Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
genetika_otvety.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

Хребетний стовп

Хребетний стовп людини складається з 33-34 хребців.У ньому розрізняють відділи: шийний, що складається з 7 хребців, грудний - з 12 хребців, поперекових - з 5 хребців, крижовий - з 5 хребців і копчіковий - з 4-5 хребців.

Хребетний стовп займає близько 40% довжини тіла і є основним його стрижнем, опорою. Хребетні отвори всіх хребців утворюють хребетних канал, в якому міститься спинний мозок. До відростка хребців прикріплюються м'язи.

Між хребцями розташовані між хребцеві диски з волокнистого хряща, вони сприяють рухливості хребетного стовпа. З віком змінюється висота дисків.

До 1,5 року хребетний стовп росте рівномірно, з 1,5 до 3 років дещо сповільнюється зростання шийних і верхніх грудних хребців, а в 10 років енергійно ростуть поперекові і нижні грудні хребці.

У новонародженої дитини хребетний стовп майже прямий, характерні для дорослої людини вигини тільки намічаються і розвиваються поступово.

Грудна клітина

Грудна клітина утворює кісткову основу грудної порожнини.Складається з грудини, 12 пар ребер, з'єднаних ззаду з хребетного стовпа. Грудна клітка захищає серце, легені, печінку і служить місцем прикріплення дихальних м'язів та м'язів верхніх кінцівок.

Грудина - плоска непарна кістка, що складається з рукоятки (верхня частина), тіла (середня частина) та мечоподібного відростка. Між цими частинами розташовуються хрящові прошарки, які до 30 років костеніють. Зростання відрізків грудини йде поступово: нижні відрізки грудини зростаються в 15 - 16 років, а верхні - лише до 21-25 років. Окостеніння мечоподібного відростка закінчується до 30 років.

Форма грудної клітини змінюється. Під впливом фізичних вправ вона може стати ширшою і об'ємнішою. При тривалому неправильному сидінні, коли дитина спирається грудьми на край столу або кришки парти, може відбутися деформація грудної клітини, що порушує розвиток серця, великих судин і легень.

34 Будова і функції верхніх і нижніх кінцівок.

Скелет вільної верхньої кінцівки утворений плечевой кісткою, подвижно поєднаний з лопатки, передпліччя, який складається з променевої та ліктьової кісток, і кісток кисті. До складу кисті входять дрібні кістки зап'ястя, п'ять довгих кісток пясті та кістки пальців кисті.Кістки зап'ястя утворюють звід, звернений увігнуту к) долоні. У новонародженого вони тільки намічаються; поступово: розвиваючись, вони стають ясно видимі тільки до семи років,;: а процес їх окостененія закінчується значно пізніше (в 10-13 років).До цього часу закінчується окостененіе фаланг пальців. У зв'язку з цим швидке (побіжно) лист дітям молодших класів не вдається.

Особливе значення у людини має I палець у зв'язку з трудовою функцією. Він має велику рухливість і протиставлений всім іншим пальцям.

Постійні фізіологічні навантаження або гра на музичних інструментах з раннього віку затримують процес окостеніння фаланг пальців, що призводить до їх подовження ( «пальці музиканта»).

Пояс нижніх кінцівок складається з хрестця і нерухомо з'єднаних з ним двох тазових кісток. Тазові кістки у новонародженого складаються кожна з трьох кісток, зрощення яких починається у дітей з 5-6 років, і приблизно до 17 - | 18 років вони вже зрощені. У підлітковому віці відбувається поступове старіння крижовий хребців в єдину кістку - крижі. У дівчат при різких стрибках з великої висоти, при носінні взуття на високих каблуках незрощені кістки тазу можуть зміститься, що призведе до неправильного зрощення їх і, як наслідок, звуження виходу із порожнини малого тазу, що може в подальшому досить ускладнити проходження плоду при пологах.

Після дев'яти років відзначаються відмінності у формі тазу у хлопчиків і дівчаток; у хлопчиків таз більш високий і вузький, ніж у дівчаток.

Скелет вільної нижньої кінцівки складається з стегнової кістки, двох кісток гомілки - великогомілкової і малогомілкової, і кісток стопи. Стопа утворена кістками передплесна, плесна і флангів пальців стопи.

35 Будова і функції черепа. Вікові особливості черепа

Череп-скелет голови. Розрізняють два відділи черепа: мозковий, або черепну коробку, і лицьовий. Мозковий череп є вмістилищем головного мозку.

До складу мозкового відділу черепа входять непарні кістки (потиличні, клиновидні, лобові, решітчасті) та парні (тімені і вискові). Клиновидні та решітчасті кістки розташовані на кордоні мозкового і лицьового відділів. Всі кістки мозкового черепа з'єднані нерухомо. Всередині вискової кістки знаходиться орган слуху, до нього веде широкий слуховий отвір. Через великий отвір потиличної кістки порожнина черепа з'єднується з хребетним каналом.

