Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт слюсарно-механічна практика..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
52.74 Кб
Скачать

Свердління, зенкерування, зенкування, розвертання отворів, нарізання різьби

Свердління – це процес утворення отворів у суцільному матеріалі зняттям стружки за допомогою різального інструменту – свердла, якому надають обертального і поступального руху відносно його осі.

Розсвердлювання, кільцеве свердління, свердління отворів у листовому металі – перові свердла, або пробивають на діркопробивних пресах, свердління пластмас, оргскла.

Зенкерування – це оброблення зенкерами циліндричних і конічних не оброблених отворів у деталях, виготовлених литтям, куванням чи штампуванням.

Зенкування – це процес оброблення спеціальним інструментом циліндричних або конічних заглиблень і фасок, просвердлених отворів під головки болтів, гвинтів, заклепок. За формою різальної частини зенківки поділяють на циліндричні, конічні, торцеві.

Розвертки – для ручного розвертання.

Нарізання різьби – це процес її утворення зняттям стружки, а також пластичним деформуванням, на зовнішніх або внутрішніх поверхонь заготовок деталей. Зовнішню різьбу називають плашками, прогонками; внутрішню - мітчиком.

Різьба буває: метрична, дюймова, трубна.

- метрична має трикутний профіль з плоско зрізаними вершинами, кут при яких складає 60О. Позначають (М і дві цифри, перша – зовнішній діаметр, друга – крок різьби).

- дюймова має трикутний площинно-зрізаний профіль з кутом при вершині 55О. Всі розміри цієї різьби виражаються в дюймах (1дюйм=25,4мм).

- трубна – це мілка дюймова, але відрізняється від дюймової закруглені вершини профілю і з’єднуються без зазорів.

Крок – кількість ниток на 1дюйм.

Слюсарно-складальні роботи

Слюсарно-складальні роботи – з’єднання двох чи декількох деталей у вузол.

Роз’ємні - різьбові – з болтами, гвинтами, шпильками.

Нероз’ємні – зварюванням, закльопками.

Клейове – це нероз’ємні з’єднання деталей за допомогою клею.

Комплексні роботи

Прості комплексні роботи – розмітка на площині, рубання випрямляння, згинання, різання, свердлування отворів у металі, обпилювання площинних і кривих поверхонь).

Складні комплексні роботи – при виконанні цих робіт особливу увагу приділяємо роботі з кресленнями і технологічним процесом.

Висновок:

На слюсарно – механічній практиці я навчилася виконувати прості комплексні роботи такі як: розмітка на площині, випрямлення, згинання, різання металу. Також я була бригадиром бригади яка займалася побудовою навісів над майстернями. Мені сподобалося бути бригадиром, це дуже цікава та відповідальна робота. На практиці я дізналася багато нового для себе. Також мені сподобався наш майстер виробничого навчання, він допомагав нам виконувати нашу роботу, а також він ставить хороші оцінки. Загалом на практиці мені дуже сподобалося!