Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
651.26 Кб
Скачать

3.9 Акцизні склади. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів

У разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов’язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару.

Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою та пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.

Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів здійснюється відповідно до положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Акцизні склади утворюються з метою підвищення ефективності роботи із запобігання та боротьби з незаконним виробництвом і обігом спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, посилення контролю за повнотою та своєчасністю надходжень до бюджету акцизного податку.

На акцизних складах постійно діють представники органу державної податкової служби за місцем розташування акцизного складу.

Орган державної податкової служби за місцем розташування акцизного складу призначає свого постійного представника (представників) на такому складі.

Копія наказу про призначення представника (представників) органу державної податкової служби надсилається у день прийняття такого рішення розпоряднику акцизного складу.

Представник (представники) органу державної податкової служби здійснює (здійснюють) постійний безпосередній контроль за дотриманням установленого порядку відпуску спирту етилового та сплати податку з нього.

Розпорядок роботи представників органу державної податкової служби повинен відповідати режиму роботи акцизного складу, встановленому його розпорядником.

Посадові особи органу державної податкової служби, які призначаються представниками державної податкової служби на акцизному складі, повинні пройти спеціальне навчання або інструктаж щодо специфіки контролю за виробництвом та обігом спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, методикою користування вимірювальними приладами.

Порядок проведення спеціального навчання або інструктажу затверджується центральним органом державної податкової служби.

Тема 4. Мито

4.1 Платники мита

Мито є непрямим податком, що стягується з товарів, які переміщаються через митний кордон України, тобто ввозяться, вивозяться чи прямують транзитом.

Введення мита може мати на меті декілька цілей : фіскальні, економічні та політичні.

Стягнення мита проводиться за ставками передбаченими митним тарифом кожної країни, який містить найменування товарів, що ввозяться, одиницю оподаткування та ставку мита.

Мито як і акцизний збір – один із видів непрямого оподаткування, тобто цей податок включається до ціни товарів і сплачується за рахунок покупця.

Контроль за правильністю та своєчасністю сплати податку до бюджету здійснюють митні органи України. До складу митних органів України входять : Державний митний комітет України та митниці України.

Митне регулювання в Україні здійснюється відповідно до чинних законодавчих актів :

- Митний кодекс України ;

- Закон України ”Про єдиний митний тариф України ” ;

- Декрет КМ України ” Про порядок обкладання митом предметів, які ввозяться ( пересилаються ) громадянами в Україну ” ;

- Постанова КМ України від 3 листопада 1997р. №1211 ” Про встановлення мінімальної митної вартості окремих видів товарів ” ;

- Постанова КМ України від 4 листопада 1997р. № 1215 “ Про затвердження порядку митного оформлення імпортних товарів ( продукції ), що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні ” та ін.

Переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів підлягає митному оформленню. Митне оформлення здійснюється службовими особами митниці з метою забезпечення митного контролю та для застосування державного регулювання ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через територію України товарів та інших предметів. Декларування здійснюється шляхом заяви у встановленій формі даних про мету переміщення товарів, необхідних для митного контролю.

Після декларування товарів чи майна та пред’явлення їх декларантом чи транспортною організацією митниці здійснюється митне оформлення для якого необхідні такі документи : декларація, належним чином засвідчені копії ліцензій, дозволи інших державних органів, якщо товари підлягають контролю цих органів, документи, що підтверджують внесення відповідних митних платежів. При перевірці правильності заповнення декларації використовуються відомості, що містяться в супровідних, транспортних, комерційних документах, а також результати митного огляду. По закінченні митного оформлення в розділі ” Д ” проставляються штампи і особиста номерна печатка працівника митниці.

Необхідно розрізняти мито і митні збори.

Мито – непрямий податок, що надходить до бюджету.

Митні збори – плата за виконання митницею своїх обов’язків і послуг, яка використовується для розвитку системи митних органів України.

Платниками мита є будь-які фізичні та юридичні особи, котрі здійснюють переміщення товарів через митний кордон України, що підлягають митному оподаткуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]