Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основні теорії споживчого вибору.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

7.2. Зміна оптимального вибору споживача в результаті зміни його доходу Крива "дохід - споживання". Криві Енгеля

Зміна в доходах, так само, як і зміна в цінах на товари, впливає на раціональний вибір споживача та на його попит на товари.

Проаналізуємо як зміна в доході при незмінних цінах товарів X і У спричинить зміни в оптимальному виборі споживача. На графіку 7-4, а представлені оптимальні споживчі вибори А, В, С при доходах споживача відповідно 10 г. о., 20 г. о. та 30 г. о. та цінах на товари X і У відповідно 2 г. о. та 1 г. о. Як бачимо, із збільшенням доходу змінюються оптимальні вибори, причому кількість товарів X і ї в цих наборах зростає. Всі можливі комбінації товарів X і У, які максимізують задоволення споживача відносно різних рівнів доходу, представлені на кривій "дохід - споживання", яка в розглянутому випадку є висхідною.

Ці оптимальні споживчі вибори використані для побудови кривих попиту на товар X на графіку 7-4, б. Так, вибору А (на графіку 7-4, а) відповідає вибір К на кривій попиту П. Оскільки ціна товару X є сталою (2 г. о.), то на цій кривій попиту 77 ми одержуємо одну-єдину точку К. Спадну траєкторію кривої попиту 77 ми одержимо при зниженні ціни на товар X при сталому доході (10 г. о.). Аналогічно, оптимальному вибору В (на графіку 7-4, а) відповідає вибір £, який знаходиться на кривій попиту 77, та вибору С відповідає вибір А/, що знаходиться на кривій попиту ІГ. З графіка 7-4, б видно, що будь-яка зміна в доході спричиняє зміщення самої кривої попиту. Крива "дохід - споживання", яка спрямована вправо-вгору, означає, що зростання доходу спричиняє зміщення кривої попиту вправо, в нашому випадку від /7 до 77і і потім - до Т72.

Якщо крива "дохід - споживання" має додатній нахил (що означає, що із зростанням доходу зростає споживання), то товар з такою кривою називають нормальним або товаром вищої категорії.

На графіку 7-5 представлена крива "дохід - споживання" для товару нижчої категорії. При відносно низькому рівні доходу, наприклад, і котлети, і відбивні є нормальними товарами. Проте в разі зростання доходу крива "дохід-споживання" відхиляється від точки В до точки Су оскільки котлети перетворюються на другорядний товар.

Графік 7-4. Крива "дохід - споживання" (нормальний товар)

Криві співвідношення "дохід-споживання" можна використати для побудови кривих Енгеля, які відображають різні кількості спожитого товару при різному доході споживача. На графіку 7-6, а представлена крива Енгеля для нормальних товарів, яка є висхідною (із збільшенням доходу зростає споживання таких товарів). На графіку 7-6, б при низьких доходах котлети є нормальним товаром, а із підвищенням доходу вони перетворюються у товар нижчої категорії.

7.3. Ефект заміщення та ефект доходу

Загальний ефект від зміни ціни на товар може бути розділений на два окремі ефекти: ефект заміщення та ефект доходу.

Так, по-перше, зниження ціни товару X при незмінності цін на інші товари та незмінному доході споживача, знижує відносну ціну товару X, який стає відносно дешевшим порівняно з іншими товарами, і тому споживач заміняє у своєму споживанні цим товаром інші товари. По-друге, зниження ціни товару АГ при всіх інших незмінних умовах означає збільшення реального доходу споживача, збільшення його купівельної спроможності. Таким чином, ефект заміщення - це зміна обсягу попиту на товар, спричинена зміною ціни на нього при незмінному рівні задоволення. Ефект доходу - це зміна обсягу попиту на товар, спричинена зміною реального доходу при незмінності відносних цін. Ці два ефекти, як правило, спостерігаються одночасно. Однак, для деталізації аналізу розглянемо ці ефекти і кожен зокрема.

