Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Word_2007.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
9.83 Mб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1. Як створити документ за наявним шаблоном?

2. В якому форматі зберігається файл в MS Word 2007 і для чого потрібна конвертація файлу?

3. Які існують режими для роботи з документом?

4. Які існують способи виділення тексту?

5. Для чого потрібен буфер обмена, опишіть його роботу?

6. Для чого потрібна команда Автозамена?

7. Яким чином можна перевірити орфографію в тексті?

Тема 3. Форматування тексту документа в ms word 2007

Оформлення тексту в документі може включати в себе виділення тексту за допомогою зміни розміру, гарнітури і накреслення шрифту, вставки списків, вирівнювання по центру сторінки і т. д. Ці та інші параметри оформлення тексту прийнято називати форматуванням. Word 2007 містить велику кількість засобів форматування, за допомогою яких можна істотно поліпшити зовнішній вигляд документів на екрані і при подальшому друкуванні.

Завдання параметрів шрифту

За допомогою інструментів групи Шрифт вкладки Главная можна змінювати розмір, тип і накреслення шрифту. Тут же знаходяться кнопки, що дозволяють зробити текст жирним, курсивним , підкресленим , закресленим , збільшити - зменшити розмір шрифту ; застосувати ефект надрядкового / підрядкового накреслення ; змінити регістр тексту - зробити букви великими або малими ; його колір ; колір виділеного фрагмента . Кнопка Очистить формат дозволяє видаляти змінені параметри форматування.

Рис 3.1 - Діалогове вікно Шрифт

Якщо зазначених кнопок форматування недостатньо для виконання завдання, за допомогою вікна Шрифт можна налаштувати додаткові параметри

форматування шрифту: на вкладці Шрифт - різні параметри накреслення, на вкладці Інтервал - відстань між символами, зсув їх по вертикалі, застосування кернінгу (рис. 3.1).

Зауваження

  • якщо необхідно вставити спеціальний символ, якого немає на клавіатурі (Π, γ, √, ∞, €, ® і т. п.), потрібно вибрати пункт Символ вкладки Вставка - Символы. Відкриється вікно, в якому можна вибрати необхідні символи і натиснути кнопку Вставить.

  • якщо в документ потрібно вставити формулу, необхідно вибрати пункт Формула вкладки Вставка - Символы. У вікні можна вибрати наявну формулу, або скласти нову, натиснувши на кнопку Вставить новую формулу і використавши інструменти контекстної ленты Работа с формулами - Конструктор.

Word 2007 надає зручну можливість швидкого форматування тексту. Коли виділяється будь - який фрагмент тексту, поруч з'являється прозоре вікно, що містить команди форматування, які найбільш часто зустрічаються. При наведенні курсору на це вікно воно набуває нормального кольору і стає доступним для використання.

Завдання параметрів абзацу

Для абзацного форматування призначені: група кнопок панелі Абзац вкладки Главная і діалогове вікно Абзац, що викликається з панелі групи Абзац (рис. 3.2).

На вкладке Отступы та інтервали даного вікна можна задати:

- выравнивание текста в абзаце (по лівому краю, по центру, по правому краю, по ширині), для цього також можна використовувати кнопки панелі Абзац;

-

Рис. 3.2. Діалогове вікно Абзац

выступы и отступы текста від країв сторінки, відступ першого рядка абзацу (так звана «червоний рядок»), для цього також можна застосовувати кнопки ;

- междустрочный интервал в абзаце (можна використовувати випадаючий список установки міжрядкового інтервалу на панелі), інтервал до і після абзацу, що форматується.

На вкладке Положение на странице можна задати:

- заборона висячих рядків (забезпечує перенесення всього абзацу на наступну сторінку без залишення одного рядка на попередній);

- нерозривність абзацу, заборона відриву від попереднього;

- положення абзацу з нової сторінки;

- заборона розміщення переносів в абзаці і нумерації його рядків.

Для абзацу може бути задана заливка кольором і обрамлення границями, для цього застосовуються кнопки , які дозволяють задати потрібний колір і вигляд границь для виділених частин абзацу. Для виділення першої літери абзацу у вигляді Буквицы (великої заголовної букви на початку абзацу висотою в кілька рядків), необхідно вибрати вкладку Вставка - панель Текст - Буквица. При натисканні правої кнопки миші на піктограмі буквиці та викликавши команду Буквица, можна налаштувати її параметри.

На панелі Абзац присутні кнопки , призначені для роботи з маркованими, нумерованими і багаторівневими списками.

Кнопка використовується для сортування табличних значень за алфавітом.

Кнопка включає / вимикає недруковані символи. Вони бувають корисні для виявлення різноманітних похибок форматування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]