Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1099384766_Basics of Ecological-Economics.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
674.82 Кб
Скачать

4. Концепція “природного капіталу”.

В екологічній економіці важливу роль відіграє концепція “природного капіталу” саме як економічної категорії.

Виходячи з функціонального визначення капіталу як “фонду, який продукує потік корисних товарів та послуг”, природний капіталце фонд, який продукує потік природних ресурсів і послуг. Тож, природним капіталом є, наприклад: родовища нафти в землі, ліквідація яких дає потік викачаної сирої нафти; ліс, що регенерує потік зрубаних дерев; популяція риби в океані, що регенерує потік виловленої риби; чи прісноводний басейн, що підтримує водопостачання. Окрім корисних товарів – природних ресурсів – природний капітал надає людям безліч послуг, які забезпечують господарську діяльність людей, таких як поглинання відходів, кругообіг речовин в природі, самоочистка повітря й водойм, фотосинтез і регенерація кисню, формування грунтів та підтримка їх природної родючості, біорізноманіття й генетичний банк рослин і тварин, рекреаційні послуги тощо. Таким чином, природний доход, наданий природним капіта­лом, скла­дається з природних ресурсів і природних послуг.

Причому виробничий капітал та природний капітал розглядаються як доповнення, а не замінники. Неокласична модель (в рамках “економіки довкілля”) припускає, що природний капітал та капітал, створений людиною, є взаємо­замінними, а значить вважає цілком допустимим позбавля­тися природного капіталу, якщо в результаті інвестування створюєть­ся еквівалентна вартість штучного капіталу. (Це називається слабкою сталістю.) З точки зору екологічної економіки природний капітал та капітал, створений людиною, переважно доповнюють і тільки частково замінюють один одного. Таким чином, більш доречною є концепція сильної сталості, коли кожна зі складових повинна утримуватися незмінною (окремо чи разом у певній пропорції), бо продуктивність однієї залежить від наявності іншої.

5. Парадигма “коеволюції”.

Екологічна економіка наголошує на коеволюційному розвитку людей та природи, тобто симетричній коеволюції людських систем, таких як цінності, знання, культура, технології і артифакти, та природних систем з їх постійною взаємодією, а також взаємним впливом і адаптацією до змін у цих двох світах.

Приклад: використання дедалі сильніших пестицидів для боротьби зі шкідниками у сільському господарстві не вирішує проблеми, оскільки спричиняє розвиток нових штамів комах з посиленою опірністю до хімікатів. Як наслідок, ми маємо зростаюче забруднення токсичними речовинами харчових продуктів, джерел питної води та інші проблеми. В свою чергу, це стимулює розвиток нових підходів до боротьби зі шкідниками, зокрема інтегрованих методів, та нових підходів до ведення сільського господарства – органічного (екологічного) сільського господарств, тобто виникнення нових цінностей та нової аграрної культури. Цей процес залучає все ширші суспільні групи – фермерів, виробників хімікатів, екологів, політиків, торговельні мережі та споживачів.

Парадигма коеволюції має як мінімум два наслідки в контексті ідеї сталого розвитку людства. По-перше, еволюція не обовязково означає прогрес, що забезпечить людям, як кінцевій ланці еволюції, довічне виживання. Зокрема, людина не може вважатися безумовно найбільш успішним біологічним видом. Так, комахи значно перевищують людей за кількістю і сукупною вагою, та вважаються принаймні не менш гнучким та здатним до пристосування, ніж люди. Тривале домінування та успіх не є гарантією вічного виживання, про що свідчить, зокрема, приклад динозаврів. Тож люди не звільнені від коеволюційного процесу, що підносить одні види та скорочує інші.

По-друге, коеволюційна суть наших взаємостосунків з природою залишає неминучий мінімум непередбачуваності в них. Природний світ не функціонує як велика машина і не може розглядатися механістично. Як природні системи, так і людська матеріальна і духовна культура, є складними і творчими динамічними системами, для яких властиве виникнення випадкових нових елементів та структур.

Тож здатність людини прогнозувати і контролювати природу принципово обмежена. Це зумовлено не браком інформації та науковців для її дослідження, а через те, що обмеженість можливостей пізнання природи є її притаманною внутрішньою властивістю. А отже, згідно “парадигми коеволюції” спроможність людства до адаптації (пристосування) буде завжди залишатися критично важливою. А це вимагає збереження усіх видів різноманіття в наших стосунках зі світом природи та проведення мудрої політики для збереження різних можливостей в майбутньому перед лицем невизначеності.

1 Для неокласичної економічної школи характерна думка, якось висловлена нобелевським лауреатом Робертом Солоу, що “... світ може, насправді, обійтися без природних ресурсів”.

В.І.Вовк, Екологічна економіки як сучасна інтегральна наука.