Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота_8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
432.3 Кб
Скачать

8. Розрахунок суми вартості комп'ютера

Отже, усі проміжні дані на основному робочому листі є. Для одержання підсумкової суми залишилося підрахувати суму вартостей комплектуючих, гарантії і доставки.

■ Ввести в комірку В19 формулу суми: = В13+В15+В17

■ Натиснути кнопку в рядку формул. В комірці В19 з'явиться значення загальної вартості обраної конфігурації комп'ютера в доларах.

■ Ввести в комірку С19 формулу перерахування вартості комп'ютера в карбованці «=В19*DЗ», Нагадаємо, що в комірці D3 у зберігається поточний курс долара.

■ Натиснути кнопку в рядку формул. В комірці С19 з'явиться значення загальної вартості обраної конфігурації комп'ютера в карбованцях.

■ Закрити панель інструментів Форми.

■ Ввести в комірку D19 пояснення грн.

Основний робочий лист кошторису набуде остаточного вигляду (рис. 5). Кошторис видав підсумкову цифру.

Підсумки

■ Ми автоматизували досить тривалий різноманітний розрахунок. Альтернативи створеному кошторису дві: ручні довготривалі підрахунки або запрошення програміста. Рішення, засноване на використанні можливостей програми Excel, дозволить заощадити час і гроші. Наведений варіант кошторису не є остаточним, його потрібно ще доопрацювати, це - тільки схема, але схема - цілком працездатна. Доопрацювання буде зводитися до кількісних деталей: додати число комплектуючих, завести додаткові робочі листи для інших прайс-листів, збільшити число рядків у списках, збільшити число елементів керування, передбачити варіанти невибірки деяких комплектуючих замовником тощо.

■ Для того щоб робоча книга кошторису завжди видавала правильний результат, необхідно стежити за вихідними даними: вчасно змінювати значення курсу долара, додавати і змінювати найменування і ціни комплектуючих.

■ Потрібно також зробити копію робочої книги і зберігати її в надійному місці, щоб через випадковий збій комп'ютера не знищилися результати кропіткої і, можливо, тривалої роботи.

10