Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Безпека хрч. продуктів.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Контроль

Питому активність радіонуклідів у харчових продуктах виражають в одиницях кюрі (Кі). 1 Кі - це одиниця радіоактивності, яка означає, що в одну секунду утворюється 3,7·1010 актів розкладу певного ізотопу.

За міжнародною системою одиниць (Сі) - радіоактивність визначається у бекерелях (Бк). 1 Бк— це активність такої кількості радіоактивних речовин, в якій за одну секунду утворюється 1 ядер. розпад, або 0,027 нКі (10-9 Кі). Добовий рівень активності радіоактивних речовин становить 2,5 -3,5·10-7 Кі на одну добу, річна доза 5 бер (1 бер ~ 1 рад). В одиницях СІ використовують зіверт (3в). 1Зв=100бер. Вміст радіонуклідів в продуктах харчування регламентується державними гігієнічними нормами (ДР - 97) “допустимі рівні вмісту радіонуклідів Cs137 та Sr90 у продуктах харчування та питній воді", затвердженими Голов, держ. санітар, лікарем України 25 чеврня 1997р.

ДР-97 встановлені виходячи з того, що вміст Cs137 та Sr90 в продуктах харчування і воді має забезпечити не перевищення границі річної ефективної дози внутрішнього опромінювання 1мЗв. Опромінення за рахунок інших техногенних та природ. радіонуклідів не враховується. Цій умові відповідає активність добового раціону 210 Бк/добу для Cs137 та 35 Бк/добу для Sr90.

Продукт (крім дитячого харчування) вважається придатним до реалізації якщо виконується співвідношення:

Ссs Csr

——— + ——— « 1

DPcs DPsr

Де С - питома активність радіон. в даному харчовому продукті.

DP - нормативи вмісту Бк/кг, Бк/л (розраховано з середнього споживання).

Радіологічних контроль с/г продуктів здійснюється органами і установами санепідемслужби (СЕС) ветеринарної і агрохімічної служб.

Можливості зниження концентрації радіонуклідів у продуктах та рекомендації щодо харчування людей

При правильному режимі харчування, надходження в організм радіонуклідів можна зменшити.

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ. Здатні акумулювати радіонукліди в білково-ліпідних оболонках (чим більше білків, тим більше радіонуклідів). При виробництві кисломолочних продуктів, вершків більша частина радіонуклідів переходить в сироватку, маслянку. При виробництві топленого вершкового масла вилучаються білковолецитинні оболонки, а з ними і рад. речовини. Сири (міцний комплекс з білками утворює Sr90), які виробляються лужно-кислотним способом містять більше радіонуклідів, ніж кислотним.

М'ЯСО (8г) містить (може бути) в 1000 разів менше, ніж кістки. При варінні в бульйоні переходить приблизно 80 % Cs і соті частки Sr. В жировій тканині в 4-10 разів менше, ніж в м'язовій. У перетопленому салі в 20 разів менше, ніж в сирому.

ЯЙЦЯ. Найбільше радіонуклідів накопичується в шкаралупі, з якої при варінні переходить в їстівну частину. Вміст радіонуклідів значно падає під час технологічної і кулінарної обробки, замочування падає приблизно на 20-30%, очишення, бланшув. Нестандартна продукція (дрібна) містить в 2-3 рази більше радіонуклідів.

Необхідно стежити щоб у раціоні харчування були всі необхідні людині поживні речовини. Наприклад, при недостачі кальцію (молоко) особливо інтенсивно в кістки проникає Sr137 і т.д. Оскільки Sr виводиться багатьма органічними кислотами, пектиновими речовинами треба пити більше соків, вживати екологічно чисті овочі і фрукти. Пектинові речовини містяться у мармеладі, желе, варенні, сухофруктах.

Цезій виводиться з організму під впливом свого хімічного аналогу - калію. Багато калію міститься в петрушці, селері, шпинаті, щавлі, хроні, картоплі, родзинках, кисломолочних сумішах, чорній смородині, шовковиці, урюк та ін. Дуже важлив. каротин (абрикоси, хурма, обліпиха, горобина чорноплідна, морква, шпинат, цибуля зелена, томати, перець солодкий, гарбуз та ін).

Особливої актуальності набуває збільшення виробництва профілактичних продуктів, які містять біологічно активні речовини (пектин, альгінат натрію, рутин, вітамін С, В-каротин, цикорій, харчові волокна). Розробки продуктів радіозахисної дії здійснюється у всіх групах радіозахисних речовин: сорбентах, антиоксидантах, імуномодуляторах.

Спеціалісти вважають, що збільшенню імунітету буде сприяти також радіозахисний добовий раціон, в якому повинно бути: 200-250 гр. нежирного м'яса, рибні продукти, 300гр. хліба, 300-350гр. картоплі, 50-100гр. кисломолочного сиру, 0,5л. молока, 500-600 гр. овочів, 20гр. тваринного жиру, 30-35гр. олії, 40гр. круп (вівсяна, гречана), 200-300фруктів. Це дасть змогу в 5-10 разів зменшити відкладання радіонуклідів в організмі людини.