Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО-2015. Хімія. Комплексне видання.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.04.2021
Размер:
5.69 Mб
Скачать

вплив спиртів на організм людини

Два найпоширеніші спирти — метанол і етанол. Їх практично неможливо розрізнити за запахом, тому досить часто трапляються випадки вживання метанолу замість етанолу. Проте, на відміну від етанолу, метанол є значно сильнішою отрутою, і навіть невеликі його кількості призводять до сліпоти (пошкодження очного нерва) і смертельних результатів. Усього лише 10—20 мл цієї речовини може спричинити сліпоту та смерть. Винна в цьому ще сильніша отрута — формальдегід CH2O, що утворюється в організмі внаслідок окиснення метанолу. Етанол є антидотом (протиотрутою) для метанолу. У разі отруєння метанолом, окрім промивання шлунку, необхідно вжити етанол.

Непомірне споживання алкогольних напоїв призводить до алкоголізму — фізичної та психологічної залежності людини від винного спирту (етанолу). За своїм хімічним механізмом алкоголізм є окремим випадком наркотичної залежності, тобто порушення тих чи інших ланок обміну речовин. У малих дозах етанол постійно присутній в організмі, але в цьому немає нічого страшного, тому що ферментативні системи підтримують рівновагу між етанолом і продуктом його окиснення — сильною отрутою ацетальдегідом CH3COH, який знешкоджується печінкою.

Чому ж етанол є антидотом для метанолу? Річ у тому, що різні спирти в організмі перетворюються на альдегіди під дією одного й того ж ферменту — алкогольдегідрогенази, що відщеплює від алкоголю водень. Етиловий спирт відволікає на себе деяку кількість алкогольдегідрогенази і тим самим уповільнює утворення формальдегіду.

Розрізнити етиловий і метиловий спирти можна за допомогою йодоформної проби. Йодоформ CHI3 виділяється у вигляді світло-жовтого осаду внаслідок дії на етиловий спирт йоду у присутності лугу. Якщо до 1 мл спирту додати декілька крапель йодної настоянки, а потім водний розчин лугу, то випадання жовтого осаду свідчить про те, що це етиловий спирт:

CH3CH2OH + I2 = CH3COH + 2HI ,

CH3COH + 3I2 = CI3COH + 3HI ,

CI3COH +NaOH = CHI3 ↓+HCOONa.

Вищі спирти та багато з кетонів також дають цю реакцію, тоді як метиловий спирт йодоформу не утворює. Очевидно, що домішку метанолу в етиловому спирті за допомогою цієї проби виявити неможливо.

алкоголізм і потомство

Одним з найтяжчих, небезпечніших і трагічніших наслідків пияцтва і алкоголізму є їх вплив на потомство. Фізичне недорозвинення, різного роду каліцтва, розлади діяльності внутрішніх органів,

затримки та порушення психічного розвитку, різні вроджені захворювання центральної нервової системи — це ціна, яку діти платять своїм батькам — п’яницям і алкоголікам.

дія алкоголю на статевий апарат

В осіб, які страждають на алкоголізм, у продуктах статевих залоз виявлено 80—96% патологічно змінених сперматозоїдів. Кількість сперматозоїдів у насінній рідині знижується на 30—60%, а їхня рухливість зменшується на 30—40%.

Під впливом алкоголю порушується гормональна регуляція статевої функції. Так, у хронічних алкоголіків-чоловіків часто виявляються ознаки зниження рівня чоловічих статевих гормонів — андрогенів — і підвищення рівня жіночих статевих гормонів — естрогенів. При цьому ознакою зниження продукції чоловічих гормонів є імпотенція, атрофія яєчок, стерильність, а ознакою підвищення секреції жіночих статевих гормонів — жіночий тип обволосіння, збільшення розміру грудних залоз і деякі інші. Ці порушення часто поєднуються з алкогольними ураженнями печінки.

Крім того, у даний час є докази впливу алкоголю на апарат спадковості: у клітинах крові алкоголіківспостерігаютьсязмінихромосом.Вони полягають у зменшенні числа хромосом, їх розривах, порушеннях форми; клітин із зміненими хромосомами в алкоголіків у багато разів більше, ніж у непитущих. Цілком імовірно, що під впливом алкоголю можуть настати зміни хромосомного апарату статевих клітин.

дія алкоголю на організм, що розвивається

На думку ряду дослідників, майже у всіх алкоголіків порушена травна функція (із зниженням засвоєння білків, жирів і вітамінів). При цьому нерідко калорійність харчового раціону забезпечується алкоголем при пониженому споживанні харчових речовин, зокрема білків, таких необхідних під час вагітності. До цих порушень харчування у вагітних жінок, які споживають алкоголь, додаються зміни активності різних ферментів, особливо в печінці, а також порушення функції плаценти.

