Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_turistichnogo_biznesu_KMSONP.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Завдання 2

Майк Келлі - студент останнього курсу економічного факультету, спеціальності маркетинг. Після закінчення навчання він надіється займатися маркетинговими дослідженнями, але таку роботу знайти важко. Майк зацікавлений в отриманні практичного досвіду, оскільки це забезпечить йому переваги при влаштуванні на роботу на конкурсній основі. Коли один з викладачів повідомив йому, що Асоціація з маркетингових досліджень (АМД) шукає практиканта на літо, Майк звернувся туди, і його взяли на стажування.

Марсія Сміт - начальник Майка розробила опитувальник (анкету) на дев'яти сторінках, який необхідно було апробувати. Опитувальник включав питання, що стосуються стратегічного планування діяльності добровольчих організацій одного зі штатів США. Асоціація працювала на основі урядового контракту і займалася перевіркою того, як добровольчі організації (такі, як Червоний Хрест тощо) використовують стратегічне планування.

Марсія працювала над складанням опитувальника декілька місяців. Їй подобалося його оформлення та зміст. Перше завдання Майка в рамках цього проекту полягало в тому, щоб провести попередню апробацію опитувальника і оцінити розроблений Марсією план досліджень. Опитування мало здійснюватися засобами поштової розсилки. За два роки до цього АМД склала каталог, що включав близько 7000 добровольчих організацій штату, який послужив базою вибірки. Майк підозрював, що деякі організації за цей час змінили адресу або закрилися. Оскільки робочий час добровольців, що займаються адміністративною роботою, не оплачується, Майк припускав, що пропозиція щодо заповнення довгого опитувальника буде зустрінута недоброзичливо.

Для проведення попередньої розсилки Майк навмання вибрав десять добровольчих організацій. Кожній організації були направлені опитувальник, конверт із зворотною адресою і лист, причому поштові витрати були високі.

За два тижні був одержаний один заповнений опитувальник. Також було отримано два чистих опитувальники з повідомленням, що такої організації вже не існує. Майк послав другий комплект документів в адресу кожної з семи організацій, що не відповіли. Минули ще два тижні за які не було одержано жодної відповіді. Майк спробував по телефону зв'язатися з організаціями, що не відповіли, щоб з'ясувати, чому вони не повертають документи. Він зв'язався з чотирма з них, але, не дивлячись на інтенсивні зусилля, не зміг встановити контакт з іншими.

Неформальний аналіз змісту телефонних розмов показав, що недостатнє число постійно діючих добровольчих організацій і висока текучість управлінських кадрів обмежували можливість використання такої розсилки. Крім того, багато керівників добровольчих організацій просто не хотіли заповнювати об'ємний опитувальник.

Майк і Марсія вирішили зустрітися, щоб обговорити свої подальші дії.

Питання та завдання

1. Дані якого типу хотіли одержати Майк і Марсія? Який метод збирання інформації вони використовували?

2. Якими виявилися результати попередньої апробації опитувальника?

3. Чи слід Майку і Марсії розглянути інші методи контакту з учасниками опитування? Якщо так, то які і чому?

4. Запропонуйте найбільш ефективний, з вашої точки зору, план збирання інформації для AMД.

Практичне заняття 4

Питання для обговорення

  1. Вимірювання пізнавальної реакції споживачів.

  2. Вимірювання емоційної реакції споживачів.

  3. Вимірювання поведінкової реакції споживачів.

  4. Сучасні тенденції поведінки споживачів.

Завдання 1

Розробити та провести дослідження споживачів ринку туристичних послуг. Розробити анкету для опитування. Запропонувати маркетингові стратегії просування нового виду туристичних послуг.

Завдання 2

Підберіть до кожної категорії вірний варіант визначення.

термін

літера

визначення

1.

Маркетингова інформація

А

Дані, які збирають та аналізують на підприємстві і фіксують у вигляді бухгалтерських та статистичних звітів, звітів про обсяг закупівель та збуту, оперативної та поточної виробничої та науково-технічної інформації.

2.

Внутрішня інформація

Б

Інформація про стан зовнішнього середовища підприємства.

3.

Опитування

В

Процес особистого чи механічного збирання первинної інформації за допомогою обліку поведінки об’єктів, за якими спостерігають.

4.

Зовнішня інформація

Г

Процес збирання первинної інформації, спрямований на з’ясування знань, поглядів, переваг споживачів та особливостей поведінки покупців.

5.

Інформаційне забезпечення

Д

Процес задоволення потреб конкретних користувачів інформації, яку отримують завдяки застосуванню спеціальних методів і засобів її обробки, збереженню та видачі у зручному для користувача вигляді.

6.

Спостереження

Е

Інформація про мікро- та макросередовище маркетингу, яка зібрана вперше або збиралась заздалегідь з метою обґрунтування користувачем ситуації, розробки альтернатив і прийняття оптимального управлінського рішення.

7.

Первинна інформація

Є

Процес отримання інформації про взаємозв’язок між залежними та незалежними змінними.

8.

Експеримент

Ж

Інформація, яку зібрали для інших цілей, ніж ставить перед собою підприємство в даний момент.

9.

Вторинна інформація

З

Вислови фахівців, за допомогою яких досить швидко отримують якісну інформацію про можливі процеси розвитку певних подій на ринку.

10.

Експертні оцінки

И

Інформація, яку збирають шляхом цільових досліджень з метою прийняття конкретних рішень і досягнення відповідних цілей підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]