Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет Кучер.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
139.78 Кб
Скачать

Розділ 6. Охорона навколишнього середовища.

У сучасних умовах для отримання якісної продукції рослинництва і тваринництва недостатньо застосування технологій, вільних від надмірної хімізації. Необхідні також чисте повітряне середовище, відсутність шкідливих викидів промислових підприємств, автомобільного транспорту та інше.

Рослини засвоюють з ґрунту лише ті поживні речовини, які їм потрібні. Однак за надлишкових концентрацій шкідливі елементи і хімічні сполуки з ґрунту потрапляють у рослини, зерно, корм, а отже, у продукцію тваринництва. Саме тому стічні води підприємств, міст, великих тваринницьких ферм і комплексів слід очищати, а найбільш шкідливі підприємства – переводити на замкнений цикл споживання води.

Велике значення має оптимальна система азотного живлення рослин. Надмірна концентрація рухомого азоту може призводити до підвищення вмісту нітратів у рослинах, що погіршує якість урожаю. Надмір гною може бути джерелом забруднення землі важкими металами. Не можна вносити надмірні дози калійних і фосфорних добрив, оскільки це може призвести до підвищення радіоактивного фону на полях у десятки разів. Недоцільно вносити свіжий і рідкий гній без його знезараження. На 2 – 3 поля сівозміни треба мати спеціально побудовані польові гноєсховища, в які гній вивозять безпосередньо з ферм.

До заходів, які поліпшують екологічні умови на посівах польових культур, належить насамперед раціональна система удобрення, яка значною мірою запобігає потраплянню надлишку поживних речовин добрив, зокрема, нітратів, у навколишнє середовище, особливо у ґрунтові води. Негативним екологічним фактором є безсистемний полив на зрошувальних землях, особливо надмірними поливними нормами. Наслідком є ерозія ґрунту, зливання і виливання добрив у його нижні горизонти звідки підземним стоком вони потрапляють у водойми; збіднення верхнього шару ґрунту, зміна співвідношення катіонів і, як наслідок, погіршення вбирної здатності ґрунту.

При меліоративному невпорядкованому землекористуванню особливо великої шкоди завдає ерозія. У боротьбі з ерозією, яка є дуже негативним агроекологічним фактором, велике значення має ґрунтозахисна система землеробства. При її застосуванні інтенсивне рослинництво локалізують на рівнинній частині території, на схилах вирощують переважно зернові і трави. Застосовують також післяжнивні посіви, а на землях водорозділів, що прилягають до гідрографічного фонду, проводять залуження – вирощують бобово-злакові травосуміші. Ґрунтозахисна система землеробства – це комплекс природоохоронних заходів, які треба розробляти в кожному регіоні й господарстві.

Контурно-меліоративна система землеробства в комплексі протиерозійних заходів передбачає поділ землі на три категорії з експозицією площ до 3о, 3 – 5о і понад 5о. На землях першої категорії (до 3о) застосовують звичайні технології вирощування с/г культур. Площа під багаторічні трави на цих землях мінімальна або їх зовсім не вирощують. На землях другої категорії зменшують площі під просапні культури і збільшують їх під культури звичайного рядкового способу сівби. На землях третьої категорії, тобто на схилах понад 5о, застосовують ґрунтозахисні сівозміни, або постійне залуження. Всі ці заходи доповнюють виположування схилів, створення валів і канав, спрямуванням води в добре задерновані лісисті і вкриті чагарниками лощини.

Велике значення має поле і ґрунтозахисне лісонасадження, яке зменшує водну і вітрову ерозію, запобігає паводкам.

Для забезпечення чистоти середовища і агроландшафту в кожному господарстві слід розробляти цілісну систему природоохоронних і екологічних заходів з обов’язковою протиерозійною організацією територією.

Для отримання високих врожаїв необхідно застосовувати інтенсивну технологію. Інтенсивна технологія в основі має використання мінеральних добрив та засобів хімічного захисту рослин. Разом з тим мінеральні добрива та хімічні засоби забруднюють навколишнє середовище, тобто мають негативний вплив на природне середовище і людину,

Основним шляхом забруднення навколишнього середовища є неякісне транспортування, зберігання, тукозмішування і внесення мінеральних добрив, порушення агрохімічної технології їх внесення в сівозміні під озиму пшеницю, неякісність добрив, їх хімічних, фізичних та механічних якостей.

Звідси завдання робітників та спеціалістів господарства складаються в першу чергу з створення правильної агрохімічної технології внесення мінеральних добрив. А це розрахунок оптимальних норм добрив, розподілення їх в період вегетації, а також застосування найбільш придатних форм добрив.

Велике значення для зменшення негативної дії мінеральних добрив має застосування низькобаластних мінеральних добрив з підвищеним вмістом діючої речовини, наприклад знефторених фосфатів, які не створюють загрози накопичення в ґрунті токсичних речовин і не підвищують концентрації солей в ґрунтовому розчині.

Мінеральні добрива найраціональніше вносити на заплановану урожайність. При їх застосуванні особливу увагу звертають на забезпечення пшениці азотними добривами, які треба вносити так, щоб рослини були забезпечені азотом постійно і в достатній кількості протягом вегетації.

Азотні добрива вносяться в один прийом і під основний обробіток грунту.

Також необхідно підбирати для кожного періоду внесення необхідні форми азотних добрив. Так з осені вносять амонійні форми бо вони не вимиваються і поглинаються ґрунтом. При вирощуванні різних сортів пшениць не потрібно вносити нітратні форми бо вони мають тенденцію накопичуватися в плодах.

Найменшу загрозу для навколишнього середовища мають фосфорні добрива, в результаті з малою рухомістю в ґрунті. Фосфор поглинається ґрунтом і практично не вимивається із кореневого шару. Але слід знати, що внесення великої кількості фосфору призводить до накопичення в ґрунті баластних речовин, шкідливих для рослин і ґрунту (важких металів, радіоактивних елементів, фтору, хлору).

Під правильним використанням фосфорних добрив в господарстві слід знати, що фосфорні добрива слід вносити під основний обробіток і з посівом в ґрунт. Найкращою формою фосфорних добрив є гранульований суперфосфат. Також слід пам'ятати, що внесення суперфосфату поверхнево без наступного загортання в ґрунт, призводить до його змивання з поверхні ґрунту в водойми.

Використання калійних добрив веде до забруднення водойм і ґрунту хлором, тому необхідно в господарстві використовувати безхлорні форми калійних добрив. Їх вносять з осені під оранку.

Що стосується забруднення навколишнього середовища засобами хімічного захисту, тобто пестицидами, необхідно забезпечити правильне використання препаратів в процесі обробітку, тобто створювати хімічні розчини відповідно оптимальним нормам витрати препарату.

Також важливим питанням охорони навколишнього середовища є зберігання мінеральних добрив та пестицидів. Для цього необхідно в господарстві мати склад чи ангар в який не повинна потрапляти волога, сонячні промені і він повинен провітрюватись і забезпечувати добре зберігання добрив і хімічних препаратів.

При перевезенні добрив і пестицидів до складу або зі складу на місце їх використання необхідно мінімалізувати Їх гублення. Дуже важливим є додержання правил застереження при використанні пестицидів поблизу водоймищ. Санітарними нормами заборонено використання всіх пестицидів на відстані менше 300 м від водойм санітарно-побутового використання.