Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1модуль лист.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
364.03 Кб
Скачать

1. Основи мінерального походження.

Вазелін (Vaselinum) – це суміш твердих і рідких вуглеводнів, які добуваються з нафти. Температура плавлення +37-50°С. Під дією повітря не псується. Вазелін не проникає вглиб шкіри, тому лікарська речовина з цією мазевою основою діє тільки на її поверхні. Ця властивість вазеліну використовується для зменшення подразливої дії лікарських речовин на шкіру при лікуванні виразок, ран, поверхневих пошкоджень шкіри тощо.

Вазелін буває жовтим (flavum) і білим (album). Відмінність між ними лише в ступені очищення від забарвлюючих речовин. Якщо в рецепті не зазначається, який саме вазелін треба взяти, мазь готується з жовтого.

Парафін твердий (Paraffinum solidum) – це тверда маса білого кольору, без запаху і смаку. Температура плавлення +50-57°С. Використовується в сумішах із рослинними оліями або тваринними жирами.

Парафін рідкий або олія вазелінова (Paraffinum fluidum seu Oleum Vaselini) – це масляниста безбарвна рідина без запаху і смаку, змішується з рослинними оліями, за винятком рицинової.

Рафінована нафталанська нафта (Naphthalanum liquidum raffinatum) – це густа речовина чорного кольору, яка мас своєрідний різкий запах, містить сірку й магній, викликає розширення судин, сприяє розсмоктуванню запального інфільтрату, зменшує свербіння, діє протимікробне.

Особливістю мінеральних мазевих основ є стійкість при зберіганні і погане всмоктування шкірою тварин.

2. Основи тваринного походження.

Ланолін або жир вовни (Lanolinum seu Adeps Lanae) – це жовто-бура жироподібна речовина зі специфічним запахом, яка виробляється потовими залозами овець. Одержують його при промиванні овечої вовни. Температура плавлення +36-42°С. Чистий ланолін, який позбавлений води, має назву безводного (Lanolinum anhydricum). Суміш 70 частин безводного ланоліну з 30 частинами води називається водним ланоліном (L. hydricum). В рецептах указується лише безводний ланолін. Він гігроскопічний (2 частини ланоліну вбирають 3 частини води), тому його використовують при виготовленні мазі для лікування хвороб з вираженою ексудацією. Ланолін добре поглинають клітини шкіри, тому його застосовують при виготовленні мазей резорбтивної дії. При виготовленні складних мазевих основ ланолін комбінують із вазеліном. Мазевою основою при виготовленні очних мазей часто використовують суміш 10 частин ланоліну безводного та 90 частин вазеліну сорту «Для очних мазей».

Віск бджолиний жовтий і білий (Cera flava et alba) одержують при перетопці бджолиних стільників. Температура плавлення +63-65°С. В чистому вигляді не використовується, а домішується до інших основ.

Очищений свинячий жир або свиняче сало (Adeps suillus depuratus seu Axungia porcina depurata) – це однорідна маса білого кольору, м'якої консистенції зі слабким специфічним запахом і смаком. Температура плавлення +34-46°С.

Свинячий жир добре всмоктується шкірою тварин, але гіркне при зберіганні та взаємодіє з кислотами, лугами, солями важких металів.

3. Основи рослинного походження.

Їх найчастіше використовують для виготовлення лініментів. З цією метою застосовують олію соняшника (Oleum Helianthi), оливок (Oleum Olivarum), персика (Oleum Persicorum), мигдалю (Oleum Amygdalarum), льону (Oleum Lini), рицинову (Oleum Ricini), конопель (Oleum Cannabis), кунжуту (Oleum Sesami) та інші. При температурі вищій за 00С вони залишаються рідкими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]