Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
524.26 Кб
Скачать

Існує чотири класичні типи центральної нервової системи, які впливають на сприйняття інформації тих, кого навчають:

Флегматик

Сангвінік

Холерик

Меланхолік

ригідність-пластичність

сензитивність

Властивості темпераменту

активність

темп реакцій

Екстраверсія-інтраверсія

реактивність

Рис.4.2.13 Характеристика типів темпераменту

Таблиця 4.2.5 – Вплив центральної нервової системи на сприйняття інформації людиною

Тип темпераменту

Загальна характеристика типу темпераменту

Рекомендації щодо організації навчання

1

2

3

Холерик

Швидкий, рвучкий, здатний завзято віддаватися справі, але неврівноважений, схильний до бурхливих емоцій, різких змін настрою; характеризується високим рівнем психічної активності, енергійністю дій, різкістю, стрімкістю, силою рухів, їхнім швидким темпом, поривчастістю. Швидко переключаться з одного виду діяльності на інший, швидко включаться в роботу після відпочинку.

Доцільно вести заняття в швидкому темпі, оперувати великими блоками інформації, переключатися з одного виду роботи на інший. В процесі навчання особистостей такого типу слід уходити від стресів, від різких пояснень.

Сангвінік

Живий, рухливий, швидко відгукується на навколишні події, порівняно легко переживає невдачі та неприємності; відзначається високою психічною активністю, працездатністю, стрімкістю й жвавістю рухів, розмаїтістю й багатством міміки, швидким мовленням; прагне частої зміни вражень,товариський.

Прийнятні різні форми та методи організації

навчального процесу. Але найбільший ефект дає активізація і мотивація пізнавальної діяльності, використання раціональних обґрунтованих прийомів та методів навчання.

Флегматик

Незворушний, постійний у прагненнях і настроях, душевні стани зовні слабко виражені, цей тип темпераменту характеризується низьким рівнем психічної активності, повільністю, невиразністю міміки. Така людина важко переключається з одного виду діяльності на інший і пристосовується до нових умов.

Адаптуватися до обстановки важче усього. Для адаптування у новому курсі необхідні спеціальні заходи: роз'яснення цілей і задач, опис графіку вивчення курсу, теми. Але при цьому даний тип темпераменту сприяє ґрунтованому засвоєнню. При правильній організації навчального процесу може ґрунтовно та на довгий строк засвоїти навчальний матеріал.

Продовження таблиці 4.2.5

1

2

3

Меланхолік

Вразливий, схильний глибоко переживати навіть незначні невдачі, зовні в’яло реагує на навколишні події, характеризується низьким рівнем психічної активності, сповільненістю рухів, стриманістю міміки та мовлення, швидкою стомлюваністю. Його вирізняють висока емоційна чутливість до подій, які з ним відбуваються, підвищена тривожність, глибина й стійкість емоцій за слабкого їхнього зовнішнього вияву, причому переважають негативні емоції.

Необхідний розмірний ритм і організація навчального процесу, упорядкованість системи його організації. При цьому доцільно використовувати традиційні методи і форми навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]