Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зр.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
181.61 Кб
Скачать

7.1.5. Безпека праці при веденні земляних робіт в зимовий час

У зимовий період часу розробку грунту необхідно виконувати у відповідності з ППР. Для розробки мерзлих грунтів застосовують такі методи: - вибуховий спосіб, - метод відтавання (гарячою водою, парою, електричним струмом), - застосування динамічного ударного навантаження. При цих способах розробки мерзлого грунту частіше за все мають місце травми робітників: удари відлітаючими шматками мерзлого грунту, опіки і поразка електричним струмом, а також можливі поразки людей і руйнування будівель і споруд ударною хвилею.

Метод руйнування мерзлих грунтів динамічним ударним навантаженням (сколюванням) є найбільш ефективним.

Для рихлення мерзлих грунтів динамічним ударним навантаженням застосовують крани і екскаватори, стріли яких забезпечені ударними інструментами у вигляді кулі - або клина-баби. Масу і форму їх вибирають в залежності від опору грунту рихлення.

Для забезпечення безпечної розробки мерзлого грунту динамічним ударним навантаженням необхідно захищати небезпечну зону. При рихленні грунтів в безпосередній близькості від будівель, споруд і механізмів, що знаходяться в зоні розлітання грунту, а також в межах населених пунктів, розроблювана площа грунту повинна бути прикрита від розлітання шматків грунту захисними сітками. Висота захисних сіток і відстань від місця їх установки до місця розрихлення грунту ударними інструментами повинні відповідати даним табл. 7.3

Таблиця 7.3.

Залежність розмірів захисних сіток від відстані до місця падіння робочого органу.

Відстань від місця падіння до місця установки захисних сіток, м.

Висота захисних сіток в м, при падінні робочого органу під кутом

80°°

70°°

65°°

4

1,0

1,5

1,8

6

1,0

2,0

2,5

8

1,5

3,0

3,5

10

1,8

3,2

4,0

12

1,4

3,4

4,0

14

1,0

2,8

3,8

16

1,0

2,5

2,5

Рихлення грунту із застосуванням ударних інструментів забезпечується при товщині мерзлого шара до 1 м.

При більш глибокому замерзанні грунту і при проведенні земляних робіт в зимовий час на великих площах, розташованих вдалині від промислових і житлових споруд, найбільш ефективним і економічним є вибуховий спосіб розробки мерзлих грунтів. Вибухові роботи виконуються в суворій відповідності з ППР.

Істотним чинником безпеки провадження вибухових робіт є встановлення таких відстаней, на яких вибух тієї або іншої кількості вибухових речовин (ВР) при вибраному методі ведення робіт є безпечним. Безпечна відстань при дії ударної хвилі визначається за формулою:

RB= KB q

де: RB - відстань, на якій повітряна ударна хвиля вибуху втрачає здатність завдавати поразки заданої інтенсивності;

q - вага вибухового заряду, кг;

KB - коефіцієнт пропорціональності.

КВ - приймається для п'яти ступеней інтенсивності руйнування і умов вибуху:

1 ступінь (KB=50¸ё150) - для зарядів на поверхні землі і при повній відсутності пошкоджень;

2 ступінь (KB=20¸ё30) - при випадковому пошкодженні заскління;

3 ступінь (KB=6¸ё8) - при повному руйнування заскління, частковому руйнуванні рам, дверей, сараїв;

4 ступінь (KB=4¸ё3) - при руйнуванні внутрішніх перегородок, рам, дверей сараїв.

5 ступінь (KB=1,5) - при проломі міцних цегельних стін, пошкодженні залізниць, мостів.

Спосіб відтавання грунту доцільно застосовувати при невеликих об'ємах земляних робіт, відсутності коштів механічного рихлення, при наявності підземних комунікацій, а також в обмежених умовах.

Основними причинами травмування робітників при цьому способі розробки мерзлого грунту є опіки і поразки електричним струмом. При виконанні робіт, пов'язаних з електропідігрівом грунту, площу, що прогрівається потрібно захищати так, щоб відстань між контуром дільниці, що прогрівається і обгороджуванням була не менше за 3 м. На обгороджуванні повинні бути вивішені попереджувальні сигнали, а в нічний час встановлене освітлення. За процесом електропідігріву грунту повинен стежити черговий електромонтер, забезпечений засобами індивідуального захисту від поразки електричним струмом.

При відтаванні грунту за допомогою пари, води або рідкого палива всі робітники повинні бути забезпечені спецодягом і засобами захисту від опіків. На робочих місцях вивішують попереджувальні знаки і написи.

Рис 7.4. Схема до примеру.2

Обслуговування установок дозволяється тільки робітникам, які пройшли спеціальне навчання і інструктаж з техніки безпеки. На дільницях, що прогріваються знаходитися людям категорично забороняється.

Приклад 2. Необхідно визначити безпечну установку екскаватора відносно брівки котлована глибиною 5м в глинистих грунтах.

Рішення:

1. За даними табл. 4.2 для заданих умов lн =3,5м.

2. Визначаємо допустиму відстань установки екскаватора за формулою оцінки можливого положення призми обвалення

lн=1,2ah+1=1,2´ґ0,5´ґ5+1=4м

Приймаємо lн=4м.

Приклад 3. Визначити безпечну відстань від відкритого складу вибухових речовин на 300кг. до будівельного майданчика, де є санітарно-побутові приміщення.

Рішення:

1. Оскільки на будівельному майданчику працюють люди, а тому навіть при випадковому пошкодженні скла можливо травмування людей, приймаємо 1-у ступінь безпеки (Кв=50).

2. Визначаємо безпечну відстань від території будівельного майданчика до складу ВВ

Rв= КвÖЦq = 50´ґÖЦ300 =866м.

3. Розраховуємо безпечну відстань з урахуванням обвалювання

Rв=10´ґÖЦ300 = 173м.