Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_bilet.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
169.36 Кб
Скачать

20 Билет

1. Розвиток ремесел і міст в Середньовіччі V- XV ст.

Відомі три організаційно-виробничі центри селянського ремесла: замок сень­йора, село, господарства окремих селян. Внаслі­док аграризації та натуралізації економіки європейські міста занепали. У VIII - X ст. почали зростати торгові й ремісничі функції міст. З XI ст. в економічному житті Західної Європи почався період урбанізації - відродження античних міст ( Рим, Париж, Генуя, Лондон та ін.) і утворення нових міст (Гамбург, Магдебург та ін. ) Головна причина цього - економічне підне­сення, що призвело до занепаду натурально-господарських форм виробництва. Сеньйоріальне ремесло вичерпало себе. Отже відокремлення ремесла від сільського господарства, розвиток товарних відносин стимулювали виникнення міст як центрів ремесла і торгівлі. Західноєвропейські міста були невеликими за розміром і населенням. У центрі міста на рин­ковій площі знаходилася ратуша - адміністративний осередок. Тут проходили ярмарки, святкування, забави, всеміські збори. Від центральної площі на всі сторони розходилися головні дороги. Місто не мало каналізаційних споруд. Все це приз­водило до спалахів епідемій чуми, холери. Більше мешканців жило за мурами і валами у передмістях. У містах жили ремісники, купці, люди вільних професій ( художники, лікарі). Економічно розвинені міста Англії, Франції і Німеччини в XI - XII ст. досягли значного розквіту. Панівне місце займало виробництво бавовняних тканин, збут яких забезпечував піднесення ремесла і торгівлі. Збагачувалося купецтво. Інтенсивний розвиток ремесла в XII - XIII ст. сформував цеховий лад у міс­тах. Середньовічний цех організовувався лише за професійними ознаками. Цехи складалися з майстерень певного профілю. Кожний цех мав свій статут. Члени цеху були і воїнами, які захищали ділянку оборонного муру або вежі. Разом з купцями та іншими станами ремісники демократично управляли містом. Адміністрація мала відкрите антифеодальне спрямування. У містах склалася ієрархія на зразок сільської общини. Розвиток ремесла набув бурхливого розвитку в XIII ст. У кожній країні поділ праці призводить до спеціалізації. У XIV - XV ст. в Європі виникла нова, вища форма виробництва - мануфак­тура (більш організовані великі робіт­ничі майстерні). Тут у процесі виробництва було застосовано поділ праці. Головною фігу­рою виробництва стає найманий робітник.

2. Меркантилізм та його історичне значення

Перша школа буржуазної політичної економії - меркантилізм - джерело багатства - обіг, торгі­вля. Меркантилізм - це навчання, що засноване на думці, що багатство складається у володінні грошима і їхнім нагромадженням. Раніше грошима були золото й срібло, тому меркантилісти вважали, що чим більше золота "приходить" у країну й менше "іде" із країни, тим країна багатше.

Купці - головні люди в державі, а головна галузь - зовнішня торгівля. Меркантилісти вважали, що треба розвивати свою промисловість, але не для себе, а для перепродажу зроблених товарів за кордон. Вони пропонували обмежити імпорт (ввіз через кордон), заборонити вивозити дорогоцінні метали, стимулювати експорт.

Французький і англійський меркантилізм. Англія намагалася підтримувати "свого" виробника. Вільям Стафорд - представник раннього англ. меркантилізму. Вплинув на становлення меркантилізму як окремої ек. школи.

Томас Ман (Мэн) - представник пізнього англ. меркантилізму, один з керівників Ост-Індійській кампанії. Торговельний баланс треба оцінювати, складаючи всі угоди держави в одну, а не окремо . "Відтік" грошей в одній угоді цілком можливо компенсувати "припливом" в іншій. Томас Манн - "Багатство Англії в зовнішній торгівлі". Ман: гроші повинні приносити гроші, тобто не лежати в скарбниці, а знову вертатися в торгівлю або виробництво.

Особливості англ. меркантилізму:

1) англ. ек. думка починає посідати 1 місце в Європі;

2) з'являються передумови для реалізації політики фритредерства;

3) ринкові відносини Англії з ін. країнами складаються дуже гармонійно

Антуан де Монкретьєн - представник пізнього французького меркантилізму. Висував ідеї, аналогічні ідеям Томаса Манна, навіть не підозрюючи про його існування. "Трактат політичної економії" - варто всіляко заохочувати торгівлю, тому як вона є головним стимулом для виробництва. Назва трактату – назва науки.

Жан Батист Кольбер - представник французького меркантилізму, суперінтендант за фінансовими питаннями. Пізніше французький меркантилізм перейменували в його честь і стали називати кольберізмом.

Особливості французького меркантилізму:

1) з'явився новий специфічний напрямок у розвитку економічної думки – фізіократія - головний ресурс - те, що робить с/г;

2) Думки про те, що вільна торгівля не потрібна, тому що товари виробляються тільки для внутрішнього ринку, що у свою чергу стримує розвиток економіки (Кольбер)