Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оет словарь.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
141.02 Кб
Скачать
  1. Спотовий, строковий ринки

Спотовий ринок - система відносин з купівлі-продажу електричної енергії, відповідно до якої формується єдина погодинна гранична ціна системи на основі цінових заявок виробників електричної енергії та прогнозу споживання на добу вперед.

Спотовий ринок — це ринок, на якому здійснюються операції поточного, негайного (або касового) обміну валютами між двома країнами. Дві сторони домовляються про обмін банківськими депозитами і негайно здійснюють угоду. До недавнього часу для здійснення валютної операції "спот" потрібно було два дні. Нині, за бажанням клієнта, за допомогою електронних засобів конвертування валют відбувається в день укладення угоди.

Строкові валютні ринки. Поставка валюти від 3-х днів до декількох років. Строковий валютний ринок існує, бо ринок спот поставляє валюту в надто короткий строк для багатьох міжнародних угод.

Курс строкового ринку не співпадає з курсом спот через різні рівні %ставки.

  1. Ринок досконалої конкуренції

Наявність великої кількості фірм, безлічі покупців і продавців, відсутність цінової дискримінації. Важливою передумовою виступала повна мобільність всіх ресурсів. Досконала конкуренція характеризується також однорідністю товарів і послуг, тобто виробництвом стандартної продукції і абсолютної інформованістю виробників і споживачів.

  1. Монополістична конкуренція

Монополістична конкуренція –це тип ринку, на якому за умови неоднорідної пропозиції діє велика кількість невеликих постачальників при більшій кількості споживачів.

  1. Олігополія

Олігополія - ​​це така ринкова структура, при якій домінує невелика кількість продавців, а вхід в галузь нових виробників обмежений високими бар'єрами.

Монополія, форми монопольних об'єднань

Монополія — виключне право (виробництва, торгівлі, промислу і т.п.), що належить одній особі, групі осіб чи державі.

Монополия - фирма (ситуация на рынке, на котором действует такая фирма), действующая в условиях отсутствия значимых конкурентов (выпускающая товар(ы) и/или оказывающая услуги, не имеющие близких заменителей)

  1. Антимонопольне законодавство

Антимонопольне законодавство - законодавство, спрямоване проти накопичення фірмами небезпечної для суспільства монопольної влади. Антимонопольне законодавство може розумітися у вузькому і широкому значенні слова. У першому випадку воно спрямоване проти чистих монополій і великих олігополій, що володіють надлишковою монопольною владою, а також на запобігання нечесних дій, що порушують загальноприйняті норми ділового спілкування. Широка трактування антимонопольного законодавства спрямована проти всіх форм накопичення монопольної влади (у тому числі і дрібними фірмами), будь-яких форм монопольної поведінки.

  1. Попит. Закон попиту. Детермінанти попиту

Попит - це кількість товару, яку споживачі бажають і спроможні купити по ціні з ряду цін в певний момент часу.

Закон попиту: коли ціна падає, то попит зростає, коли ціна зростає - попит знижується.

Детермінанти попиту:

1) смаки, уподобання, мода на даний товар (якщо товар стає модним – попит зростає та навпаки);

2) очікування змін у ціні даного товару (якщо очікується підвищення ціни даного товару, то попит на цей товар зростає та навпаки);

3) зміни в ціні супроводжуючих (спряжених) товарів: взаємозамінників, взаємодоповнювачів, взаємобайдужих.

Зростання ціни на товар - замінник даного товару веде до зростання попиту на даний товар: Pз? – Qд.т? і навпаки. Підвищення ціни на товар - доповнювач веде до зменшення попиту на даний товар: Рд? – Qд.т? ;

4) зміни в доходах покупців. При цьому товари поділяються на:

• нормальні (доброякісні);

• товари низької категорії.

Із зростанням доходів покупців попит на звичайні товари зростає та знижується на товари низької категорії та навпаки;

5) кількість покупців на ринку (чим більше покупців на ринку, тим попит більший).