Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики_2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
214.22 Кб
Скачать

2.5. Аналіз і оцінка стану рентабельності підприємства

Фінансовий стан залежить від того, як ефективно на підприємстві використовують його активи і капітал. Для оцінювання стану рентабельності діяльності підприємства використовують наступні показники:

  1. коефіцієнт рентабельності всіх активів підприємства;

  2. коефіцієнт рентабельності поточних активів підприємства;

  3. коефіцієнт рентабельності інвестицій;

  4. коефіцієнт рентабельності власного капіталу;

  5. коефіцієнт рентабельності реалізованої продукції (комерційна маржа).

Показники рентабельності підприємства розраховуються наступним чином.

Коефіцієнт рентабельності активів підприємства показує, скільки прибутку одержує підприємство з кожної гривні, вкладеної в активи. Розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньої суми активів за формулою

.

З даного розрахунку бачимо, що на протязі попеденього періоду підприємство отримало прибуток від вкладення в активи 0,054грн/грн, а в звітному ми бачимо, що на 1 грн вкладення підприємство отримало 0,019 грн прибутку.

Коефіцієнт рентабельності поточних активів підприємства деталізує значення попереднього показника і розраховується за формулою

.

Коефіцієнт рентабельності інвестицій характеризує прибутковість інвестиційної діяльності підприємства. Розраховується за формулою

Коефіцієнт рентабельності інвестицій характеризує майстерність менеджерів підприємства управляти його інвестиціями. Оскільки менеджери підприємства не можуть впливати на величину сплачуваного податку з прибутку, то для більш точного розрахунку показника в чисельнику використовується величина прибутку до сплати податку.

Цей коефіцієнт показує,що на початок періоду прибуток на 1 грн вкладень становив 0,13 грн,а вже на кінець періоду 0,25 грн,що перевищує попередній показник на 0,12 грн.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу показує, скільки грошових одиниць чистого прибутку “заробила” кожна грошова одиниця, вкладена власниками акціонерного капіталу. Розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до суми власного капіталу.

Цей коефіцієнт показує,що на початок періоду прибуток на 1 грн вкладень становив 0,12 грн,а вже на кінець періоду 0,34 грн,що перевищує попередній показник на 0,22 грн.

Коефіцієнт рентабельності реалізованої продукції показує, скільки прибутку одержує підприємство з кожної гривні реалізованої продукції. В літературі цей показник відомий як комерційна маржа. Розраховується за формулою

.

Цей коефіцієнт показує,що на початок періоду прибуток на 1 грн вкладень становив 0,023 грн,а вже на кінець періоду 0,061 грн,що перевищує попередній показник на 0,038 грн.

Інтегральний фінансовий аналіз залежності рентабельності активів від швидкості обігу активів та рівня комерційної маржі. В основі інтегрального фінансового аналізу знаходиться “формула Дюпона”, згідно з якою коефіцієнт рентабельності активів (Кра) визначається як добуток коефіцієнта трансформації (Кт) і комерційної маржі (Крр).

.

КраП=0,85*0,023=0,020грн/грн

КраК=0,84*0,061=0,051грн/грн

Інтегральний фінансовий аналіз дозволяє виявити вплив на рентабельність активів рівня ділової активності підприємства й рентабельності продажу та обґрунтувати шляхи зростання прибутковості діяльності підприємства.

В даному випадку показник характеризує те,що порівняно з попереднім періодом рентабельність активів зросла до 0,31 грн.

Таблиця 2.2

Узагальнююча таблиця показників по підприємству за звітний період

Назва показника

Звітний період

Базовий період

Відхилення

1. коефіцієнт рентабельності всіх активів підприємства

0,019

0,054

0,035

2. коефіцієнт рентабельності поточних активів підприємства

0,429

1,187

0,758

3. коефіцієнт рентабельності інвестицій

0,13

0,25

0,12

4. коефіцієнт рентабельності власного капіталу

0,12

0,34

0,22

5. коефіцієнт рентабельності реалізованої продукції (комерційна маржа).

0,023

0,061

0,038

З даної таблиці видно,що порівняно з попереднім періодом інвестиційна діяльність підприємства значно зросла,оскільки чистий прибуток в попередньому періоді дорівнював 4214грн. ,а в звітному 11657 грн. Відповідно рентабельність інвестицій зросла 0,12 грн/грн..