Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План 4-12.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
58.95 Кб
Скачать

II. Виконати завдання:

1. Складіть і заповніть таблицю традиційних стилів української мови.

Назва стилю

Стильові риси / мовні засоби

Функція

Сфера спілкування

Жанри, в яких стиль реалізується

Офіційно-діловий

офіційність, точність / стилістично нейтральні мовні засоби, канцелярська лексика, складні речення; відсутні емоційно забарвлені слова.

повідомлення (документація, інструкція)

офіційно-ділові відносини

ділові папери: оголошення, доручення,…; законодавчі акти: закон, кодекс,…

2. Прочитайте поданий текст (зауважте його стиль, відтінок мовлення), а потім перебудуйте його, уникнувши наявних стилістичних фігур (повтори, зворотний порядок слів, риторичні питання, рефрен, тавтологія, лейтмотив), замінивши деякі речення і групи речень синтаксичними синонімами, змінивши розділові знаки. Запишіть свій варіант тексту і вкажіть, чи змінився стиль, відтінок. Думку обґрунтуйте.

Про приклади святих отців

Гай-гай! Що значить наше життя, якщо порівняти з їхнім?

Святі і приятелі Христові служили Господові в голоді й холоді, у спразі й наготі, в труді і втомі, в безсонні і постах, у молитвах і святих роздумах, у переслідуваннях і всіляких наругах.

О, скільки-то і як тяжко набідувались апостоли, мученики, ісповідники, діви і всі ті, що хотіли йти слідом за Христом.

Бо вони на цьому світі зненавиділи життя своє, щоб набути життя вічне.

О, в якому ж строгому самозреченні жили святі вітці в пустині! Які тривалі і тяжкі спокуси вони перетерпіли!

Як часто дратував їх ворог! Як безупинно і гаряче вони молилися до Бога!

Які строгі пости заховували! Яку велику мали вони ревність і запал до духовного поступу!

Яку завзяту боротьбу вони вели зі своїми хибами! Як щиро прямували вони до Бога! (Т. Кемпійський)

*3. Визначте, з якими стилями пов’язане вживання таких речень, фрагментів

текстів?

1. Керуючись статтею 29 Закону України ,,Про судоустрій та розглянувши подання обласного суду про обрання народних засідателів, обласна рада вирішила: обрати народних засідателів обласного суду терміном на 5 років у кількості 48 осіб.

2. За цей успіх ми дякуємо і нашому керівництву, яке зуміло забезпечити в наш нелегкий час виробництво всім необхідним: коштами, сировиною, технікою.

3. – Мамо, ми були у тьоті Дусі і дивились телевізор.

А як вона вас зустріла?

Добре! Ми прийшли якраз вчасно, бо вона пекла пиріжки. Та смачні! Тільки ми відчинили двері, а вона й каже: ,,Тільки вас тут і не вистачало!”

4. У листяному лісі, наприклад, перший, верхній ярус утворюють дуб, липа, великі старі берези, другий ярус – нижчі дерева: горобина, черемха та ін., третій – кущі, четвертий – трави, папороті і, нарешті, п’ятий – мохи, гриби.

5. Враховуючи ситуацію, що склалася, з ініціативи представників обласної організації Червоного хреста була укладена угода з українським товариством медиків у Відні…

6. Люба мамочко! Я дуже зраділа, коли оце сьогодні рано радо усміхнутеє чорненьке хлоп’я подало мені твого листа…

7. Шановні колеги! З подякою підтверджуємо отримання Вашої пропозиції від 12.03.09 на будматеріали, що виробляються підприємством ,,Універсал”.

8.Земля пахла свіжістю трави, ніжно-пянким цвітом кульбаби, соком дерев і розсади.

*4. Які стилі репрезентують подані уривки? У якій формі (усній чи писемній) вони сприймаються більш природно? Подайте їх у протилежній формі. Чи однакове писемне оформлення вони матимуть?

Завдяки своєму термоакумуляційному дну посуд дозволяє знизити споживання електроенергії (газу) до 70%(!), води, жирів і солі до 80% (!!) і більше (!!!), а також зекономити час і нерви на приготування їжі. (?)

