Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Hrestomat-10.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.74 Mб
Скачать

Микола Вороний (1871–1938)

Душа бажає скинуть пута, Що в їх здавен вона закута, Бажає ширшого простору — Схопитись і злетіти вгору...

Микола Вороний

Талановитий поет-новатор Микола Кіндратович Вороний народив­ся 6 грудня 1871 р. в сім’ї ремісника на Катеринославщині (тепер Дніпропетровська область). Майбутній поет навчався у Харківському, а згодом — у Ростовському реальному училищі, з якого через зв’язки з народницькими організаціями був виключений із забороною вступати до вищої школи. Тому з 1895 р. Вороний виїжджає за кордон, навчається спочатку у Віденському, потім Львівському університетах на філософському факультеті. Знайомство з І. Франком позначилося на виборі професії: він віддається журналістиці, редагує журнал «Зоря». Тоді ж М. Вороний захоплюється театральним мистецтвом, деякий час був режисером та актором галицького театру. Публікує в журналах вірші, літературно-критичні статті, видає збірки поезій «Ліричні поезії» (1911), «В сяйві мрій» (1913), «Євшан-зілля» (1917). Поразка УНР зумовила у 1920 р. виїзд за кордон. 1921 р. у Варшаві видав збірку «За Україну!». Однак 1926 р. поет повертається до Києва. У 1929 р. вийшла остання прижиттєва поетична збірка. Для Миколи Вороного настали тяжкі часи: йому заборонили жити в Києві, він мешкає в селі поблизу Воронежа, згодом — на Одещині. 1937 року було заарештовано й розстріляно його сина — Марка, а в квітні 1938 р. Миколу Вороного схопили і розстріляли 7 червня того ж року. Так трагічно було перерване життя сина і батька — невинних, чесних людей.

Зі скарбниці критичної думки

«В загальному ході літературного розвитку виступ Вороного все ж таки з’являється кроком прогресу. Літературі конче потрібно було вирватись із рамок вузького просвітенства, народницької, етнографіч­но-побутової школи... В цьому розриві традиції безсумнівно полягає історична заслуга «маніфестів» Вороного. Він з’явився дійсно як піонер, цілком свідомий і певний своєї мети».

О. Білецький

«Першу критичну дискусію в межах модернізму спровокував альманах М. Вороного «З-над хмар і з долин», який вже самою назвою дискутував з відомою збіркою Франка. До речі, можливо, саме в полемічній відповіді на Франкові позитивістські ідеали Вороний якнайсерйозніше намагався сформулювати творче кредо новітнього мистецтва, відстоюючи право літератури на гедонізм й ідеалізм, на експериментаторство і самостворення «я» як «цілого чоловіка».

Т. Гундорова

«У Вороного так само звучить заклик відкинути «заспівані тенден­ції та вимушені моралі» на користь краси, естетики. Він проголосив себе першим українським митцем-естетом, артистом».

С. Павличко

Іванові Франкові

Відповідь на його Посланіє

La poйsie n’a pas la veritй pour objet, elle n’a qu’elle-mџme1

Charles Baudelaire

Ні, мій учителю і друже, Про мене все це не байдуже. Життя з його скаженим шалом, З погонею за ідеалом, З його стражданням і болінням І невгамованим сумлінням, Життя — се дві противні сили, Що між собою в бій вступили. Одна з них — велетень-гнобитель, А друга — геній-визволитель; Його двосічна гостра криця Влучна, як з неба блискавиця; Але і велетень могучий В руці тримає меч блискучий; Страшні тяжкі його удари, А ще страшніш таємні чари... Як маю я його цуратись, Чи від ударів ухилятись? О, ні! Я, взявши в руки зброю, Іду за генієм до бою. Рубаюсь з ворогом, співаю, В піснях до бою закликаю Всіх тих, що мляві чи недужі, Чи під укриттям сплять байдужі, І знаю я, що замість плати Мене чекають кари, страти... Та чи ж грізний удар обуха Там, де буяє творчість духа? Одна хвилина раювання Там відкупляє всі страждання. Бо то чуття свобідні, щирі Бринять у святобливій лірі. І прикро, як ураз зі мною Стають немовби теж до бою, А справді для пихи своєї З порожнім серцем фарисеї І паперовими мечами Вимахують над головами. Хто кликав їх? Чого їм треба? Чи хробакам потрібно небо? Нехай ідуть всі ті нездари На торговиці та базари! Нікчемний крам, дрібні вигоди — От їх найвищії клейноди! Але коли повсякчас битись, То серце може озлобитись. Охляти може, зачерствіти, Зав’януть, як без сонця квіти. Душа бажає скинуть пута, Що в їх здавен вона закута, Бажає ширшого простору — Схопитись і злетіти вгору, Життя брудне, життя нікчемне Забути і пізнать надземне, Все неосяжне — охопити, Незрозуміле — зрозуміти! О, друже мій, то не дурниці Всі ті щасливі небилиці Про райських гурій, про нірвану1, Про землю ту обітовану. Вони тягар життя скидають І душу раєм надихають. Чи все ж те розумом збагнути, Що дасться серцеві відчути? І чи можливо без утрати Свобідний творчий дух скувати? І хто Поезію-царицю Посміє кинуть у в’язницю? Хто вкаже шлях їй чи напрямок, Коли вона не зносить рямок? В ній всі краси кольори сяють, В ній всі чуття і змисли грають!.. До мене, як горожанина, Ставляй вимоги — я людина. А як поет — без перепони Я стежу творчості закони; З них повстають мої ідеї — Найкращий скарб душі моєї. Творю я їх не для шаноби; Не руш, коли не до вподоби. І ще скажу, мій славний друже, Я не беру життя байдуже. Високих дум святі скрижалі, Всі наші радощі і жалі, Всі ті боління і надії, І чарівливі гарні мрії, — Все, що від тебе в серце впало, Не загубилось, не пропало... Моя девіза: йти за віком І бути цілим чоловіком!

Харків, 1902 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]