Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ КОМПАС и АвтоКад.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

7.7. Штрихування (Bhatch)

Способи введення команди:

 Набрати з клавіатури команду: Bhatch.

 Виклик з меню: Рисование\Штриховать.

 Кнопка на панелі інструментів .AutoCad містить бібліотеку стандартних зразків штриховки.

Штриховка – множина ліній, які утворюють певний малюнок. Штриховка вставляється як єдиний об’єкт, і для того щоб її видалити, достатньо виділити одну лінію.

Штрихування виконується для замкнутих областей. Команда Bhatch відкриває діалогове вікно Штрих и заливка границ з трьома вкладками Штрих, Дополнительно, Градиент. На вкладці Штрих вибирається штриховка за іменем із списку або за малюнком. Зразки малюнків представлені у вікні Hatch Pattern Palette, яке виводиться на екран при натисненні миші на полі Образец. На цій же вкладці можна задати кут нахилу і масштаб штрихування. Після вибору зразка штриховки і параметрів штрихування необхідно показати об’єкти, які будуть заштриховані. Для вибору об’єктівпропонується декілька способів. Можна вибирати безпосередньо об’єкт або вказувати точку всередині замкнутого контуру, надаючи можливість системіавтоматично визначити область, яка підлягає штрихуванню. Для виконання вибору натискується відповідна кнопка, яка повертає користувача у вікно креслення, почергово вибирається кожен об’єкт або вказуються точки всередині замкнутих контурів. Після здійснення вибору повернутися в діалогове вікно штрихування можна, натиснувши клавішу Enter. Низка кнопок, представлених на вкладці Штрих, має таке призначення: Кнопка – Вибрати Точку дозволяє для вибору області штрихуванняпоказати точку всередині замкнутого контуру. Кнопка – Вибрати Об’єкт здійснює перехід у режим вибору об’єктів. Кнопка – Видалити острови. Видаляє островки, що випадково з’явилися при виборі великої кількості об’єктів. Кнопка – Переглянути. Дозволяє перейти у вікно креслення, щоб переглянути, які об’єкти вибрані для штрихування. Кнопка – Наслідувати. Перенесення параметрів виконаного раніше штрихування на нові об’єкти.

Для деяких видів штрихування доступний перемикач Удвоить. При його встановленні штрихування виконується двічі: із вибраним малюнком і з малюнком, який має нахил до початкового варіанта 90. Рамка Композиція служить для вибору Асоціативної і Не асоціативної штриховки. Асоціативність означає, що штриховка прив’язується до контурів об’єкта, і при зміні їх форми автоматично змінюється і область, заповнена штриховкою.

Вкладка Дополнительно забезпечує налаштування параметрів штрихування для об’єктів, всередині яких міститься текст або інші замкнуті контури (острівки). Вибрати стиль штрихування можна в групі перемикачів Стиль определения островов.

Стиль Норма. Штрихування розпочинається від зовнішньої границі до середини. Зони штрихування, які зустрічаються у даному випадку, штрихуються через одну.

Стиль Зовнішній.

Штрихуються лише зовнішні контури. Коли зустрічається внутрішній контур, штриховка припиняється. Стиль Пропуск. Штрихується вся область для вказаного замкнутого контуру. Вкладка Градіент забезпечує вибір заливки об’єкта одним або двома кольорами, які плавно переходять один в одного.

Довідка

У ході роботи над кресленням можна отримати довідкову інформацію

щодо створених об’єктів:

 Відстань (Distance) – команда DIST.

 Площу (Area) – команда AREA.

 Масу (Mass Properties) – команда MASSPROP.

 Список (List) – команда LIST.

 Координати (Locate Point) – команда ID.

Команди для отримання інформації вводяться в командному рядку. Після введення команди видається запит – вказати об’єкт. Результати роботи команди відображаються в текстовому вікні.

Приклади використання команд:

1. Визначення площі багатокутника: Command: Area Specify first corner point or [Object/Add/Subtract]: o Select objects:

Area = 301136.0830, Perimeter = 2015.0796

2. Визначення відстані між двома точками:

Command: dist Specify first point: Specify second point:

Distance = 870.8750, Angle in XY Plane = 11, Angle from XY Plane = 0 Delta X = 855.1292, Delta Y = 164.8554, Delta Z = 0.0000

3. Виведення списку даних:

Command: list Select objects: 1 found Select objects:

CIRCLE Layer: "0" Space: Model space Handle = 85 center point, X=2410.9641 Y=1045.5514 Z= 0.0000 radius 181.6683 circumference 1141.4556 area 103683.1515

Лекція 8 Тема: Редагування обєктів.