Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право (Вінник Оксана Мар'янівна).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

2. Способи та стадії капітального будівництва

Капітальне будівництво може здійснюватися різними способами.

Поняття «спосіб капітального будівництва» пояснює, чиїми силами і у формі яких правовідносин здійснюється будівництво.

Розрізняють два основних (підрядний і господарський способи) і змішаний спосіб капітального будівництва (підрядно-господарський).

Підрядний спосіб є найбільш поширеним і характеризується наявністю договірно-підрядних відносин між інвестором/замовником і виконавцем/виконавцями будівельних та пов'язаних з ними робіт. Передбачається, що замовник як суб'єкт інвестування підряджає на будівництво об'єкта будівельного підрядника на відповідних договірних умовах. Відносини, що складаються при цьому, регу­люються договором підряду на капітальне будівництво (поняття, види, вимоги закону щодо змісту та форми таких договорів, порядок укладення та виконання розглядалися в розділі IV «Господарські зобов'язання»).

Господарський спосіб полягає у виконанні робіт і введенні об'єкта в експлуа­тацію силами самого забудовника, тобто того підприємства чи організації, яке є розпорядником інвестицій і має затверджену будівельну (проектно-кошторисну) документацію. Будівництво за цього способу здійснюється силами власних бу­дівельних підрозділів певної організації (підприємства) поряд з основною гос­подарською діяльністю, для чого створюється управління (відділ, департамент) капітального будівництва. Відносини, що складаються при цьому, є внутрішньо­господарськими.

На практиці використовується ще й змішаний спосіб - підрядно-господарський, коли частину робіт виконує організація-забудовник власними силами, а на вико­нання решти робіт підряджає відповідні будівельні організації, укладаючи з ними договір підряду на капітальне будівництво (виконання будівельних і пов'язаних з ними робіт).

Капітальне будівництво як форма інвестування складається з двох основних стадій, що регулюються актами будівельного законодавства. Першим етапом є підготовча стадія (зазвичай іменується стадією проектування), на якій:

  • інвестор визначає доцільність інвестування у формі капітального будів­ництва певного об'єкта; на замовлення інвестора спеціалізованими (про­ектними або проектно-вишукувальними) організаціями розробляються передпроектні документи, проводяться відповідні дослідження, після чого інвестор приймає рішення про інвестування;

  • на підставі прийнятого рішення та передпроектних документів інвестор укла­дає з проектною організацією договір на розробку інвестиційного проекту будівництва (проектно-кошторисної документації); такий проект має пройти комплексну державну експертизу інвестиційних проектів будівництва; у разі наявності позитивного висновку Укрінвестекспертизи інвестор може затвер­дити інвестиційний проект і вжити відповідних заходів до його реалізації.

Наступною стадією є реалізація інвестиційного проекту будівництва, яка може бути забезпечена самим інвестором (у разі застосування господарського способу будівництва) або будівельним підрядником (якщо використовується підрядний спосіб будівництва). Після реалізації інвестиційного проекту завершений будів­ництвом об'єкт приймається в експлуатацію відповідно до встановленого поряд­ку (див. тему 15 «Окремі види господарських договорів» розділу IV «Господар­ські зобов'язання»).