Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya_-_konspekt_lektsiy_-_2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

6. Місцеві кондиціонери

За конструктивними особливостями усі місцеві конди­ціонери умовно можна поділити на два великих класи:

- моноблочні кондиціонери – складаються з одного блоку (віконні, мобільні і т.д.);

спліт-системи (від англійського «split» – роздільний).

М оноблочні віконні кондиціонери (рис. 9 а) встановлюють у віконному отворі або тонкій стіні. Порівняно зі спліт-системою віконний кондиціонер під час роботи має більше шуму та зменшує площу скління, оскільки жорстко прив’язаний до віконного отвору.

а б

Рис. 9. Місцеві кондиціонери:

а – моноблочний віконний; б – настінна спліт-система

Спліт-система складається з двох частин – зовнішній блок (вико­навчий) і внутрішній (головний). Завдяки цьому найбільш гучна і громіздка частина кондиціонера знаходиться поза приміщенням. У результаті такого конструктивного вико­нання внутрішній блок можна розмістити практично в будь-якому зручному місці. Зовнішній і внутрішній блоки кондиціонера з’єднані між собою електричним кабелем і мідними трубами, по яких циркулює холодоагент. Більшість сучасних спліт-систем мають різні додаткові функції, а саме: режим обігріву, яким зручно користуватися в міжсезоння (весна, осінь); режим осушення, при якому змінюється частота обертів вентилятора внутрішнього блоку, тим самим вибирається режим найбільшого конденсування вологи, що міститься в повітрі, на внутрішньому теплооб­міннику; режим вентиляції, коли повітря просто прокачується через фільтри тонкого і грубого очищення, встановлені у внутрішньому блоці кондиціонера для очищення повітря від пилу, тютюнового диму, пилка рослин та ін. Усі сучасні спліт-системи забезпечені пультом дистанційного керування (ПДУ) з рідкокристалічним дисплеєм. За його допомогою задаються: режим роботи кондиціонера, температура в приміщенні. Також із ПДУ можна встановити час включення чи відключення кондиціонера. Крім цього, ПДУ регулюються швидкість і напрямок потоку охолодженого повітря та інші параметри.

Спліт-системи розрізняють за конструктивним вико­нанням внутрішніх блоків:

  • настінні;

  • мультіспліт-системи;

  • колонні;

  • касетні;

  • спліт-системи, що розміщуються на підлозі чи під стелею;

  • канальні.

Настінні кондиціонери (рис. 9 б) ще називають побутовими. Такі кондиціонери складаються з блока, що кріпиться на даху або стіні з боку вулиці й одного або декількох (у випадку мультиспліт-системи) внутріш­ього блока, який монтується до стіни всередині приміщення, як правило, ближче до стелі.

Особливість канальних кондиціонерів полягає у можливості повністю сховати внутрішній блок у будівельні конструкції й розташувати його на значній відстані від зони обслуговування.

Питання для самоперевірки

  1. У чому відмінність природної вентиляції від примусової?

  2. Які є види механічної вентиляції за способом дії?

  3. Охарактеризуйте системи припливної та витяжної вентиляції.

  4. Назвіть конструктивні елементи систем примусової вентиляції.

  5. Яке призначення повітряних завіс у будівлях готелю?

  6. Що розуміють під кондиціюванням повітря?

  7. Охарактеризуйте будову і принцип дії централізованих систем кондиціювання повітря.

  8. Які використовуються види місцевих кондиціонерів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]