Спочатку розглянемо ефекти заміщення і доходу при аналізі впливу зміни ціни на товар вищої категорії на зміну обсягу попиту на

нього, а потім - при аналізі впливу зміни ціни на товар нижчої категорії на зміну обсягу попиту на нього. На графіку 7-7 продемонстрований результуючий вплив зниження ціни товару X (нормальний товар) на обсяг попиту на нього, а також цей вплив поділений на два ефекти окремо -

Графік 7-7. Ефекти заміщення і доходу: нормальний товар відмовитись

ефект заміщення та ефект доходу. Припустимо, що спочатку, виходячи із своїх уподобань, доходу і цін на товари X і У, раціональний споживач вибирає оптимальний набір, який відповідає точці А (в цій точці бюджетна лінія Біг є дотичною до найвищої з доступних кривої байдужості КБ1). Нехай ціна товару X знизилась, внаслідок чого бюджетна лінія зайняла положення БЛ1 і тепер максимізуючим корисність споживача набором буде набір, що відповідає точці В. Як бачимо, в кінцевому результаті зниження ціни товару X спричинило, по-перше, збільшення кількості його споживання з Хі до Х2 (приріст обсягу споживання становить відрізок хХг) по-друге, зменшення споживання товару У* з у до уг по-третє, ріст загальної корисності набору (оскільки споживчий вибір В знаходиться на правіше розташованій кривій байдужості КБ1). Цей кінцевий результат можна розбити на два, які спричинені ефектом заміщення та ефектом доходу.

Ефект заміщення - це зміна в рівні споживання товару (А), викликана зміною його ціни при незмінному рівні задоволення (корисності) та незмінному доході. Ефект заміщення демонструється на графіку 7*7 рухом по кривій байдужості КБ та вимірюється зміною в рівні споживання товару (X), спричиненою зниженням його ціни, що 'робить цей товар (X) відносно дешевшим щодо іншого товару (У). На графіку 7-7 ефект заміщення можна виміряти, провівши паралельно до лінії нового бюджету БЛ2 (яка відображає нове співвідношення цін товарів) нову лінію бюджету (показану на графіку пунктирною лінією), що є дотичною до початкової кривої байдужості КБ1 (яка фіксує рівень корисності на постійному рівні). За такої нової бюджетної лінії споживач обере набір С, в який входитиме ху одиниці товару X. Відрізок Х|Хз і становитиме ефект заміщення. Як бачимо, ефект заміщення при зниженні ціни товару спричиняє зростання попиту на нього.

Тепер розглянемо ефект доходу. Ефект доходу - це зміна в рівні споживання товару (Л), викликана зростанням купівельної спроможності (реального доходу), причому на цьому етапі ціна на товар X розглядається незмінною. Ефект доходу демонструється переміщенням пунктирної лінії бюджету, що проходить через точку С, до лінії бюджету БЛ1. Раціональний споживач вибирає набір, що відповідає точці В, що знаходиться на кривій байдужості КБ1, яка втілює вищу корисність. Ефект доходу відображає рух від однієї бюджетної лінії та кривої байдужості до іншої, що визначає зміни в реальній купівельній спроможності споживача та зміни в корисності. Ефект доходу вимірюється зростанням рівня споживання товару X від х3 до х2, тобто

ВІДрІЗКОМ JC3JC2.

Як видно з графіка 7-7, оскільки товар X є нормальним товаром, ефект доходу є додатньою величиною - в міру зростання доходу споживання збільшується.

Якщо товар є товаром нижчої категорії, то ефект доходу є від'ємною величиною - в міру зростання доходу споживання такого товару зменшується. На графіку 7-8 продемонстровані ефекти доходу та заміщення для товару нижчої категорії. Ефект заміщення вимірюється відрізком хХу, ефект доходу - із від'ємним значенням.

В більшості випадків навіть для товару нижчої категорії додатній ефект заміщення переважає від'ємний ефект доходу внаслідок чого із зниженням ціни споживання товару зростає. Так, на графіку 7-8 із

зниженням ціни на товар нижчої категорії споживання його збільшується на величину відрізка хх2.

Проте для деяких товарів (товари Пффіна) загальний ефект зниження ціни може призвести до зменшення обсягу попиту на них. Це зумовлено тим, що від'ємний ефект доходу переважає величину ефекту заміщення, що представлено

Графік 7-9. Ефект доходу і заміщення: товар Пффіна

на графіку 7-9. Так, при зниженні ціни на товар X обсяг попиту на нього зменшується з х до Хг, ефект заміщення спричиняє до збільшення попиту з

Хі ДО Х3, ефект ДОХОДУ - ДО ЗМеНШеННЯ ПОПИТУ 3 Хз ДО Х2.