Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_turistichnogo_biznesu_KMSONP.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Завдання 2

Припустимо, що на певному сегменті ринку туристичних послуг конкурують три фірми - А, В, С. Фірма А в останній день травня провела обстеження думки покупців щодо послуг, які надають всі три фірми А, В, С. В результаті опитування було визначено, що престиж товарної марки послуг фірми А відповідає 40%, В - 40%, С - 20%.

Повторне обстеження думки споживачів, проведене в кінці липня, дало відповідно наступні показники: 42, 30, 28%. Така динаміка хоч і викликала відчуття задоволення у керівника маркетингового підрозділу фірми А, але в даній ситуації він вважає, що фірмі А слід звернути увагу на зростання престижу послуг фірми С і врахувати цей факт в своїй діяльності, тобто слід визначити, як відобразиться на ринковій частці фірми А збереження такої тенденції надалі.

При аналізі даної ситуації важливо визначити рух споживчих симпатій від фірми до фірми. В результаті проведеного дослідження були одержані наступні дані. На кінець травня у фірми А було 400 покупців, у фірми В - 400, у фірми С - 200. Фірма А забрала у фірми В 120 покупців і у фірми С - 20 покупців. В той же час фірма А віддала фірмі В 80 своїх покупців і фірмі С - 40. Фірма В забрала у фірми С 20 покупців і віддала їй 80 своїх покупців.

Питання та завдання

  1. Розрахуйте показники лояльності (прихильності) споживачів торговим маркам фірм А, В, С, відсотки відтоку і притоку їх покупців.

  1. Розрахуйте частки ринку даних компаній А, В, С на кінець липня, серпня, вересня, припускаючи збереження показників лояльності, відтоку і притоку споживачів в майбутньому і за умови розділу ринку між цими трьома фірмами.

Проаналізуйте тенденцію, що складається.

Завдання 3

Зміна пропорцій вікових груп у складі потенційних споживачів примушує туропеераторів вносити корективи в свої стратегії. Як відомо, число літніх людей на планеті збільшується рік від року.

Економічна важливість цього сегменту зростає з кожним роком. Вже зараз літні люди складають близько 30% населення. Але в той же час їм належить 75% національного багатства і 50% доходів. Наприклад, літні споживачі тур послуг в США сьогодні набагато краще забезпечені матеріально, здоровіші, більш освічені, ніж попередні покоління. Відповідно змінилися їхні потреби. Літні люди стали сегментом ринку, який не тільки має свої специфічні особливості, але і необхідний капітал, щоб собі це дозволити.

Багато років реклама та інші види просування товарів концентрували свою увагу на віковій групі 18-49 років. Все суспільство було орієнтовано на молодь, і переважна більшість моделей у виданнях і на телебаченні мали бути не старші 25 років і носити 48-й розмір одягу. Тепер же виробники оцінили важливість сегменту літніх людей і внесли зміни в свою рекламну та виробничу діяльність.

Косметичною промисловістю були розроблені нові креми та лосьйони по догляду за шкірою спеціально для жінок літнього віку. Телефонні компанії розробили дизайн апаратів з великими кнопками набору. Багато домів моделей змінили базові стандарти одягу відповідно до особливих пропорцій тіла літніх людей. У великих магазинах для них встановлюються дивани та відкриваються кімнати відпочинку. Крім того, спеціально для немолодих громадян організовуються спортивні клуби та клуби по інтересах.

Американський туристичний бізнес продає близько 50% своїх послуг людям віком понад 50 років. Вивчивши потреби, туроператори почали надавати послуги з підвищеною комфортністю. Для індустрії туризму сегмент - люди понад 50 років - взагалі складає 80% від загальної кількості споживачів їх послуг. Таким чином можна стверджувати, що літні люди стали дуже важливим і привабливим сегментом ринку практично для всіх сфер бізнесу.

Питання та завдання

1. Чи має сенс використовувати стратегію концентрації для задоволення потреб літніх людей?

2. Чи можна використати вік як єдину змінну при визначенні сегменту?

Надайте аргументовані відповіді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]