Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природоохоронне інпектування.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

6. Хіміко-аналітичний контроль речовин

Хіміко-аналітичний контроль складається з двох ступенів – попереднього та повного й виконується в зоні діяльності митниць.

Попередній хіміко-аналітичний контроль здійснюється, коли виникає вмотивована підозра щодо невідповідності речовин, що перевіряються, їх сертифікатам якості або ж у разі відсутності в сертифікатах даних про зафіксовані під час оглядового контролю певні відхилення у фізичному стані речовини, а також у разі невідповідності кольору та запаху вказаному станові.

Повний хіміко-аналітичний контроль проводиться в разі виявлення значних, істотних розбіжностей між даними сертифіката якості та даними, отриманими під час проведення попереднього контролю.

Проведення лабораторних досліджень є підставою для затримки вантажу до отримання висновків за результатами аналізів.

Попередній та повний хіміко-аналітичний контроль включає добір точкових проб підконтрольної речовини та лабораторні дослідження з метою її ідентифікації, встановлення відповідності сертифікату, належності до того чи іншого класу токсичності, радіоактивності тощо.

Попередній контроль здійснюється в найближчій стаціонарній хіміко-аналітичній лабораторії регіональних підрозділів із максимальним використанням експрес-методів.

Відбір точкових проб супроводжується складанням акта відбору проб у присутності особи, що відповідає за транспортування перевірюваного вантажу. Один екземпляр акта залишається в цієї особи.

Екологічний контроль на державному кордоні дає можливість вирішувати питання екологічної безпеки нашої держави, оперативно реагувати на порушення вимог природоохоронного законодавства. В кінцевому результаті він запобігає небезпечним екологічним ситуа­ціям, що є важливою умовою збереження здоров’я й життя людей та матеріальних цінностей.

ЛЕКЦІЯ № 9

ВИДИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ

ВПЛИВУ ДО ПОРУШНИКІВ ПРИРОДООХОРОННОГО ЗАКОНОДАВСТВА

1. Адміністративні заходи впливу.

2. Протокол про адміністративне правопорушення.

3. Постанова в справі про адміністративне правопорушення.

4. Заходи дисциплінарного впливу.

5. Відшкодування збитків, завданих порушенням природоохоронного

законодавства.

6. Обмеження або припинення фінансування об'єктів будівництва.

7. Обмеження або зупинення виробничої діяльності.

8. Припинення дії дозволів та права спеціального використання

природних ресурсів.

9. Притягнення до кримінальної відповідальності.

1. Адміністративні заходи впливу

З метою запобігання й припинення виявленого правопорушення, усунення його шкідливих наслідків на довкілля, керуючись чинним законодавством, спеціально уповноважені органи мають право застосовувати адміністративні заходи впливу.

Залежно від обставин порушнику може бути видано обов’язків до виконання окремий припис, який повинен розглядатися як адміністративний захід. Припис складається у двох примірниках, один з яких передається порушнику, а другий залишається в інспектора для контролю.

Адміністративна відповідальність за правопорушення в галузі довкілля настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою, відповідно до чинного законодавства, кримінальної відповідальності.

Особа, яка здійснила адміністративне правопорушення в стані крайньої необхідності, оборони або яка була в стані неосудності, не підлягає адміністративній відповідальності.

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.

Посадові особи підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні правопорушення, пов'язані з недодержанням установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного й громадського порядку, природи, здоров’я населення та інших правил, забезпечення виконання яких входить до їхніх службових обов’язків.

Військовозобов’язані, а також особи рядового й начальницького складів органів внутрішніх справ несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами. За порушення правил, норм і стандартів, що стосуються правил полювання, рибальства й охорони рибних запасів, ці особи несуть адміністратив­ну відповідальність на загальних підставах (тобто їх можна попере­дити, оштрафувати, зобов’язати відшкодувати завдані збитки, в них можуть конфісковуватися знаряддя вчинення або безпосередні об’єкти правопорушення, вони можуть позбавлятися спеціального права полювання). Посадові особи органів, яким надано право накладати адміністративні стягнення в галузі довкілля, можуть відносно цих осіб замість накладених стягнень передавати матеріали про правопорушення відповідним органам для вирішення питання про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

Іноземні громадяни й особи без громадянства, які перебувають на території України, підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах із громадянами України.

Акти, які пом’якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються й на правопорушення, вчинені до видання цих актів. Акти, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративне правопорушення, зворотної сили не мають.

Адміністративне стягнення є мірою відповідальності й застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Посадовими особами органів, яким надано право розглядати справи та накладати адміністративні стягнення в галузі охорони довкілля, за вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватися такі основні адміністративні стягнення:

– штраф;

–позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові.

Штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян і посадових осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених Кодексом України про адміністративні правопорушення й іншими законами України.

Конфіскація вилученого предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення, може застосовуватися виключно за рішенням суду й полягає в примусовому безоплатному переданні цього предмета у власність держави. Конфіскованим може бути лише предмет, який є особистою власністю порушника.

Позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (права полювання), застосовується на строк до трьох років за грубе або систематичне порушення порядку користування цим правом.

Адміністративне стягнення може накладатися не пізніше як через два місяці від дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні − два місяці від дня його виявлення. У разі відмови в порушенні кримінальної справи або закриття криміналь­ної справи, але за наявності в діях порушника ознак адміністратив­ного правопорушення, адміністративне стягнення може накладатися не пізніше як через місяць від дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або про її закриття.