Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANTIChKA_71-84.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
79.36 Кб
Скачать

73.Комедія Арістофана «Хмари» : проблематика,агон,своєрідність образів,роль хору,специфіка комічного.

-змагання(агон) хорів у комедії художньо організований. Хор, що складається з 24 осіб, поділений пополам на два півхори. Починає перший: його пісня називається ода. Продовжує другий: це антода. Іноді слідом за короткою піснею хору йде виступ заспівувача ("корифея" - провідні хору), що за розміром вірша зветься анапестом. За ним знову йдуть ода і епіррема (виконуються речитативом), далі антода другого півхору і антепіррема його корифея і т. ін.

- комедія називається «Хмари» оскільки її хор становлять хмари – ті нові божества, які визнає Сократ замість колишніх грецьких божеств.

-З початку «Хмари»- це авторська глузування з того захопленням софістикою, яке панувало в Стародавню Грецію в 50-40гг. е. Ця глузування проходить крізь усе комедію Арістофана, але яскраво вона показано різних деталях, які доповнюють й остаточно накреслюють образ даного філософа. З точки зору Арістофана, мислитель взагалі змальовується у комедії як затятий софіст,тобто викладачем удаваної мудрості й уміння обманювати в суперечках. Але відразу ж потрапляє слід визнати у тому, що постать Сократа не можна розглядати лише з позиції однієї конкретної чи людини. Сократ - це надзвичайно складна й багато в чому суперечлива особистість. Якщо комусь здавалося, що великий філософ був саме такий, це думка який завжди правда остання інстанція, бо дуже багато фактів з біографії Сократа досі пір не з'ясовані. Проте, що тепер вже довели численні дослідники життя і спадщини великого мислителя, він противник перекрив софістів, оскільки ті виступали як вчителя мудрості. Мудрість і красномовство були для Сократа ні самоціллю, ні основою філософської діяльності. Крім цього, з погляду Сократа, суперечка - це спосіб мислення та історія пошуку істини, для софістів ж - суперечка це лише інтелектуальна гра.

76. Комедія Арістофана «Жаби» :проблематика,агон,своєрідність образів,роль хору,специфіка комічного.

-Після того,як бог війни замкнув богиню світу в печері і почав лютувати на грецьків землі,афіни програли декілька війн,опинилися під владою олігархів,втратили флот…

Тому Арістофан закликає афінян об'єднатися в такий важкий час, більше вже не сваритися між собою, повернути громадянські права представникам олігархів, оскільки вони спокутували провину, чесно б'ючись у морській битві.

-Комедію "Жаби" складають дві частини: перша, в якій змальовується подорож Діоніса в підземне царство, дуже смішна і весела, і друга - більш вчена, де переважають літературні проблеми. Показуючи змагання Есхіла й Евріпіда, Арістофан вирішує питання, чи повинна література зображати життя такою, яка вона є, або її обов'язок показувати ідеал, до якого має прагнути суспільство.

-Комічна ситуація часто створюється через руйнування театральної ілюзії. У "Жабах" Діоніс, злякавшись чудовиська підземного царства, сидить на кожній виставі в першому ряду справжньому жерцеві святилища Діоніса. Викликали сміх і численні ситуації нерозуміння, представлені Аристофаном,коли один герой каже про одне,а інший про друге.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]