Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОА 2011р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Тема 3. Психічні властивості людини

До психічних властивостей людини належать: темперамент, характер та здібності.

Вчення І. Павлова про типи нервової системи та вищої нервової діяльності внесло істотні зміни в наукове розуміння темпераменту. Поєднання різного ступеня сили, врівноваженості та рухливості процесів збудження та гальмування дало підставу виокремити чотири основні типи нервової системи.

  1. Сильний, врівноважений, але рухливий — жвавий тип.

  2. Сильний, врівноважений, але інертний — спокійний, але малорухливий тип.

  3. Сильний, неврівноважений з переважанням збудження над гальмуванням — збудливий, нестриманий тип.

  4. Слабкий тип.

У сучасній психології користуються гіпократівською класифікацією типів темпераментів: сангвінік, холерик, флегматик і меланхолік. Кожному з цих типів властиві своєрідні психологічні особливості.

Сангвініку властиві досить висока нервово-психічна активність, багатство міміки та рухів, емоційність, вразливість, лабільність. Разом з тим емоційні переживання сангвініка здебільшого неглибокі, а його рухливість при незадовільних виховних впливах спричинює недостатню зосередженість, похапливість, а то й поверхневість.

Холерику властиві високий рівень нервово-психічної активності, різкість рухів, сильна імпульсивність та яскравість емоційних переживань. Недостатня емоційна і рухова врівноваженість холерика може виявитися за відсутності належного виховання в нестриманості, запальності, нездатності контролювати себе в певних обставинах.

Флегматик характеризується порівняно низьким рівнем активності поведінки, ускладненням переключення, повільністю і спокійністю .дій, міміки і мовлення, рівними, постійними та глибокими почуттями і настроями. Невдале виховання може сприяти формуванню у флегматика таких негативних рис, як млявість, збідненість і слабкість емоцій, схильність до виконання лише звичних дій.

Меланхоліку властиві низький рівень нервово-психічної активності, стриманість і невиразність моторики та мовлення, значна емоційна реактивність, глибина і стійкість почуттів, але слабким є їх зовнішнє вираження. При недостатньому вихованні у меланхоліка можуть розвинутися такі негативні риси, як підвищена (аж до хворобливості) емоційна вразливість, замкнутість, відчуженість, схильність до тяжких внутрішніх переживань.

Характер - сукупність стійких індивідуальних особливостей особистості, що формується і виявляється в діяльності і спілкуванні, обумовлюючи типові для неї способи поведінки.

Характер виявляється в системі відношень людини до навколишньої дійсності, до яких насамперед відносяться:

  • відношення до інших людей ( правдивість або брехливість, тактовність або грубість і т.п.);

  • відношення до справи (сумлінність або недобросовісність, працьовитість або лінощі і т.п.);

  • відношення до себе (самокритичність або самовпевненість, скромність або самозакоханість і т.п.);

  • відношення до власності (акуратність або неохайність, ощадливість або марнотратство і т.п.).

Здібності людини - індивідуально-психологічні особливості людини, що виявляються в діяльності і є умовою її успішного виконання.

Сукупність усіх розумових здібностей, що забезпечують людині можливість вирішувати різноманітні задачі, звичайно називають інтелектом.

Література:[1, 3, 5, 8, 13, 16 ]