Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tabl_word.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

3. Робота із змістом таблиці.

Щоб визначити заголовок таблиці для його автоматичного повторен­ня на сторінках-продовженнях, окрім вкладки Рядок діалогового вікна Властивості таблиці, використовують команду Таблиця/Заголовки, пе­ред виконанням якої слід виділити потрібні рядки. Цією ж командою зада­ний заголовок відміняють. Для вирівнювання вмісту виділених клітинок по вертикалі, крім вкладки Клітинка діалогового вікна Властивості таблиці, використовують підкоманди пункту Вирівнювання в клітинці локального меню, а також спеціальну піктограму панелі інструментів Таблиці та межі. За допомогою команди Напрямок тексту меню Формат або локального ме­ню виділених клітинок можна змінити орієнтацію тексту у цих клітинках.

Для автоматичної нумерації виділених клітинок використовують ко­манду Формат/Список або піктограму Нумерація панелі Форматуван­ня. Клітинки нумеруються зліва направо і зверху вниз. Рядки таблиці (як і, взагалі кажучи, просто абзаци тексту) можна сор­тувати командою Таблиця/Сортування. Для цього у діалоговому вікні Сортування слід задати:

- стовпці, за якими буде відбуватися сортування (спершу у полі Спочатку за, а потім послідовно у двох полях Потім за);

- тип сортованої інформації (поле тип);

- напрямок сортування (опції за зростанням або за спаданням);

- спосіб сортування (список За: за абзацами чи наявними полями, роз­ділювач яких задано у діалоговому вікні Параметри сортування, що відкривається кнопкою Параметри).

Щоб вилучити з процесу сортування заголовок таблиці, потрібно за­дати значення без рядка заголовка опції Список. Кнопка Параметри призначена для задання більш детальних параметрів сортування.

- Виділені абзаци звичайного тексту, що містять символи-роз- ділювачі певних груп слів, можна перетворити в таблицю командою Таблиця/Перетворити/Текст па таблицю, а виділені рядки таблиці - у текст командою Таблиця/Перетворити/Таблицю на текст.

- Щоб вставити в клітинку символ табуляції, треба натиснути на комбінацію клавіш Ctrl+Tab.

- Для форматування елементів таблиці зручно користуватись па­неллю Таблиці та межі, яку можна відкрити однойменною піктогра­мою панелі інструментів Стандартна або командою Таблиця/Нама­лювати таблицю.

- Word 2003 надає можливість автоматичного підсумовування чис­лових значень у стовпцях або рядках: для цього слід поставити курсор у нижню клітинку стовпця (або крайню праву рядка) і натиснути на піктограму Автосума панелі Таблиці та межі. У двозначних ситуаціях перевага надається підсумовуванню стовпців.

VII. Питання для самоконтролю знань студентів

  1. Скільки є способів створення таблиць?

  2. Що таке заголовок таблиці?

  3. Як відсортувати рядки таблиці?

  4. Як додати рядок в таблицю?

  5. Як об’єднати комірки в таблиці?

  6. Як розбити комірки?

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]