Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодька.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
101.28 Кб
Скачать

2. Природно - кліматична характеристика району розташування установи

Головного управління: м. Корсунь- Шевченківський,

вул. Червоноармійська, 31. Київ

Дата утворення

15 Вересня 218 року

Територія, км2

15.6

Кількість адміністративних районів

10

Кількість міст

0

з них: обласного підпорядкування (значення)

0

Кількість селищ

0

Кількість сіл

0

Чисельність населення, тис. чол.

5.1

Щільність населення,

тис. чол. на 1 км2

1,5

Сучасний Корсунь, де сьогодні мешкає понад 15 тис. чол., входить до числа десяти найбільших міст Черкаської обл., а за кількістю населення та площею території, що в межах міської смуги становить 50 км2

Географічні координати: північна широта - 31° 26'; східна довгота - 22° 34'; середня висота над рівнем моря - 180 м.

Місто Корсунь розташовано в центрі східної Європи на обох берегах р. Рось, у його середній течії, нижче впадіння лівої притоки – р. Вонючка. Своєрідність і різноманітність природних умов Корсуня пов’язані з його розташуванням на межі фізико-географічних зон: лісостепової та мішаних лісів. Північна частина міста розташована на Поліській низовині, південно-західна (правобережна) – на Придніпровській височині, південно-східна (лівобережна) – на Придніпровській низовині.

Поверхня правобережної частини міста – підвищена платоподібна рівнина, розчленована ярами та балками, долинами невеликих річок, лівобережної – низовинна рівнина.

Найнижчі ділянки міста відповідають рівню води в Росі – близько 22 м над рівнем моря.

У геологічному відношенні м. Корсунь з прилеглими до нього територіями розташований у зоні стику двох регіональних структур північно-східного схилу Українського кристалічного щита та південно-західного борту Дніпровсько-Донецької западини. Межею між ними слугує Дніпровська зона розломів північно-західного простягання. Завдяки цьому Київ знаходиться у досить спокійній тектонічній зоні.

Ґрунтовий покрив Корсуня є вельми строкатим, зважаючи на різноманітність природних умов. Північним околицям міста, що тяжіють до Полісся, властиві дерново-підзолисті грунти, сформовані переважно під хвойними лісами. На правобережній високій частині міста панують звичні для більшої частини України грунти – чорноземи. Утворились вони переважно на дуже своєрідних пухких, добре провітрюваних і відносно сухих суглинках – лесах. У природних київських лісопарках поширені темно – сірі лісові грунти, що утворились під пологом широколистяних лісів.

Місто Корсунь є багатим на воду: існують значні запаси підземної води; окрім цього, великою є кількість поверхневих водних об'єктів: річок, озер, ставків. Загалом водні об'єкти на території міста займають 6,7 тис. га, або 8,0 % території.

Гідрографічна мережа району представлена р. Рось, річками його басейну озерами, болотами, штучними ставками і каналами.

р. Рось і його долина мають вирішальний вплив на природні умови Корсуня і дислокацію елементів його житлово-промислової агломерації.

Характерним для режиму всіх річок є чітко виражена весняна повінь, низька літня межень, дещо підвищені рівні восени через сезонні дощі. Живлення річок змішане з переважаючим живленням ґрунтовими водами.

Місто Корсунь характеризується досить комфортним, помірно континентальним кліматом з теплим літом і м’якою зимою, оптимальною є зволоженість.

Клімат Корсуня помірно континентальний, з достатньо м'якою зимою і теплим літом. Відчутний вплив на клімат Києва здійснює Дніпро, що в межах міста витягнутий в субмеридіональному напрямку. Велика рухома водна площа сприяє формуванню бризового перенесенню повітря: вдень різниця температур між водною та суходолом створює потоки свіжого вологого повітря до міста. Протягом року переважає антициклонічна діяльність, якій властива доволі стійка, малохмарна погода.

Середньорічна температура повітря +8,9 – +11,90С. Глобальні зміни клімату, що спостерігаються на земній кулі, не могли обминути і Київ. Більше того, на кліматичні умови істотно впливає саме місто – розсіювання тепла з теплотрас, будинків, ТЕЦ і т. ін. У зв’язку з цим температура повітря у місті вища, ніж на його околицях. Підвищення температури повітря у Києві за останні десятиріччя є більшим, ніж глобальне на планеті. Середньорічна кількість опадів становить 600-700 мм. Переважаючий напрямок вітру влітку – західний, взимку – північно-західний.

Середньорічна загальна хмарність — 6,4 бали, максимум припадає на грудень (8,2), мінімум — на серпень (4,8). Середня вологість повітря — від 64% (травень) до 85% (листопад).

Загальна площа м. Києва становить 835,6 км2. Забудовані землі міста – 364,0 км2 або 43,5 %, із них під житловою та громадською забудовою знаходиться 115,0 км2. Значна кількість земель зайнята промисловими об’єктами – 56,0 км2 , об’єктами транспорту та зв’язку – 22,0 км2.

По функціональному використанню територія м. Києва розділяється на такі зони: - селітебну (міська і сільська забудова);

- промислову;

- рекреаційну (лісові масиви, парки, сквери, зелені насадження загального користування, об’єкти природоохоронного фонду, водоймища).

Кожна із функціональних зон характеризується своїми особливостями, призначенням і впливом на навколишнє природне середовище.

Рекреаційна зона представлена умовно природними ландшафтами (ліси, луки, озера, річки), які збереглися в межах міста і його околиць, а також штучними зеленими насадженнями (парками, лісозахисними смугами і т.п.). Зона позитивно впливає на стан навколишнього природного середовища і є показником екологічного благополуччя. Лише у межах забудованої частини міста площа паркових насаджень досягає 183,0 км2 , а навколишнє зелене кільце з лісовими масивами Голосієва, Пущі – Водиці та Дарниці становить біля 339,0 км2.

Найбільші середні і максимальні концентрації забруднюючих речовин

(в кратності ГДК) в атмосферному повітрі міст

Забруднююча речовина

Місто

ГДК

Середня концентрація

Максимальна з разових концентрацій

1

2

3

4

5

Пил

Корсунь

0.15

0.8

0.6

Сірки діоксид

Корсунь

0.05

0.3

0.2

Вуглецю оксид

Корсунь

3

0.3

5.4

Азота діоксид

Корсунь

0.04

2

5.2

Азота оксид

Корсунь

0.06

0.5

0.3

Сірководень

Корсунь

0.008

0.9

Фенол

Корсунь

0.003

0.7

1

Фтористий водень

Корсунь

0.005

0.2

0.5

Водень хлористий

Корсунь

0.2

0.2

0.9

Аміак

Корсунь

0.04

0.2

0.3

Формальдегід

Київ

0.003

2.7

1

бенз(а)-пірен

Корсунь

0

0.4

2.8

Кадмій

Корсунь

0.0003

0

0.4

Залізо

Корсунь

0.04

0

0.3

Марганець

Корсунь

0.001

0

0.2

Мідь

Корсунь

0.002

0.2

0.9

Нікель

Корсунь

0.001

0

0.1

Свинець

Корсунь

0.0003

0.1

0.8

Хром (VI)

Корсунь

0.0015

0

0

Цинк

Корсунь

0.05

0

0

Рис. 2.1. Роза вітрів м. Корсуня