Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Привод.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

7.2 Програма роботи

7.2.1 Вивчити схему пуску та гальмування асинхронного двигуна.

7.2.2 Зняти експериментальну залежність часу гальмування двигуна від струму гальмування, що протікає в обмотці статора дви­гуна у режимах гальмування противвімкненням, динамічного та конденсаторного.

7.2.3 Зробити висновок про ефективність способів гальму­вання асинхронних двигунів.

7.3 Опис лабораторної установки

Основним елементом схеми, зображеної на рисунку 7.4 є асинхронний двигун М з короткозамкненим ротором. Вмикання машини у двигуневий режим здійснюється контактором КМ1, у режим противвімкнення – контактором КМ2, в режим динамічного гальмування контактором КМ3, конденсаторного гальмування контактором КМ4. Команди на вмикання, вимикання двигуна та вибір режиму гальму­вання здійснюється кнопками SВ1-SВ6, за допомогою яких надається (знімається) живлення з обмоток допоміжних реле КН1-КH4. У свою чергу контакти реле КН1-КH4 надають (або знімають) напругу з обмо­ток відповідних силових контакторів КМ1-КМ4. Вимикачі SА1, SА2 призначені для подачі напруги на реле часу КТ1, КТ2. Живлення схе­ми керування двигуном здійснюється вимикачем QF1. Вимикання двигуна виконується кнопкою SВ1.

7.4 Підготовка до лабораторної роботи

Студент повинен завчасно підготуватися до лабораторної ро­боти. Для цього необхідно опрацювати теоретичний курс відповідно до поставлених питань питаннями, вивчити порядок проведення робо­ти, зробити заготовки звіту.

Перед початком виконання лабораторної роботи студент подає викладачу заготовку звіту й відповідає на питання. Непідготовлений студент до виконання лабораторної роботи не допускається, та відробляє її в установленому порядку.

7.5 Порядок проведення роботи

7.5.1 Записати паспортні дані досліджувального двигуна (таблиця 7.1).

7.5.2 Подати напругу на стенд. Увімкнути автомат QF1 та натиснути кнопку SВ2 ("Пуск"). При цьому увімкнеться КН1, а потім пускач КМ1, який своїми силовими контактами увімкне двигун та стане на саможивлення. Одночасно з вимиканням двигуна увімкнути секундомір та виміряти час вільного вибігу (без гальмування). Результати вимірів записати в таблицю 7.2

Таблиця 7.1

Показник

Одиниці виміру

Номінальні дані

Тип

Потужність

кВт

Кількість фаз

Рисунок 7.4 – Схема лабораторного стенду.

Таблиця 7.2

Режим противвімкнення

І, А

t, с

Режим динамічного гальмування незалежного збудження

І, А

t, с

Режим динамічного гальмування з самозбудженням

І, А

t, с

Час вільного вибігу

t, с

7.5.3 При повністю уведених реостатах R1, R2, RЗ запустити двигун. Перевести двигун у режим противвімкнення натисканням кно­пки SВ4 та одночасно увімкнути секундомір. В момент зниження швидкості вала двигуна до нуля зафіксувати час гальмування шляхом повторного натискання кнопки секундоміра. Вимкнути двигун. Занес­ти до таблиці 7.2 значення струму в обмотці статора двигуна, для мо­менту переходу двигуна в режим гальмування, та час гальмування противвімкненням.

7.5.4 Повторити дослід 3, встановлюючи струми гальмуван­ня (3‑4 значення) за рисками на реостатах R1, R2, RЗ. Вимкнути двигун. Реостати установити в вихідне положення. Побудувати графік

.

7.5.5 Відбудувати та перевірити схеми автоматичного вклю­чення за допомогою реле часу. Виставити при відімкненому автоматі реле часу КТ1 . Запустити двигун, потім натиснути кнопку SВ4 та вимикач SА1 одночасно. Вмикаючись, реле часу КТ1 через заданий проміжок часу ввімкне контакт КНЗ, який вимкне КН2 та КМ2, КМ1. Вимикання КМ2 повинно відбуватися у момент зупинки ротора (якщо необхідно підрегулювати реле КТ1, попередньо вимкнувши автомат (QF1). Вимкнути двигун.

7.5.6 Запустити двигун. Для переведення двигуна в режим динамічного гальмування подати постійний струм у статор кнопкою SВ5, ввімкнути секундомір та виміряти час гальмування. Вимкнути двигун.

7.5.7 Запустити двигун. Збільшуючи струм гальмування рео­статом, 5-6 раз повторити дослід за пунктом 7.5.6. Результати вимірів занести в таблицю 7.2. Побудувати графік .

7.5.8 Для струму гальмування, який вкаже викладач, за графіком знайти час гальмування та встановити його на реле часу КТ2 (при вимкненому автоматі QF1). Запустити двигун та натиснути кноп­ку SВ5 одночасно з SА2. Одночасно ввімкнеться реле часу КТ2 та почне відлік. З плином часу установки замкнеться контакт КТ2, ввімк­неться реле КН5 і вимкне реле К4. Потім вимкнеться КМЗ. Підібрати уставку КТ2, щоб вимикання схеми відбулося у момент зупинки рото­ра. Вимкнути двигун.

7.5.9 Для дослідження процесу конденсаторного гальмуван-ня ввімкнути автомат QF2 та, натиснувши кнопку, запустити двигун. Натиснути кнопку SВЗ та за допомогою секундоміра виміряти час га­льмування двигуна, потім зняти показники амперметра РА4 в момент переходу двигуна в режим гальмування.

7.6 Зміст звіту

Звіт повинен мати: схему лабораторної установки, таблицю з паспортними даними двигуна, таблицю з результатами дослідів, графіки функції для досліджених гальмівних режимів, стислі ви­сновки про ефективність досліджувальних гальмівних режимів. Логі­чне керування кола керування відповідно пункту 7.2.4; принципову схему кола керування на безконтактних логічних електронних елемен­тах, за логічним рівнянням 6 відповідно пункту 7.2.4 та її опис.