Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т - 7 Планування персоналу і оплати праці (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Для розрахунку фондів оплати праці застосовують в основному 2 методи:

  • укрупнений (по нормативах),

  • метод прямого розрахунку (диференційований).

1 Суть нормативного методу полягає в тому, що фонд оплати праці на плановий період (ФОПпл) утворюється з 2-х частин: балансового фонду оплати праці (ФОПб) \ суми його збільшення або зменшення (∆ФОП), який визначається за нормативом збільшення за кожен відсоток зростання (зменшення) обсягів виробництва продукції за формулою

де Нфоп – норматив зростання ФОП при збільшенні обсягів виробництва на 1 %;

∆ТП – абсолютне зростання обсягів виробництва;

ТПб – фактичний обсяг виробництва у базовому році.

Крім цього, планова потреба підприємства в коштах на оплату праці може визначатись і за середнім рівнем заробітної плати (Рзп.сер) за різні періоди часу (середньогодинний, середньоденний, середньомісячний) виходячи із відповідного фонду оплати праці ( ФОПі – ФОПгод, ФОПдн, ФОПм ), який визначається за формулою

де Чсп - спискова чисельність працюючих.

2 Диференційоване планування ФОП проводиться по списковому і несписковому, промислово – виробничому і непромисловому персоналу всіх структурних підрозділів, а також по категоріям, професіях, посадах і кваліфікаціях.

Заробітна плата, що виплачується робітникам по розцінках за виконання роботи і відпрацьований час, складає фонд оплати праці по тарифу. Доплати, безпосередньо пов’язані з виконанням виробничих завдань, наприклад: премії за перевиконання виробничих завдань, надбавки за керівництво бригадою, за навчання учнів разом з тарифним фондом складають фонд годинної оплати праці (ФОПгод).

Денний фонд оплати праці (ФОПден) включає годинний фонд і доплати за невикористаний час в межах робочого дня (наприклад: доплати за роботу в позаурочний час, підліткам та учням – за скорочений робочий день, тощо).

Місячний або річний фонд оплати праці (ФОПм, ФОПрічн), складається з денного фонду і доплат, встановлених законодавством за невідпрацьовані дні або зміни (наприклад: оплата чергових і додаткових відпусток, невиходів, пов’язаних з виконанням державних обов’язків, по навчанню тощо).

Фонд відрядної оплати праці основних і допоміжних робітників може бути розрахований за відрядними розцінками та за кількістю чи трудомісткістю виробів за формулами

або

де Pi – сума відрядних розцінок на одиницю і-го виробу, грн./ од.;

Nі – кількість виробів за планом, од.;

Сч – середньогодинна тарифна ставка, грн./ год.;

Твп – планова трудомісткість виробничої програми, н-год.

Фонд погодинної оплати праці основних і допоміжних робітників визначаються за формулою

де Ч – планова чисельність робітників – погодинників, осіб;

Планування фонду оплати праці керівників, спеціалістів, службовців здійснюється виходячи з їх планової чисельності, посадових окладів і доплат відповідно до планового фонду робочого часу.

де Ч – планова чисельність керівників, спеціалістів, службовців, осіб;

Окл – оклад керівника, спеціаліста, службовця згідно діючого законодавства, грн..

Фонд оплати непромислового персоналу визначається аналогічно розрахунку фонду для керівників, спеціалістів та службовців по кожному виду діяльності та умов оплати праці.

Фонд заробітної плати неспискового складу («безлюдний фонд») призначений для оплати роботи, яка не може бути виконана штатними працівниками і розраховується виходячи із особливостей характеру виконуваної роботи та умов її оплати.

Як підсумок необхідно відзначити, що сума фондів оплати праці по всіх категоріях працівників, розрахована прямим методом, не повинна перевищувати планового фонду оплати праці, розрахованого виходячи із планових обсягів виробництва продукції і затвердженого нормативу утворення ФОП.

У розрахунках собівартості продукції та в деяких інших випадках широко застосовується поділ заробітної плати основних робітників на пряму (по тарифу з премією ) та на доплати і на надбавки.

Після розрахунку річного фонду оплати праці доцільним є розрахунок планового відсотка цих доплат і надбавок відповідно до прямої заробітної плати, що є джерелом інформації для поглибленого аналізу використання коштів на оплату праці.

Наприклад:

На основі таблиці 1 оцінити, яким чином вплинула інтенсифікація виробництва виробничо – промислового підприємства «Інтерстрой» на рівень заробітної плати і продуктивності праці його працівників.

Таблиця 1 – початкові дані для розрахунків по підприємству «Інтерстрой»

Показники

Значення

Базові

Проектні

1 Чисельність персоналу, осіб

115

110

2 Обсяг виробництва, тис. грн.

3800

4300

3 Фонд оплати праці, тис. грн.

400

420