Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ivanova_O.V.Gordienko_E.S.Finansi.__Metodichni_...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

Тема 19: «фінанси європейського союзу»

План семінарського заняття

19.1. Особливості та роль ЄС у загальносвітовому розвитку

19.2. Основні характеристики створення і розвитку ЄС

19.3. Організація, структура і динаміка союзного бюджету

19.4. Організація оподатковування в ЄС, напрямки гармонізації податкового законодавства

19.5. Перспективи інтеграції фінансів в державах ЄС

Основні поняття і терміни:

Спільний ринок, внутрішній ринок, конвергенція, критерії конвергенції, єв-робюджет, податкова уніфікація, податкова гармонізація, валютна інтеграція, механізм валютної інтеграції, валютний союз, Європейська система центральних банків, Рада ЄС (Європейська Рада міністрів), Європейська Комісія, Економічний і соціальний комітет ЄС, Комітет регіонів ЄС, Європейський інвестиційний банк.

Завдання для індивідуальної роботи:

Підготувати реферати на теми:

1. Суть валютної інтеграції, основні стадії організації валютних відносин у рамках такої інтеграції.

2. Основні цілі та принципи податкової гармонізації в ЄС.

3. Роль та функціональне призначення фінансових інституцій ЄС — Європейського інвестиційного банку та Європейського центрального банку.

Контрольні запитання та завдання:

1. Які етапи економічної інтеграції у своєму розвитку пройшов ЄС? Чому ЄС є найбільш розвинутим інтеграційним угрупованням у світі?

2. Проаналізуйте та порівняйте (на ваш вибір) два етапи економічної інтеграції в Європі. У чому полягають особливості фінансової політики на кожному із них?

3. У чому полягають особливості економічної інтеграції та фінансової політики на етапі формування спільного ринку та єдиного внутрішнього ринку ЄС?

4. Які переваги та недоліки економічної інтеграції в ЄС?

5. У чому полягає історична роль підписання Маастрихтської угоди? Назвіть її найважливіші положення.

6. Що варто розуміти під поняттям "валютно-фінансова конвергенція"? Які критерії валютно-фінансової конвергенції визначає Маастрихтський договір?

7. Охарактеризуйте особливості організації фінансів ЄС.

8. Які особливості бюджету ЄС? На яких принципах він базується і які завдання покликаний вирішувати?

9. На яких принципах і за рахунок яких джерел формуються доходи бюджету ЄС? Охарактеризуйте власні ресурси бюджету ЄС.

10. Охарактеризуйте видатки бюджету ЄС. На які цілі використовуються кошти бюджету ЄС?

11. Які проблеми бюджетної політики ЄС стали передумовою формування бюджетної стратегії? Які цілі і завдання бюджетної стратегії ЄС на 2007— 2013 рр.?

12. Охарактеризуйте особливості бюджетного процесу в ЄС. Назвіть функції та повноваження інститутів ЄС у рамках бюджетного процесу.

13. Що передбачає уніфікація і гармонізація податкових систем країн ЄС? Назвіть основні цілі та принципи податкової гармонізації в ЄС.

14. Розкрийте особливості та напрями гармонізації непрямих податків у ЄС.

15. У чому полягають особливості, завдання та проблеми уніфікації оподаткування компаній (гармонізація прямих податків) у ЄС?

16. Розкрийте суть валютної інтеграції та назвіть основні стадії організації валютних відносин у рамках такої інтеграції. Що таке механізм валютної інтеграції?

17. Охарактеризуйте основні етапи гармонізації валютної політики ЄС. Розкрийте взаємозв'язок валютної і бюджетної політики в рамках ЄС.

18. Охарактеризуйте інституційну структуру ЄС. Розкрийте роль та функціональне призначення керівних органів, що утворюють "інституційний трикутник" і відіграють ключову роль у прийнятті фінансових рішень у ЄС.

19. У чому полягають особливості функціонування та призначення Економічного і соціального комітету та Комітету регіонів ЄС. Розкрийте їх роль у прийнятті фінансових рішень та формуванні єдиної фінансової політики ЄС.

20. Розкрийте роль та функціональне призначення фінансових інституцій ЄС — Європейського інвестиційного банку та Європейського центрального банку.