Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.5-56-2010. Системы противопожарной защи...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

12.4 Автоматичні системи газового, порошкового та аерозольного пожежогасіння.

12.4.1 Електрокерування повинно забезпечити:

а) автоматичний пуск;

б) дистанційний пуск;

в) відключення і відновлення автоматичного пуску;

г) автоматичне переключення електричних ланцюгів управління з робочого на резервний ввід електропостачання при зникненні напруги на основному вводі та навпаки;

д) контроль працездатності електричних ланцюгів управління, що формують запуск (визначення обриву);

е) контроль тиску в пускових балонах;

ж) контроль звукової та світлової сигналізації (за викликом);

и) відключення звукової сигналізації;

к) формування командного імпульсу для управління технологічним і електротехнічним обладнанням та інженерними системами об’єкту.

12.4.2 Формування командного імпульсу автоматичного пуску необхідно здійснювати від:

а) сповіщувачів системи пожежної сигналізації;

б) технологічних датчиків.

12.4.3 Автоматичний пуск системи пожежогасіння повинен відбуватися при спрацюванні двох пожежних сповіщувачів або двох технологічних датчиків (що включені за логічною схемою «І»).

12.4.4 В приміщеннях і перед входом в приміщення, що захищені пожежогасінням об’ємним способом, слід передбачати сигналізацію аналогічну з вимогами п.7.1.8 з табло «ГАЗ (ПОРОШОК, АЕРОЗОЛЬ)-ВИХОДЬ!», «ГАЗ (ПОРОШОК, АЕРОЗОЛЬ)- НЕ ВХОДИТИ!».

12.4.5 Пристрої дистанційного пуску необхідно розміщувати біля евакуювальних виходів зовні захищуваного приміщення. Дозволяється їх розміщення в приміщенні пожежного поста. Пристрої дистанційного пуску повинні бути захищені від несанкціонованого включення.

12.4.6 Пристрої дистанційного пуску кожного напрямку (секції) установок газового пожежо­гасіння, як правило, розміщують біля дверей зовні приміщення, що підлягає захисту, або приміщення, до якого відносяться канали, технічні підпілля, простори за підвісною стелею, які підлягають захисту.

Допускається додатково розміщувати пристрої дистанційного пуску в приміщенні чергового персоналу.

12.4.7 Пристрій дистанційного або місцевого пуску систем локального пожежогасіння, як правило, розміщується в приміщенні, що підлягає захисту, за межами можливої зони горіння, на безпечній від неї відстані, при цьому повинна забезпечуватися можливість дистанційного включення системи від пристроїв, розміщених поза приміщенням, що підлягає захисту.

12.4.8 В системах пожежогасіння об'ємним способом, що захищають приміщення або простори з можливим перебуванням людей, необхідно передбачати пристрої відключення режиму автоматичного пуску при збереженні режимів дистанційного і місцевого пусків.

Необхідно додатково розміщувати пристрої переключення автоматичного пуску систем на ручний у приміщенні чергового персоналу.

12.4.9 Автоматичний пуск систем пожежогасіння об'ємним способом повинен відключатися автоматично при відчиненні кожної із вхідних дверей приміщення, що підлягає захисту та відновлюватись автоматично при їх зачиненні. Пристрої переключення автоматичного пуску на ручний, як правило, розміщують на дверних конструкціях приміщення, що підлягає захисту.

У разі неможливості встановлення вказаних пристроїв на дверних конструкціях або за наявності постійно відкритих прорізів необхідно розміщувати їх біля кожного прорізу.

12.4.10 Пристрої переключення автоматичного пуску на ручний напрямків (секцій) систем газового пожежогасіння, що захищають простори за підвісними стелями, канали, підпілля, як правило, розміщують у приміщенні чергового персоналу.

12.4.11 Пристрій відновлення автоматичного пуску систем пожежогасіння об'ємним способом, як правило, розміщують у приміщенні чергового персоналу, а за наявності захисту пристроїв від несанкціонованого включення допускається розміщувати їх перед входом у приміщення, що підлягає захисту.

12.4.12 В приміщенні станції пожежогасіння повинна бути передбачена світлова сигналізація:

а) про наявність напруги на вводах електропостачання;

б) про падіння тиску в пускових балонах на 0,2МПа (загальний сигнал);

в) про несправність електричних ланцюгів, що формують запуск (за викликом з розшифровкою по напрямкам);

г) про спрацювання системи (загальний сигнал).

12.4.13 В приміщенні пожежного посту повинна бути передбачена:

1) світлова та звукова сигналізація:

а) про виникнення пожежі (з розшифровкою по напрямкам);

б) про спрацювання системи та проходження вогнегасної речовини до захищуваного приміщення (з розшифровкою по напрямкам);

в) про несправність в системі;

г) про відсутність напруги на основному і резервному вводі енергопостачання;

д) про обрив ланцюгів управління, що формують запуск;

ж) про падіння тиску в пускових балонах (загальний сигнал).

2) світлова сигналізація:

а) про наявність напруги на вводах електропостачання;

б) про відключення автоматичного пуску (з розшифровкою по напрямкам);

в) про відключення звукової сигналізації про пожежу;

г) про відключення звукової сигналізації про несправність.