Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Deyneka_V.M.Ukrayinska_mova._.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
673.28 Кб
Скачать

Тема 5 правопис складних слів разом, через дефіс, окремо

  1. Правопис складних іменників.

  2. Правопис складних прикметників.

  3. Правопис складних числівників і займенників.

  4. Правопис складних прислівників.

  5. Правопис службових частин мови (часток, сполучників, прийменників).

  6. Правопис вигуків.

У давнину всі слова писали разом в один суцільний ряд. Роздільне написання було лише на місці пауз. Пізніше почали писати окремо лише повнозначні частини мови. Навіть у XVII ст. ще зустрічалися випадки написання прийменників з наступним словом разом. Роздільне написання слів у сучасному вигляді остаточно склалося тільки в XVIII ст.

У наш час також зустрічаються певні труднощі в написання слів разом, окремо, через дефіс, зокрема в правописі прислівників, утворених від іменників, в яких процес лексикалізації ще цілком не закінчився: напам’ять і на пам’ять, проте і про те, вбік і в бік. В окремих випадках є вагання в написанні частки не з прикметниками (порівн. не веселий і невеселий).

Крім написання разом й окремо, значну частину слів пишуть через дефіс. Це слова, які втрачають свою лексичну самостійність і перетворюються в одну лексичну одиницю, але не доходять до злиття в одне слово: мовно-літературний, фізико-математичний.

Цей процес спостерігається при утворенні складних слів, що відбувається за допомогою сполучних звуків і без них.

  1. Правопис складних іменників

Разом пишуться:

а) Складні іменники, утворені шляхом поєднання за допомогою сполучного звука двох або кількох основ, одна з яких – дієслівного походження: тепловоз, паровоз, плодосховище, лісовпорядкування.

б) Складні іменники, утворені поєднанням прикметникової та іменникової основи за допомогою сполучного звука: лісостеп, білокрів’я.

в) Складні іменники, першою частиною яких є незмінний іменник іншомовного походження (роль сполучного звука виконує останній голосний першого іменника): радіокомітет, автострада, шлакоблок.

г) Складні іменники, утворені дієсловом в наказовій формі та іменника: перекотиполе, горицвіт, пройдисвіт; Вернигора, Убийвовк (прізвища).

д) Складні іменники, утворені з кількісного числівника у формі родового відмінка: шестирічка, сторіччя, п’ятиденка.

е) Складні іменники з першою частиною пів-, напів-, полу-: півгодини, півтижня, напівоберт, напівлюдина, полумисок, полукіпок.

Перед власними іменниками пів- пишеться через дефіс: пів-Донецька, пів-України.

є) Складні іменники, утворені з трьох і більше основ: термогідродинаміка, світловодолікування.

Через дефіс пишуться:

Складні іменники, утворені з двох іменників без допомоги сполучного звука, незалежно від того, чи в даному слові відмінюються обидва іменники, чи тільки другий.

До таких слів з обома відмінюваними частинами належать:

а) Іменники, що означають протилежні за змістом поняття: купівля – продаж, розтяг – стиснення.

б) Іменники, що означають державні посади, військові, наукові звання, спеціальність, професію: генерал - губернатор, прем’єр – міністр, член – кореспондент, лікар-еколог, магнітолог-астроном.

в) Іменники на позначення казкових персонажів: Зайчик – Побігайчик, Лисичка-Сестричка.