Також дуже різноманітним є вплив алкоголю безпосередньо на організм плоду. У разі появи етанолу в навколишньому середовищі ембріони починають різко відставати в розвитку: сповільнюється диференціювання мозкових пухирів, зменшується число первинних сегментів тіла, різко сповільнюється частота серцевих скорочень, ембріони відстають у рості і знижується загальний вміст ДНК і білків. Також затримується не тільки ріст ембріона і його диференціація. Уже на ранньому етапі розвитку виявляється мікроцефалія, короткі деформовані очні щілини, недорозвинення середньої частини лиця і щелеп.

184

Таким чином, кожна людина, споживаючи алкоголь, завдає шкоди не тільки самій собі, але й власним дітям і навіть віддаленим нащадкам.

поняття про феноли

Ароматичні речовини, що містять гідроксильну групу в бічному ланцюзі, належать до спиртів. За властивостями вони подібні до насичених спиртів, а якщо гідроксильна група з’єднана з бензеновим ядром, то такі сполуки утворюють клас фенолів.

Феноли — це клас ароматичних гідроксилвмісних сполук, в яких гідроксильна група з’єднана безпосередньо з бензеновим ядром.

Серед фенолів виділяють також речовини з різним числом гідроксильних груп. За аналогією до спиртів, феноли так само бувають одноатомними, двохатомними тощо. Деякі з них мають свої тривіальні назви, наприклад:

OH

OH

OH

OH

 

 

OH

 

 

 

 

OH

 

OH

Пірокатехін

Резорцин

Фенол Гідрохінон

OH

 

OH

OH

OH

 

 

 

 

 

HO

OH

OH

HO

OH

 

Пірогаллол

Флороглюцин Оксигідрохінон

Фізичні властивості фенолу

Фенолявляєсобоюбезбарвнікристали(відеалі), при зберіганні набуває рожевуватого забарвлення внаслідок часткового окиснення. Має специфічний стійкий запах (так званий «запах карболки»). Отруйний! При потраплянні на шкіру викликає хімічні опіки. Температура плавлення +42 °С. Фенол дуже погано розчиняється в холодній воді, але дуже добре розчиняється в гарячій воді.

добування фенолів

Джерелом добування фенолу є насамперед коксохімічне виробництво. Фенол поряд з багатьма іншими речовинами (гомологами бензену, нафталіном тощо) добувають із кам’яновугільної смоли при ректифікаційній перегонці. Але розвиток коксохімічного виробництва в основному визначається потребами металургії в коксі, тому воно не задовольняє швидкозростаючі потреби в ароматичних речовинах, зокрема й у фенолі. Зараз широко використовують синтетичні способи добування цієї речовини.

Вихідною речовиною для синтезу фенолу є бензен. Знаючи шлях перетворення від вуглеводнів

до спиртів через галогенопохідні, можна скласти рівняння реакцій згідно із такою схемою:

C6H6 → C6H5Cl → C6H5OH.

Такий спосіб не є головним, оскільки хлор при бензеновому кільці заледве заміщається на гідроксильну групу (доводиться не тільки нагрівати хлорбензен з розчином лугу, але й застосовувати тиск або ж вести процес у паровій фазі в присутності каталізаторів). Більш сучасним способом є, наприклад, кумольний спосіб:

H3CCH CH3

 

 

 

+

H3C

 

 

 

CH

 

CH3

 

AlCl3

 

 

 

 

 

+ O2

H2SO4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cl

–HCl

 

 

 

 

 

 

 

Бензен

 

 

Хлорпропан

 

 

 

Кумол

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H3C

 

 

 

CH3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фенол

 

Ацетон

 

 

Це сучасний спосіб добування фенолу. Крім

того, він

 

більше прийнятний

 

 

також тому, що

в результаті утворюється ще один важливий продукт — ацетон.

хімічні властивості фенолів

1. Взаємодія фенолів з натрієм. Ця реакція

доводить подібність фенолів до спиртів:

 

2

 

 

OH

+ 2Na

 

2

 

ONa

H

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Взаємодія фенолів з лугами. Феноли не випадково виділені із класу спиртів, вони мають особливі властивості. На відміну від спиртів, феноли здатні реагувати з лугами як звичайні кислоти:

C6H5OH +NaOH → C6H5ONa +H2O.

Аби переконатися в тому, що тут відбулася хімічна реакція, а не розчинення фенолу у більшій кількості води, до розчину натрій феноляту можна додати кислоту — фенол знову виділяється у вільному вигляді:

2C6H5ONa +H2SO4 →2C6H5OH +Na2SO4 .

Ця властивість характеризує фенол як слабку кислоту. Отже, під впливом ароматичного радикала у фенолу з’явилися кислотні властивості.

3. Взаємодія фенолу з мінеральними кисло­ тами. На відміну від бензену, фенол значно легше вступає в реакцію нітрування в присутності концентрованої сульфатної кислоти. При цьому можна добути продукт повного нітрування — тринітрофенол (пікринову кислоту):

185

Соседние файлы в предмете Химия в школе