Мені - незабаром шістнадцять. Я так люблю природу!.. В нашому садочку, біля яблуньки, росте величезний дуб. Я ось ниньки біля нього і вздріла щось дивне-предивне! Ще вчора садок був якийсь напружений, мовчазний... Загадковий. А вже зранку зробився весь біло-рожевий... Аж наче співає! Яблуневі квіти буцім дивляться на мене й шепочуть: квітнемо на повну силу...

Дивне усе довкруг і прекрасне. Гілочка дуба тягнеться до яблуньки...аж тремтить. Передихне ледь-ледь - і знову... Вітер скажете? Ні. Ні! Я ось заспіваю їм обом про весну, нехай послухають.... Ба, яка вона, яблунька!.. Буцім наречена. Біля дуба ж! Затишно їй і розкішно. Бо ж дуб - велет, а сонце - тепло і світло. Я дуже люблю ніжне сонце, садочок, дуб і.. людей. За що саме люблю людей? Поясню, слухайте. Оцей-о велетень займає багато місця. Та його ніхто не зачепить. Нехай живе! Розростається ще і ще... Ось за це я й люблю людей - за їх щедру душу, добре серце, щирість і відданість природі...(?)

*5. Що спільного у поданих текстах? Чим вони відрізняються? Поміркуйте (під

час виконання використовуйте таблицю, складену у завданні 1).

Сім’я – мала соціальна група, створена на основі офіційного чи громадянського шлюбу або на кровній спорідненості, члени якої об’єднані спільним проживанням і веденням домашнього господарства, виконанням сімейних функцій, емоційними зв’язками та взаємними юридичними й моральними зобов’язаннями стосовно один одного, родинними традиціями.

Сучасна сім’я виконує такі функції: сексуальну, репродуктивну, виховну, регулятивну, рекреативну, господарсько-побутову, економічну і первинної соціалізації дитини. У своїй сукупності вони визначають повноту сімейного життя, але кожна з них має свої особливості. В нових соціальних умовах функції сім’ї набувають частково нового змісту чи певних особливостей прояву…

Стабільність сім’ї значною мірою зумовлена сімейними традиціями – родинними святами, звичаєвими моделями поведінки та спілкування, колективним веденням спільного господарства й відповідального виконання соціальних ролей… (?)

Найбільша сім 'я в Україні живе в Карпилівці

Де живе найбільша сім'я в Україні? Скільки в ній дітей? Ні-ні, не треба ламати собі голову і порпатися в товстенних фоліантах, звертатися до енциклопедій, комп 'ютерних інформаційних систем. Досить завітати до села Карпилівка, що неподалік від Цумані у Ківерцівському районі Волинської області. А точніше - до обійстя Йосипа Тихоновича та Софії Мусіївни Фенів. Господареві - 56, а його дружині - 47. У цих славних наших краян, не повірите — вісімнадцять дітей! І, дякувати Богу, не обділені материнським і батьківським теплом, здорові, гарно виховані. І в кожного, як мовив Тарас Шевченко, - своя доля і свій шлях широкий.

Велика сім'я — велика сила. Упродовж п'яти років не покладаючи рук трудилися і звели добротний двоповерховий мурований будинок, придбали трактор... Звісно, якщо сьогодні непросто прогодувати й виховати одне дитя, то що говорити Феням. Але вони не нарікають, живуть у злагоді й любові. Добре було б, зрозуміло, якби не обминули увагою цю сім'ю бізнесові структури, влада... (?)

Кодекс про шлюб та сім 'ю України Загальні положення

Розділ І. Глава 1. Основні положення

Стаття 1. Завдання Кодексу про шлюб та сім'ю України

Завданням Кодексу про шлюб та сім'ю України є:

  • дальше зміцнення сім'ї

  • побудова сімейних відносин на добровільному шлюбному союзі жінки і чоловіка, на вільних від матеріальних розрахунків почуттях взаємної любові, дружби та поважання всіх членів сім'ї;

  • виховання дітей з обов'язковим піклуванням батьків про їх здоров'я, фізичний, духовний, моральний розвиток, навчання і підготовку до праці;

  • всемірна охорона інтересів матері і дітей;

  • виховання почуття відповідальності перед сім'єю;

Стаття 2. Відносини, які регулюються Кодексом про шлюб та сім'ю України.

