Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Розрахункова величина підвищення повинна бути перевірена:

- по-перше за умовою недопущення впливу на пасажирів зверх нормативних непогашених доцентрових прискорень (тобто за умовами комфортабельності їзди пасажирів) за формулою:

, (8)

- по-друге за умовою недопущення перевантаження зовнішньої рейки вантажними поїздами за формулою:

, (9)

- по-третє за умовою недопущення перевантаження вантажними поїздами внутрішньої рейки при русі зі швидкостями не нижче середньо вивантаженої квадратичної.

Максимальне підвищення, при якому забезпечується робота внутрішньої нитки без перевантаження при русі вантажних поїздів, визначається за формулою:

, (10)

У формулах 8, 9, 10 позначено:

і - мінімальні підвищення зовнішньої рейки при яких в даній кривій можлива реалізація необхідної максимальної швидкості руху без порушення комфортабельності проїзду пасажирів та без перевантаження зовнішньої рейки, мм;

і - максимальні швидкості, що розвиваються пасажирськими та вантажними поїздами на даній кривій, км/год;

115 мм - величина максимального недопідвищення, розрахована за умовою неперевищення допустимого непогашеного прискорення для пасажирських поїздів анп.доп = 0,7 м/с2.

49 мм - величина максимального недопідвищення, розрахована за умовою неперевищення допустимого непогашеного прискорення для вантажних поїздів анп.доп = 0,3 м/с2;

49 мм - величина максимального перепідвищення (мм), розрахованого за умови не перевищення встановленої норми непогашеного прискорення αнп.вант.доп=-0,3 м/с2;

- мінімальна швидкість, з якою прямує по кривій близько 15% вантажних поїздів (від усієї кількості, яка розглядається, при розрахунку за формулою 10).

Із чотирьох одержаних значень підвищення вибирається те, що рекомендується встановити в колії hрек. При цьому hрек повинне дорівнювати або по можливості бути близьким до розрахункового hр. Воно може відрізнятися від нього не більше ніж на допустиму величину ±Δh (табл. 2.3). Воно не повинне перебільшувати hmax і не повинне бути менш ніж hmіп. Таким чином рекомендоване значення підвищення hрек врешті решт визначається із формулою:

(11)

якщо hmіп буде більше hmax, то необхідно обмежувати максимальну швидкість руху. В цьому випадку рекомендується приймати підвищення hрек= hmax.

Мінімальна розрахункова швидкість вантажних поїздів при опрацюванні масиву швидкостемірних стрічок визначається як різниця між середньозваженою швидкістю поїздів і одним середньоквадратичним відхиленням S за формулою:

V minвант = Vcep - S (12)

При визначенні підвищень з використанням тягових розрахунків мінімальна швидкість руху вантажних поїздів може бути визначена за допомогою коефіцієнта k2 як частина від середньовиваженої швидкості, за формулою:

Vminвант =k2Vcep (13)

У випадку, коли необхідно обмежити максимальні швидкості, нове значення максимальної допустимої швидкості (при встановленому підвищенні) руху пасажирських і вантажних поїздів визначається за формулою:

, (14)

де αнп.доп - допустиме непогашене прискорення відповідно для пасажирських (0,7 м/с2) чи вантажних (+0,3 м/с2 або +0,15 м/с2) поїздів.

На двоколійних і багатоколійних ділянках, розміщених на схилах, де швидкість руху поїздів різна за напрямками, величина підвищення для кожної колії визначається окремо за тими самими формулами.

При зміні умов експлуатації необхідно перерахувати величини підвищення зовнішньої нитки кривої та приводити його у відповідність до розрахункових даних за фактичними швидкостями руху. Перевірка існуючого у колії підвищення зовнішньої нитки на відповідність до існуючих умов експлуатації здійснюється методом зіставлення непогашених прискорень, що реалізує рухомий склад, з їх допустимим значенням.

Фактичні непогашені прискорення вираховуються за формулою:

(15)

де 3.6 - коефіцієнт переходу від швидкості у км/год до швидкості у м/с;

V - швидкість руху: максимальна для пасажирських поїздів, мінімальна у вантажному русі (яку реалізують до 15% від усієї кількості нантажних поїздів), км/год;

h - існуюче у колії підвищення, мм;

0.00613 - чисельне значення відношення g/S=9.81/1600 з урахуванням розмірності підвищення.

Якщо порушуються норми допустимих прискорень, то необхідно виконати перерахунок підвищень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]