Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Деякі злоякісні пухлини

Карцинома, також Рак — злоякісна пухлина з епітеліальної тканини. Походження терміну пов'язане, ймовірно, з тим, що найдоступніші для спостереження форми захворювання — ракумолочної залози, раку шкіри — часто проростають в навколишні тканини, форми їх проростів нагадують клешні рака. У багатьох країнах даним терміном позначають будь-які злоякісні пухлини незалежно від їх тканинного походження і будови.

Саркома м'яких тканин — велика група злоякісних новоутворень, які з примітивною ембріональної мезодерми (середнього зародкового листка). Первинна мезенхіма, входила до складу мезодерми, пізніше дає початок різним варіантів сполучної тканини, входить до складу сухожиль, зв'язок, м'язів тощо. У тому числі і, можливо формування саркоми. Утім, деякі саркоми мають ектодермальне і епітеліальне походження, притаманне раку.

Більшість випадків саркоми виникає спонтанно, тобто, без видимих причин, але до чинників ризику захворювання відносять хімічні канцерогени, іонізуюче випромінювання, спадковість.

Саркома м'яких тканин може зустрічатися у поважному віці, але найчастіше трапляються люди з білим кольором шкіри після 40 років (середній вік хворих — 50 років). Інших істотних закономірностей не виявлено.

Саркома м'яких тканин зустрічається нечасто, із частотою близько 1 випадку на 1 млн. чоловік або близько 6000 випадків рік у абсолютному вираженні серед населення світу. Смертність від саркоми досить висока: близько половини пацієнтів, хворих саркомою, вмирає.

Найчастіше місце розвитку саркоми — нижні кінцівки. Саркома нижніх кінцівок зустрічається приблизно 40 % випадків, на ділянці голови та шиї — 5 %.

Остеогенна саркома, також Остеосаркома — злоякісна пухлина, що походить з власне кісткової тканини, за гістологічною будовою поділяється на остеогенну саркому, хондросаркому, фіброміксосаркому, міксосаркому, міксохондросаркому тощо.

Остеогенна саркома містить маси диференційованої міжклітинної речовини, завжди є поодинокою, що важливо з точки зору диференціації. Характерним є швидкий, постійно прогресуючий ріст, постійний самовільний біль в зоні ураження, гіпертермія, гематогенне метастазування переважно в легені.

Пухлина Юінга — рід злоякісних пухлин. В стоматології рідко вражають щелепи, частіше верхню у осіб молодше 20 років. Початок пов'язаний з травмою, досить гострий, болі колючого характеру, гіпертермія (38-40°С), лейкоцитоз, підвищення ШОЕ, зміни нагадують запальні явища. Рентгенологічно характеризується кількома вогнищами деструкції, різними за величиною, без чітких контурів, швидким втягненням в патологічний процес окістя, у періоди сповільнення росту — вогнищами остеосклерозу, відсутністю специфічної періостальної реакції, метастазами у лімфатичні вузли та кістки.

Лімфома — тип злоякісних пухлин, що виникають з лімфоцитів (тип білих кров'яних тілець імунної системи хребетних тварин). Лімфоми входять до широкого класу захворювань — гематологічних новоутворень.

В 19-му та на початку 20-го століть відома форма захворювання називалася хворобою Ходжкіна, на честь Томаса Ходжкіна, який вперше описав характерні клітинні змини лімфоми в 1832 році. З ім'ям цього вченого також пов'язана класифікація лімфом: Неходжкінськ лімфома походять з В-лімфоцитів та Ходжкінська лімфома, що походить з T-лімфоцитів або NK клітин.