Цей Кодекс встановлює порядок і умови одруження, регулює особисті і майнові відносини, які виникають в сім'ї між подружжям, між батьками і дітьми, між іншими членами сім'ї, відносини, які виникають у зв'язку з усиновленням, опікою та піклуванням, прийняттям дітей на виховання, порядок і умови припинення шлюбу, порядок реєстрації актів громадянського стану.(?)

*6. Схарактеризуйте (письмово) мовні особливості (норми) одного з уривків із попереднього завдання, зробіть робочі помітки у зошиті. Дотримуйтесь приблизно такої схеми аналізу стилю:

  1. Виразне читання уривка.

  2. Визначення теми, основної думки, жанру тексту.

  1. Основні лексико-семантичні особливості: вживання слів у прямому чи переносному значенні, наявність емоційно забарвлених слів, синонімів, термінів, запозичень, пасивних слів.

  1. Висновок про стиль.

*7. Про взаємодію яких стилів можна говорити на прикладі поданого уривка? Обґрунтуйте свою думку.

Метелики були ще красивіші. Кожного наче виткала невідома ткаля з золотих пушинок. Ніжні крильця золотогузки скидалися на дві яблуневі пелюсточки, а черевце кінчалось золотою подушечкою, і шовкопряди вдягли плахітки в чудернацьких візерунках; крихітні метелики-листковертки були в оксамитових кофтинках, гаптованих бісером, а совки і п'ядениці вабили око муаровими биндами. (?)

*8. Прочитайте поданий текст, визначте його стиль, обґрунтуйте свою думку.

Запишіть у зошити складені вами міні-тексти на цю ж тему, але такі, щоб

вони представляли інші стилі.

Вихопивсь дощик поміж заграв: чоботи сині, синя сорочка, сині мелодії понапинав, з неба широкого аж до лісочка; синіми стрілами закрисав, сині листочки дрібно писав – людям, озерам, лукам за обрій, ох і смішний же! І добрий-добрий!

Література

  1. Підручники з сучасної української літературної мови, лекційний матеріал.

  2. Підручники, посібники з ділової української мови будь-яких авторів.

  3. Арешенков Ю.О. Класифікація функціональних стилів і вивчення стилістики у вищій та середній школі // Українська мова і література в школі. - 1993. - №1. - С. З - 5.

  4. Стиль і час. Хрестоматія. - К., 1983.

  1. Мова і час: Розвиток функціональних стилів сучасної української літературної мови. - К., 1977.

  1. Пентилюк М.І. Культура мови і стилістика. - К., 1994.

  2. Взаємодія художнього і публіцистичного стилів української мови. - К., 1990.

  3. Дзюбишина-Мельник Н. Ще один стиль української літературної мови //

Культура слова. - К., 1994. - Вип. 45 -законспектувати.

  1. Дудик П.С. Розмовний стиль сучасної української літературної мови // Мовознавство. - 1971. - № 5.

  2. Тарновецька-Ткач Л., Шепетюк І. Стилістика офіційного і товариського спілкування та сучасні потреби розмовного стилю // Урок української. - 2001.-№ 6.-С.18-21.

  3. Гінзбург М. Система правил українського ділового та наукового стилів // Українська мова. – 2006. - № 2. – С. 30-43.

План № 8

ТЕМА. Лексична система української мови (загальна характеристика)

І. Опрацювати теоретичні питання:

1. Специфіка лексичної системи мови: відкритість, мікросистемність.

2. Українська лексикологія як учення про словниковий склад мови; предмет її

вивчення, зв'язок з іншими розділами науки про українську мову. Підрозділи описової лексикології.

3. Групування слів української мови (за значенням, за походженням, за

сферою та активністю вживання). Парадигматичні та синтагматичні відношення у лексиці.