуються тільки ті джерела, на які в тексті роботи зроблені посилання.

Всі джерела повинні бути описані відповідно до правил бібліографії.

3.13.Додатки оформляють як продовження магістерської роботи після списку використаної літератури. Як додатки можуть бути використані тільки матеріали, що підтверджують отримані результати по темі дослідження.

Таблиці, дані практики, статистика, інші матеріали, що використовуються при підготовці роботи, розташовуються в тексті роботи.

Кожний додаток варто починати з нової сторінки із вказівкою в правому верхньому куті слова "Додаток". Якщо в роботі більше одного додатка, їх нумерують послідовно арабськими цифрами без знака № (Додаток 1). Кожний додаток повинен мати змістовний заголовок. Роздруківки з ЕОМ повинні відповідати формату А4 (бути розрізаними). Додатки й роздруківки включаються в загальну нумерацію сторінок роботи. У тексті роботи посилання на наявність додатка відзначається в круглих дужках, наприклад, "Складені рекомендації з укладання договору гірничої концесії (Додаток 2)."

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]