Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП_Представництво_2014.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
662.53 Кб
Скачать

4.1.3. Практичні завдання для самостійної роботи

1. Складіть проекти довіреностей, використовуваних у сфері господарювання та виданих суб’єктами підприємництва на Ваше ім’я:

– на реєстрацію новостворюваного підприємства;

– на реєстрацію змін та доповнень до установчих документів підприємства;

– на отримання виписки/витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців;

– на отримання в інтересах суб’єкта підприємництва товарно-матеріальних цінностей;

– на оформлення та отримання для суб’єкта підприємництва: а) особистого ключа підписувача, кодів доступу та розблокування до носія особистого ключа; б) особистого ключа печатки, кодів доступу та розблокування до носія особистого ключа для печатки;

– на представництво інтересів учасника/засновника господарського товариства;

– на право бути представником суб’єкта підприємництва як члена наглядової ради публічного акціонерного товариства;

– на укладення кредитного та іпотечного договорів;

– на участь юридичної особи у процедурі відкритих торгів на закупівлю;

– на реєстрацію права власності;

– на представництво юридичної особи на товарній біржі з правом підпису біржових контрактів;

– на представництво інтересів фізичної особи – підприємця в господарському суді;

– на ведення справ юридичної особи в господарському суді;

– на участь в інтересах суб’єкта підприємництва у зборах кредиторів боржника (банкрута) під час провадження у справі про банкрутство.

2. Розробіть проекти таких господарських договорів:

– договору доручення;

– договору комерційного представництва.

3. Виконайте також наступні практичні завдання:

– порівняйте договори доручення та комісії, оформіть результати своїх міркувань, а також висновки у вигляді порівняльної таблиці;

– порівняйте договір доручення із агентським договором, оформіть результати своїх міркувань, а також висновки у вигляді порівняльної таблиці;

– порівняйте інститути представництва та посередництва в господарському праві, спробуйте їх розмежувати, оформіть результати своїх міркувань, а також висновки у вигляді порівняльної таблиці.

4.1.4. Зразок реферату

Вікторія Рєзнікова,

доктор юридичних наук,

професор кафедри господарського права юридичного факультету

Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Посередництво та представництво як суміжні правові категорії

(цей зразок оформлення реферату зі спецкурсу «Представництво в господарському праві та процесі» підготовлений на базі статті Рєзнікової В. В. Посередництво та представництво як суміжні правові категорії // Вісник господарського судочинства. – 2010. – № 6. – С. 55–67).

План

Вступ

1. Існуючі доктринальні підходи щодо співвідношення посередництва та представництва.

2. Спільне в посередництві та представництві.

3. Відмінності між посередництвом та представництвом.

Висновки

Список використаних джерел

Вступ

У вітчизняній правовій науці поняття посередництва, його співвідношення з поняттям представництва є предметом дискусії. Сьогодні, як і раніше, вживаються спроби підвести одне поняття під інше та встановити їх повну або часткову тотожність, що в принципі є неприпустимим. Щодо посередництва, то відсутність його легального визначення, при всій різноманітності та суперечливості підходів до тлумачення його сутності, загострює актуальність проблем, як теоретичного, так і практичного характеру, пов’язаних з господарською діяльністю посередників. Однак, між досить часто ототожнюваними категоріями „посередництво” і представництво”, незважаючи на їх значну спорідненість, усе ж мають місце і деякі особливості (відмінності). Наука, і це добре відомо, не вживає різні назви та поняття для визначення абсолютно тотожних за суттю, змістом та функціями явищ і процесів. А тому належить дослідити посередництво та представництво як суміжні правові категорії, їх співвідношення.

Питанню співвідношення посередництва та представництва як суміжних правових категорій в своїх наукових працях тією чи іншою мірою приділяли увагу такі вітчизняні та зарубіжні вчені, як: Л.Андреева, В.А.Васильєва, І.Н.Галушина, А.В.Єгоров, В.А.Рясенцев, К.І. Скловський; А.С.Шаповаленко, О.Л. Невзгодіна, В.Проценко, А.С.Ли, А.В.Майфат та ін. Однак, чіткого розмежування між посередництвом та представництвом як суміжними правовими категоріями проведено так і не було.

Метою даної наукової роботи є дослідження посередництва та представництва як суміжних правових категорій, їхнього співвідношення (спільних та відмінних рис).

Навряд чи є ще такі правові інститути, які б породили таку термінологічну плутанину, як інститути посередництва та представництва, оскільки одній й ті ж терміни мають різне значення, причому поняття, яким вони відповідають, наукою ще точно не встановлені. Відбувається це, зокрема тому, що правові системи тієї чи іншої держави володіють певною специфікою, котра поширюється і на такі правові інститути як посередництво і представництво. Досліджуючи суть посередництва як правового явища, слід передусім відзначити взаємозв’язок та взаємозалежність таких правових категорій, як: «посередництво» та «представництво», зокрема те спільне, що поєднує їх, свідчить про їхню спорідненість і суміжність.