Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lutay_A.P._Informatika_ta_komp'yuterna_tehnika.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
11.42 Mб
Скачать

7. Завдання для аудиторної контрольної роботи за темою

Microsoft Excel - консолідація даних”

Завдання

Робота з групою аркушів.

Досить часто в практиці необхідно узагальнювати дані однотипних документів. У цьому випадку форма документа та сама при різному змісті, наприклад, місячні звіти або бюджети відділень. Для створення таких документів Excel має засіб групового редагування. Можна згрупувати разом кілька аркушів у книзі і потім додати, відредагувати або відформатувати дані на всіх цих аркушах одночасно.

Виділення й угруповання аркушів можна виконати одним із методів.

1. Виділити ярличок першого листа в діапазоні суміжних аркушів, які потрібно згрупувати, і при натиснутій клавіші [Shift] клацнути по ярличку останнього листа в діапазоні.

2.Виділити ярличок першого листа і при натиснутій клавіші [Ctrl] послідовно клацнути по ярличках всіх аркушів, що потрібно включити в групу, незалежно від їхнього положення в книзі.

3. Команда Вибрати всі аркуші в контекстному меню ярличків аркушів.

Excel позначає режим групового редагування, додаючи [Група] у рядку заголовка книги.

Зауваження. Можна активізувати інші аркуші в групі, не виходячи з режиму групового редагування. Якщо клацнути по ярличку листа поза групою, Excel виходить з режиму групового редагування і видаляє [Група] з рядка заголовка книги. Вихід з режиму групового редагування, якщо всі аркуші книги включені в групу - клацнути по ярличку будь-якого неактивного листа.

Тепер, усе що буде вводитися на першому листі, як під копірку буде з'являтися на всіх аркушах групи. Будь-які зміни форматування, що зроблені на вкладках Число, Вирівнювання, Шрифт, Рамка, Вид і Захист у вікні діалогу Формат осередків, застосовуються одночасно до всіх членів групи. У режимі групового редагування команди Рядок, Стовпець, Автоформат і Стиль також застосуються до всіх аркушів у групі

Усі команди з меню Виправлення, за винятком Знайти і Замінити, застосовуються одночасно до всіх аркушів у групі.

Команди з меню Вставка - Осередки, Рядки, Стовпці і Функція можна використовувати для одночасної вставки відповідних елементів в усі аркуші в групі.

У режимі групового редагування всі команди печатки з меню Файл застосовуються до всіх аркушів групи.

Приклад 1 Необхідно створити звіти для заповнення й обробки даних про розподіл готельних номерів у розрізі відповідальних осіб (5 чоловік) за тиждень наступної форми:

Виконання:

  1. Додати нові аркуші в книгу – клацнути правою кнопкою миші по ярличку останнього листа  к. Додати  вкладка Загальні виділити значок ЛистОК (з'явиться новий лист). Повторювати потрібну кількість разів.

  2. Упорядкувати аркуші: перетягнути мишкою ярличок листа, що стоїть не один по одному, на місце.

  3. Клацнути по ярличку Лист1, натиснути клавішу [Shift] і одночасно клацнути по ярличку Лист5.

  4. На першому виділеному листі створити зазначену форму c формулами.

  5. Зняти виділення з аркушів, клацнувши по ярличку Лист6.

  6. У кожнім листі заповнити прізвище відповідальної особи.

Послідовність дій:

  1. Виділити групу аркушів з 5 по 7.

  2. На листі 5 виділити усю форму звіту, м. Виправлення  к. Заповнити  п. По аркушах  покажчик Усі ОК.

  3. Зняти виділення з групи аркушів і відкоригувати прізвища на аркушах 6 і 7.

Примітка: Якщо копійований звіт був заповнений, виділити групу нових аркушів (6 і 7), потім виділити предметну частину листа 6 і натиснути клавішу [Delete].

При формуванні підсумкової таблиці по створених звітних формах можна використовувати об'ємні формули, що можуть підсумовувати дані відразу по декількох однойменних осередках різних аркушів.