Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія бізнесу конспект.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Дуже важливо вміти показати партнеру своє ставлення до нього: частіше добре, але іноді й не дуже.

Самоподача ставлення відбувається набагато усвідомленіше, ніж попередні варіанти самопрезентації.

Знаками ставлення, котрі запускають відповідну схему формування враження, є усе, що свідчить про згоду чи незгоду партнера з нами.

Психологи Каррі і Кені, виявивши думку випробуваних з ряду питань, знайомили їх з думками з тих же питань, що належать іншим людям, і просили оцінити цих людей. Пропоновані думки варіювали від повного збігу до повної розбіжності з позицією ви­пробуваних.

Виявилося, що чим ближче чужа думка до власної, тим вище оцінка людини, яка висловила цю думку. Ця закономірність має і зворотну силу: чим вище оцінюється хтось, тим більша подібність його поглядів із власними від нього очікувалася.

Способи самоподачі ставлення:

вербальні – основною метою є максимальне вираження згоди зі співрозмовником у значимих для нього питаннях. Гарним прийомом при цьому є використання спільної теми для розмови, де погляди свідомо збігаються.

невербальні – величезна кількість непрямих ознак згоди: це певна поведінка (рухи, що схвалюють чи підбадьорюють, усмішки в потрібних місцях), інші прояви, що відповідають вашій позиції, і навіть сама манера триматися, а також використання пози, розташування тіла стосовно співрозмовника.

Дуже важливо, щоб вербальні сигнали самоподачі відносин збігалися з невербальними.

    • Імідж

Імідж (від англ. Image — образ) — це візуальна привабливість особистості. Імідж виконує дуже важливу комунікативну функцію: це символ, що без слів розповідає навколишнім про те, на якому східці суспільних сходів перебуває людина, до якого передбачуваного кола професій належить, про її характер, темперамент, фінансові можливості, смак, іноді навіть про родинний стан і багато чого іншого.

Складові елементи іміджу:

те, як людина «обігрує» свою зовнішність,

її манера триматися,

жести,

голос і мовлення,

предмети, що її оточують,

навіть те, якими канцелярськими товарами вона користується.

Увага! Люди оцінюють один одного за зовнішнім враженням, що складається протягом перших п'яти секунд знайомства і за першими п'ятьма секундами розмови.

Красивим людям легше створювати ефект особистої чарівності. Психологи знають, що з 10 випадків принаймні у вісьмох наше перше враження про інших людей складається за їхніми зовнішніми даними. Однак відсутність привабливих зовнішніх даних не перекриває дорогу до створення сприятливого особистого іміджу. Треба тільки хотіти і вміти щонайкраще самовиразити свої позитивні особистісні якості.

У кожній людині закладена здатність подобатися іншим.

Бути чарівним — це свого роду мужність, тому що потрібна безупинна робота над собою. Можуть бути і поразки, які треба вміти стійко переносити. Чарівність — це не стільки візуальна привабливість особистості, скільки повнота довіри, щиросердечне ставлення до людей. Загальний імідж людини починається з її внутрішньої сутності, що відбивається в її зовнішності.

Центральну частину іміджу складає осмислений зовнішній вигляд, що повинен сигналізувати про професійно-ціннісні властивості особистості і сприяти формуванню репутації.

Стратегічні техніки самопрезентації, що їх люди використовують у повсякденному житті:

1) інграціація — прикрашання, самовихваляння, прагнення зробити себе привабливим, особливо для тих, хто має високий статус;

2) самопідтримка — прагнення справити враження, описуючи свої таланти і видатні знання;

3) «грітися в променях чужої слави» — вибудова свого образу через підкреслення тісного зв'язку з успішними, знаменитими, видатними людьми;

4) врівноважування успіхів і помилок — створення перешкод і обґрунтування виправдань для поганих результатів і невдач.