Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Систем. матр. ревз..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

2.5. Реалізація результатів ревізії та контроль за станом усунення виявлених порушень

Результати ревізії обговорюються на загальних зборах колективу підприємства, на яких приймаються відповідні рішення.

Основна форма реалізації результатів ревізії – це наказ за її результатами. Він видається як у тому підприємстві, де проводилась ревізія, так і в тій організації, яка призначила ревізію.

На керівників та інших службових осіб об’єктів контролю, діями чи бездіяльністю яких було спричинено фінансове чи бю­джетне правопорушення, накладаються у порядку, встановленому законодавством, адміністративні штрафи.

Так, органи ДКРС мають право складати протоколи за стат­тями Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі – КУпАП): 164-2 "Порушення законодавства з фінансових питань", 164-12 "Порушення законодавства про бюджетну систему України" і 166-6 "Порушення порядку подання фінансової звітності та ве­дення бухгалтерського обліку у ліквідації юридичної особи".

Види адміністративних правопорушень, а також розміри адміністративних штрафів чітко визначено зазначеними статтями.

Так, статтею 162 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за такі порушення:

– приховування в обліку валютних та інших доходів, не­продуктивних витрат і збитків;

– відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з по­рушенням установленого порядку;

– внесення неправдивих даних до фінансової або статистич­ної звітності;

– несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризацій гро­шових коштів і матеріальних цінностей;

– порушення правил ведення касових операцій;

– перешкоджання працівникам ДКРС у проведенні ревізій і перевірок;

– невжиття заходів для відшкодування з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності.

Зазначені порушення передбачають накладення штрафу в розмірі від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 01.01.2004 р. – 136-255 грн).

Ті самі дії, вчинені особою, яку впродовж року було піддано адміністративному стягненню за одне з правопорушень, зазначених у частині першій цієї статті, передбачають накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн).

Відповідно до статті 164-12 КУпАП, порушення законодав­ства про бюджетну систему України, тобто використання бюджет­них коштів усупереч їх цільовому призначенню або недотримання порядку проведення операцій з бюджетними коштами, встановле­ного чинним бюджетним законодавством, передбачає накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від тридцяти до сімдесяти не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1190 грн).

Ті самі дії, вчинені впродовж року після накладен­ня адміністративного стягнення, передбачають накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190-1700 грн).

Статтею 166-6 передбачено адміністративну відповідаль­ність за порушення порядку подання фінансової звітності та веден­ня бухгалтерського обліку в ліквідації юридичної особи. Зокрема, неподання або несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою чи подання недостовірних фінансової звітності і ліквіда­ційного балансу, пов’язаних з ліквідацією юридичної особи, голо­вою ліквідаційної комісії, ліквідатором, іншими відповідальними особами, залученими до ліквідації юридичної особи, передбачає на­кладення штрафу в розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян (510-1020 грн).

Ведення з порушенням встановленого порядку бухгалтер­ського обліку господарських операцій, пов’язаних з ліквідацією юридичної особи, включаючи оцінку майна і зобов’язань юридич­ної особи та складання ліквідаційного балансу, що здійснюється відповідальними за це особами, передбачає накладення штрафу в розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1020 грн).

Ухилення голови ліквідаційної комісії, ліквідатора, інших відповідальних осіб, залучених до ліквідації юридичної особи, від організації ведення бухгалтерського обліку господарських опера­цій, пов’язаних з ліквідацією юридичної особи, включаючи оцінку майна і зобов’язань юридичної особи та складання ліквідаційного балансу, передбачає накладення штрафу в розмірі від сорока до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680-1700 грн).

Дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, вчинені особою, яку впродовж року було піддано адмініст­ративному стягненню за такі самі порушення, передбачають накла­дення штрафу в розмірі від п’ятдесяти до ста двадцяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян (850-2040 грн).

Протоколи про адміністративні правопорушення склада­ються у всіх випадках (у межах термінів притягнення до адмініс­тративної відповідальності, встановлених статтею 38 КУпАП), коли порушення, зазначені в графі другій наведених нижче таб­лиць, вчинені в результаті неналежного виконання своїх обов’яз­ків (дії чи бездіяльності) посадовими та іншими особами підпри­ємства, установи або організації.