Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материал предпринимательство.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

1.2. Договір — нормативно-правова основа господарських зв'язків

В умовах ринкової економіки результати діяльності торгового підприємства значною мірою визначаються розгалуженою і надійною системою договірних відносин. Система договірних відносин припускає широке використання торговими підприємствами в комерційній і господарській діяльності різних видів договорів. Дати повну характеристику всіх видів і різновидів договорів, що використовуються в підприємницькій діяльності торгових підприємств є дуже проблема­тичним. Тому нами приведені короткі характеристики найпоши­реніших договорів: купівлі-продажу, поставки контрактації, продажі підприємства, міни (бартерної операції), оренда, перевезення ван­тажів, на рекламу продукції (робіт, послуг).

Договір купівлі-продажу. За цим договором одна сторона (прода­вець) зобов'язала передати іншій стороні (покупцю) у власність товар (річ), а покупець зобов'язаний прийняти цей товар і сплатити за нього певну грошову суму (ціну). У такому договорі встановлюються об­сяги купівлі-продажу товару, ціни і способи оплати, терміни і умови поставки, відповідальність за порушення договірних зобов'язань. Договір купівлі-продажу укладається на товар, який є в наявності у про­давця. Різновидом договору купівлі-продажу є разові торгові операції.

Договір поставки. За договором поставки, постачальник (прода­вець, виробник), що здійснює поставку товару, зобов'язаний переда­ти його покупцю в обумовлені терміни, а покупець зобов'язаний прийняти цей товар і оплатити його відповідним чином, вказаним у договорі. Товари, ресурси, що поставляються на державне замовлення для державних потреб постачальник (виконавець, виробник) зобов'язується передати державному замовнику, або по його вказівці іншій особі, а державний замовник зобов'язується забезпечити оплату поставлених товарів у терміни, обумовлені в договорі. На відміну від договору купівлі-продажу договір поставки може укладатися на по­ставку товарів, які плануються до виробництва.

Договір контрактації. За договором контрактації виробник сіль­ськогосподарської продукції зобов’язується передати вирощену (ви­роблену) ним сільськогосподарську продукцію заготівнику — особі, що здійснює закупівлю такої продукції для переробки або продажу, а заготівник (покупець) продукції зобов'язаний прийняти її по місцю знаходження і забезпечити вивіз.

Договір міни (бартерної операції). За договором міни кожна із сторін зобов'язала передати у власність іншої сторони один товар в обмін на інший.

Договір оренди (майновий найм). За договором оренди орендодавець зобов'язується надати орендарю (наймачу) майно за платну в тимчасове користування. Майновий найм забезпечує економічно доцільним спо­собом нормальну діяльність багатьох торгових підприємств, що потре­бують тимчасово технічних засобів і іншого майна, виробничих, адміністративних, торгових і складських приміщень.

Відповідальність орендодавця за недоліки зданого в оренду майна: орендодавець відповідає за недоліки зданого в оренду майна, які повністю або частково перешкоджають користуватися ним, навіть як­що під час укладення договору оренди він не знав про ці недоліки.

Орендодавець не відповідає за недоліки зданого в оренду майна, які були названі при укладенні договору оренди або були наперед відомі орендарю або повинні були бути знайдені орендарем під час ог­ляду майна або перевірки його справності при укладенні договору або передачі майна в оренду.