Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч програма з Соц. особистост ..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Тема 3. Теорії особистості (3 год.)

Аналіз основних теорій особистості в рамках біогенетичного («конституціональна психологія»), соціогенетичного (біхевіоризм, інтеракціоналізм, теорія ролей) і психогенетичного підходів (фрейдизм, неофрейдизм, когнітивізм і персоналізм). Комплексний підхід (К. К.Плешанов, С. Л. Рубінштейн). Основні теорії З. Фройда, К. Юнга, К. Хорні, Е. Фромма, А. Маслоу, Дж. Міда, Ч. Кулі, Т. Парсонса, Р. Мертона та ін.

Змістовний модуль іі. Теоретичні підходи до аналізу особистості

Тема 4. Соціалізація особистості (2год.)

Соціалізація як процес становлення особистості. Основні завдання соціалізації. Первинна і вторинна соціалізація. Агенти соціалізації. Фактори і механізми соціалізації. Десоціалізація і ресоціалізація. Етапи соціалізації особистості: дитинство, юність, зрілість і старість. Кожний етап соціалізації має свою специфіку (згідно Еріксону).

Тема 5. Соціальний статус і соціальна роль особистості (2 год.)

Поняття соціального статусу і соціальної ролі. Статусний набір за Р. Мертоном. Головний (інтегральний статус). Престиж як важлива характеристика статусу. Приписані і набуті статуси. Елементи статусу: статусні права і обов’язки, статусний образ, статусна ідентифікація, статусна роль. Засвоєння соціальних ролей як частина процесу соціалізації особистості. Рольові очікування і рольова поведінка. Основні характеристики ролі: емоційність, спосіб отримання, масштаб, формалізація (Т. Парсонс). Соціально-рольовий конфлікт. Рольовий набір (Р. Мертон). Рольова концепція особистості.

Тема 6. Поведінка особистості, образ життя, самореалізація і соціальний контроль (2год.)

Спосіб життя як соціологічна категорія. Категорія образу життя: устрій, рівень і якість життя; стиль життя (тип поведінки людей). Три типи поведінки: нормативна, девіантна і делінквентна. Види нормативної поведінки: правова, моральна. Девіація як відхилення від норми. Деліквентна (злочинна) поведінка. Функції соціального контролю і регулятивна, оберігаючи, стабілізуюча. Формальний і неформальний контроль. Норми і санкції. Суспільна думка як соціальний регулятор. Саморегуляція або самоконтроль.

Тема 7. Особистість і суспільство (2 год.)

Особливість соціальної взаємодії. Суспільство як цілісна система. Суб’єкти суспільства і суспільних відносин (люди, групи людей, соціальні інститути). Суспільне ставлення до особистості завжди диференційоване за сферами діяльності: економічної, політичної, духовної, суспільної, сімейно-побутової. Визначення понять: "суспільство", "держава", "громадянське суспільство"? Соціальна активність як спосіб існування і розвитку особистості у якості суб’єкта суспільного життя. Соціальна пасивність і апатія. Активна життєва позиція, громадянська активність особистості. Типологія особистості (М. Бердяєв, Р. Мертон). Соціальні інститути та їх роль в соціалізації особистості (шлюб, сім’я, економіка, політика, освіта, культура, релігія та ін..).

Тема 8. Особистість і фундаментальні цінності суспільства (2 год.)

Поняття цінностей. Роль цінностей і ціннісних орієнтацій у процесі становлення і розвитку особистості. Цінності – атрибути особистості. Основні групи соціальних цінностей. Смисл життя. Свобода волі. Мораль і моральність. Проблеми вищих загальнолюдських цінностей і їх ієрархія.