В особовому відділі черепа більшість кісток парні: верхньощелепні, носові, слізні, виличні, піднебінні і нижні носові раковини. Непарних кісток три: сошників, нижня щелепа і під'язикові кістку. Нижня щелепа - єдина рухома кістка в черепа.

У дітей в ранньому віці мозкова частина черепа більш розвинена, ніж лицьова. Найбільш сильно кістки черепа ростуть протягом першого року життя. З віком, особливо з 13-14 років, особовий відділ зростає більш енергійно і починає переважати над мозковим. У новонародженого обсяг мозкового черепа в 8 разів більше лицьового, а у дорослого в 2-2,5 рази.

36 Загальна будова скелетних м’язів.

Скелетні м’язи складаються з щільно укладених груп довгастих клітин — м’язових волокон, оточених своєрідним "футляром" зі сполучної тканини. М’язові волокна утворені тоншими волокнами — міофібрилами. Кожна міофібрила складається із товстих і тонких міофіламентів. Чергування міофіламентів цих двох типів надає волокнам скелетних м’язів поперечної смугастості. У розслабленому м’язі товсті і тонкі міофіламенти лише дещо перекривають один одного. Коли м’яз скорочується, товсті волокна ковзають між тонкими, подібно до переплетених пальців. Внаслідок цього вкорочуються міофібрили і м’язові волокна — м’яз скорочується Численні капіляри пронизують сполучну тканину забезпечуючи надходження великої кількості кисню і глюкози, що потрібні для скорочення м’язів. У сполучній тканині також проходять лімфатичні судини та нерви.

М’язові волокна утворюють активну частину — черевце — найтовстішу середню частину м’яза, що переходить у пасивну частину — сухожилки, якими м’язи прикріплюються до кісток. Один із сухожилків м’яза є місцем його початку, другий — місцем прикріплення.

Скелетні м’язи завдяки своїй будові скорочуються від стимуляції нервовими імпульсами, тягнучи частину скелета у напрямку скорочення. Через те, що м’язи можуть лише тягнути, а не штовхати, вони розміщені на протилежних поверхнях частин скелета. Тому рух, спричинений однією групою м’язів завжди можна нейтралізувати протилежною їй групою м’язів.

37 Скоротність як основна властивість скелетних м’язів.

Одним із важливих проявів життя є скоротливість, властива представникам тваринного і рослинного світу. В організмі людини високоорганізованих тварин і людини скоротливість притаманна в основному спеціалізованій - м'язові тканині, яку за мікроскопічною будовою поділяють на непосмуговану, посмуговану та серцеву посмуговану м'язову тканину. Посмугована м'язова тканина входить до складу спеціальних органів руху - м'язів, які при скороченні забезпечують переміщення тіла у просторі: зміну положення окремих частин тіла відносно одна одної; зміну розмірів порожнин тіла (при диханні); зміну положення і напряму складок шкіри тощо.

Необхідно знати, що всі рухи тварин та людини є відповіддю на подразнення з зовнішнього середовища. Таким чином, м'язові рухи - один із зовнішніх проявів діяльності мозку, що найчіткіше виражено у людини з її високорозвиненою центральною нервовою системою.

М'яз, як орган. Як і кожен орган, м'яз побудований з багатьох тканин, основною з яких є м'язова. До складу м'яза входять також сполучна тканина, судини та нерви. Сполучна тканина вкриває м'яз іззовні, утворюючи пермізій, в якому іноді є невелика кількість жирової тканини. Від перимізію в товщу м'яза відходять перетинки, які "одягають" невеликі м'язові пучки. Ці сполучно-тканинні утвори називають ендомізієм. Перемізій і ендомізій формують сполучно-тканинний каркас м'яза, від якого певною мірою залежать його форма та розміри. В основному ж їх визначають функція м'яза та місце його розміщення.За формою м'язи поділяють на веретеноподібні, квадратні, трикутні, колові, хрестоподібні тощо. за розмірами - на довгі, короткі та широкі.Довгі м'язи (майже всі вони веретеноподібні) найчастіше розміщуються на кінцівках і за формою нагадують домову мишу, а короткі та широкі - на тулубі і голові.Залежно від місця розташування м'язів щодо системи скелета розрізняють скелетні, суглобові та шкірні м'язи

.№38 Будова, форма, прикріплення м’язів.

Загальні відомості про м'язах. В організмі людини налічується близько 600 скелетних м'язів. М'язова система складає значну частину загальної маси тіла людини. Якщо у новонароджених маса всіх м'язів складає 23% маси тіла, а в 8 років - 27%., То в 17-18 років вона досягає 43-44%, а у спортсменів з добре розвиненою м'язами - навіть 50%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]