Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природоохоронне інпектування.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

3. Екологічний контроль вантажів

Основними завданнями екологічного контролю вантажів є:

− виявлення фактів несанкціонованого ввезення, вивезення та транзитного перевезення підконтрольних вантажів територією України;

− державний контроль за виконанням вимог природоохоронного законодавства та норм і правил екологічної безпеки під час санкціонованого перевезення вантажів територією України;

− забезпечення пропуску на територію України належно оформлених, позначених, упакованих та обладнаних небезпечних вантажів.

Екологічний контроль вантажів передбачає два послідовні етапи контролю:

− перевірка товаросупровідних документів на вантажі, які перетинають кордон;

  • безпосередній екологічний контроль вантажів.

Для переміщення через державний кордон брухту до документів додається протокол (сертифікат) радіаційного обстеження.

У разі перевезення автомобільним транспортом пестицидів та агрохімікатів, що входять до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, перевіряється «Лист безпеки» даного виду пестициду, який видається фірмою-виготовлювачем.

Працівники служби екологічного контролю під час переміщен­ня вантажів, що підлягають екологічному контролю, перевіряють комплект потрібних товарно-транспортних документів, які надав власник вантажу, вантажовідправник, вантажоперевізник, ванта­жоодержувач, експедитор транспортно-експедиційної організації. Порядок здійснення екологічного контролю, залежно від місцевих умов, визначається технологічною схемою (процесом) пропуску че­рез державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншо­го майна, що узгоджується керівниками митного органу, транспортної організації та контрольних служб.

Безпосередній екологічний контроль вантажу має три види кон­тролю:

− оглядовий;

− радіаційний;

− хіміко-аналітичний (за потреби).

Оглядовий контроль під час здійснення екологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон здійснюється в разі виникнення підозри на невідповідність вантажу товаросупровідним документам. У зоні діяльності внутрішніх регіональних митниць оглядовий контроль є обов’язковим. При цьому перевіряються фізичний стан речовини (рідина, порошок, кристалічна чи гранульна форма, у вигляді брил чи суцільної маси та інше), її забарвлення, запах, термін придатності тощо. Особливу увагу слід звернути на відповідність пакувальних матеріалів, ємностей та тари сертифікаційним вимогам.

Перевірка вантажів на морських та річкових суднах

Вантаж на судні перевіряється з метою з’ясування його відповід­ності товаросупровідним документам та виданим дозволам. Він може перевірятися також під час вантажно-розвантажувальних робіт.

На нафтових танкерах, суднах-хімовозах та комбінованих вантажних суднах, якщо вони перевозять як вантаж нафтопродукти наливом, держекоінспектор перевіряє відповідність документів щодо їх характеру і об’єму до інформації, викладеної з екологічній де­кларації. За потреби може перевірятися забруднення атмосферного повітря на судні або поблизу нього.

На суднах-суховантажах, які перевозять підконтрольні вантажі насипом, перевіряється наявність дозволів на їх увезення/вивезення (якщо це передбачено чинним законодавством), відповідність серти­фікатам та заповненій екологічній декларації, відповідність зовнішньому вигляду тощо. У разі потреби також може перевірятися стан забруднення атмосферного повітря на судні чи поблизу нього.

На суднах, які перевозять генеральні вантажі в упаковці, у ван­тажних контейнерах, змінних танках, в автодорожніх або залізнич­них вагонах (цистернах), перевіряється наявність дозволу на ввезен­ня/вивезення цього вантажу (якщо це передбачено чинним законо­давством), його відповідність сертифікатам та заповненій екологіч­ній декларації, технічний стан тари й упаковки.