Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словарь терминов.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Тема 16. Міжнародні валютно-кредитні установи та форми їх співробітництва з україною

Міжнародні валютно-кредитні установи – установи, створені на основі міждержавних угод для регулювання валютних та фінансово-кредитних відносин з метою стабілізації світової економіки.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) – міжурядова валютно-кредитна організація, яка має статус спеціалізованої установи, створена на основі рішень валютно-фінансової конференції ООН у м. Бреттон-Вудсі в 1944 році з метою регулювання валютно-кредитних відносин між державами-членами і надання їм фінансової допомоги у разі дефіциту платіжного балансу за допомогою короткострокового кредитування.

Світовий банк – група споріднених міжнародних організацій, до якої входять Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Багатостороння агенція гарантування інвестицій, Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) – міждержавна інвестиційна установа, створена одночасно з МВФ з метою сприяння країнам-членам в економічному розвитку через надання середньо- і довгострокових кредитів, гарантування приватних інвестицій.

Регіональні валютно-кредитні установи – установи, створені з метою сприяння розвитку економічного співробітництва та інтеграції країн, що розвиваються в певному регіоні.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – регіональний банк, створений з метою довгострокового кредитування слаборозвинутих регіонів, здійснення спільних проектів країн-учасниць.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) – регіональний банк, створений з метою сприяння здійснення структурних реформ у країнах Центральної та Східної Європи, які обрали ринковий шлях розвитку економіки.

Банк міжнародних розрахунків (БМР) – перша міжнародна кредитна інституція, яка виступила в ролі банку інших центральних банків з метою підтримання та зміцнення міжнародної фінансової стабільності.

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) – регіональний банк, створений з метою поглиблення інтеграції та зміцнення зв’язків між країнами Чорноморського басейну.

Список літератури

  1. Гроші та кредит. Підручник. 4-те видання, перероблене і доповнене. За

загальною ред. М.І. Савлука. К.-КНЕУ, 2006.-744 с.

  1. Івасів Б. С. Гроші та кредит. Підручник.-Вид. 2-ге, змін. й доп.- Тернопіль: Карт-бланш, 2005. 528 с.

  2. Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни “Гроші та кредит”. (М.І. Савлук, І.М. Лазепко, О.А. Брегеда, Н.П. Баріда), К.- КНЕУ, 2006.-200 с.