Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_EP_dlya_E_B.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

Особливостями публічного акціонерного товариства ( пат) є:

  • акціонери можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів та товариства;

  • товариство може здійснювати як публічне, так і приватне розміщення акцій ;

  • при публічному розміщенні акцій акціонери не мають переважного права на придбання акцій, що додатково розміщуються товариством;

  • товариство зобов'язане пройти процедуру лістингу ++++та залишатися у біржовому реєстрі принаймні на одній фондовій біржі, при цьому укладання договорів купівлі-продажу акцій товариства, здійснюється лише на цій фондовій біржі

  • річна фінансова звітність товариства підлягає обов'язковій перевірці незалежним аудитором, а також оприлюдненню (разом із аудиторським висновком), наприклад, на своєму сайті.

++++ Лістинг - (від англ. list - список) - допуск цінних паперів АТ на конкретну фондову біржу.

Особливостями приватного акціонерного товариства ( ПрАТ )є:

  • максимальна кількість акціонерів становить 100 осіб ;

  • товариство може здійснювати тільки приватне розміщення акцій ;

  • статутом товариства може бути передбачено переважне право акціонерів та самого товариства на придбання акцій, що пропонуються їх власником до продажу третій особі;

  • акціонер товариства завжди має переважне право на придбання акцій додаткової емісії;

  • акції приватного акціонерного товариства не можуть купуватися та/або продаватися на фондовій біржі;

  • товариство не зобов'язане розкривати свою фінансову звітність на фондовому ринку, хоча зобов'язане оприлюднювати фінансову звітність у Державному реєстрі юридичних осіб, як і будь-яка інша юридична особа, зареєстрована в Україні.

Приватні ат і тов

Існує принаймні дві принципові відмінності між приватними АТ і ТОВ:

  • Учасник ТОВ у будь-який момент може вийти із товариства і вимагати виділу із майна товариства належної йому частки. Акціонери приватного акціонерного товариства такого права не мають, натомість вони можуть продати свої акції самому товариству, іншим акціонерам або третім особам. Ця суттєва відмінність робить приватне акціонерне товариство значно стабільнішою формою ведення спільного бізнесу.

  • Кількість учасників ТОВ не може перевищувати 10 осіб Товариства, які мають більше 10-ти, але менше 100 учасників, і не бажають втрачати важливі для них переваги приватної форми ведення бізнесу, мають можливість скористатися формою приватного акціонерного товариства.

!!!!Акція – цінний папір, який засвідчує участь її власника у капіталі АТ.

Види акцій

  1. ПРОСТА ( ЗВИЧАЙНА ) – одна така акція надає право одного голосу на зборах акціонерів. Розмір дивідендів залежить від результатів роботи АТ за рік і більше нічим не гарантований. Купуючи пакет акцій, акціонер отримує відповідну кількість голосів на загальних зборах. Логічно, що маючи більше 50 % акцій, він набуває повного контролю над АТ. Тому пакет акцій такого розміру називають контрольним. Але на практиці через велику кількість дрібних власників акцій ( так звану “ розпорошеність “ – рос. “ распыленность “ акцій ) розмір контрольного пакету часто значно менший за 50 %. Чим крупніше АТ,тим більше дрібних власників, і тому - тим меншим є контрольний пакет . Для середніх АТ – це приблизно 20 %)

  2. ПРИВІЛЕЙОВАНА – у власника немає права голосу на загальних зборах ( а за законодавством деяких країн – є, і навіть, вирішальний голос ). Таких акції не повинно бути більше 10 % статутного фонду. Привілеї : а ) власник отримує дивіденди незалежно від результатів роботи АТ за рік ( з резервного фонду ); б ) при ліквідації АТ власнику у першу чергу виплачують ринкові вартість його акцій.

  3. ІМЕННА – дані про власника записують на самій акції та реєструють у “ книзі власників “ АТ. Ці акції можуть і простими, і привілейованими. Вони видаються на крупну суму, тому вільному продажу не підлягають ( при продажу слід двічі змінити ім’я власника – де ? ).

  4. АКЦІЯ НА ПРЕД”ЯВНИКА – на відміну від іменної, ніде не реєструють ім’я власника.

  5. “ ЗОЛОТА “ – на підприємствах військово-промислового комплексу та підприємствах-монополістах власником такої акції є держава. Це дає їй змогу накласти вето на рішення таких підприємств про перепрофілювання.

  6. КУМУЛЯТИВНА – дивіденди по таких акціях не видаються кожен рік, як звичайно, а накопичуються, “ акумулюються “ на період, зазначений в угоді між АТ та акціонером. Вигода АТ - ці кошти спрямовують на його подальший розвиток, а вигода акціонерів – загальна сума виплат по дивідендах за кілька років значно більша, ніж за кожний рік ( за рахунок % за користування дивідендними коштами ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]