Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IMM_praktikum_2_kurs.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Обробка результатів

Мета обробки результатів – здобуття коефіцієнта еготизму. Коефіцієнт позначається "Ке". Показником еготизму є речення, в яких виражено прагнення випробовуваного говорити про себе. Коефіцієнт еготизму підраховується за формулою

        Се Ке = –---, де         Со

Со – загальна кількість пропозицій, сказаних випробовуваним під час бесіди з партнером; Се – кількість пропозицій еготичного характеру.

Аналіз результатів

Отриманий коефіцієнт еготізма інтерпретують за допомогою наступних орієнтовних шкал, визначаючи його рівень

0,41 Ке 1 – високий рівень еготизму;

0,11 Ке 0,40 – середній рівень еготизму;

Ке 0,10 – низький рівень еготизму.

Еготизм є мовним виявом егоцентризму особистості. Високий рівень еготизму свідчить про заклопотаність людини своєю персоною, про рефлексивність своїх властивостей і спрямованості уваги на своє Его. Еготизм ослабляє увагу людини до співрозмовника, то він заважає спілкуванню, роблячи його неефективним. Проте низький рівень еготизму також не завжди вказує на інтерес до співбесідника, він може збігатися із слабкою зацікавленістю вмістом бесіди.Під час аналізу результатів бажано зіставити їх з темою, вибраною для бесіди, і з відношенням співрозмовників один до одного. Важливо визначити, чи є еготизм феноменом, спровокованим конкретною ситуацією дослідження, або ж він є проявом егоцентричної спрямованості особистості.