Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики_2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
214.22 Кб
Скачать

2.3. Аналіз і оцінка стану ділової активності підприємства

Фінансовий стан підприємства безпосередньо залежить від того, наскільки швидко засоби, що вкладені в активи підприємства, трансформуються в реальні грошові кошти. Стан ділової активності підприємства характеризують наступні показники:

  1. коефіцієнт обігу активів підприємства (коефіцієнт трансформації);

  2. коефіцієнт обігу поточних активів підприємства;

  3. коефіцієнт обігу дебіторської заборгованості;

  4. коефіцієнт обігу поточних зобов’язань підприємства;

  5. коефіцієнт обігу кредиторської заборгованості;

  6. коефіцієнт обігу товарно-матеріальних запасів;

  7. тривалість операційного циклу підприємства.

Показники ділової активності підприємства розраховуються наступним чином.

Коефіцієнт обігу активів підприємства характеризує швидкість обігу активів підприємства і розраховується за формулою

.

грн/грг

Коефіцієнт трансформації показує, скільки гривень чистого доходу від реалізації одержало підприємство протягом звітного періоду з кожної гривні його активів. Чим вищий рівень цього показника, тим кращі умови стабільного фінансового стану підприємства формуються. Важливо підтримувати зростаючу тенденцію коефіцієнта обігу активів підприємства.

Аналізуючи даний коефіцієнт,можна зробити висновок,що чистий дохід від реалізації з кожної гривні його активів протягом періоду зменшився на 0.01грн/грн. на кінець періоду. Оскільки не підтримується зростаюча тенденція,можна вважати,що підприємство не має стабільного фінансовий стан.

Як доповнення до характеристики швидкості обігу активів підприємства розраховується також тривалість одного обороту активів у днях за формулою

, діб.

діб

,діб

Коефіцієнт обігу поточних активів розраховується як відношення обсягів чистої реалізації до середньої суми поточних активів підприємства.

Період обігу поточних активів

, діб.

,діб

, діб

Аналізуючи даний коефіцієнт,можна побачити, що зменшення періоду обігу поточних активів з 243 до 245 діб веде за собою зменшення доходу від реалізації поточних активів з 1,50грн/грн. до 1,49 грн/грн.,тобто на 0,01 грн/грн.

Коефіцієнт обігу дебіторської заборгованості показує, скільки разів протягом звітного року дебіторська заборгованість трансформується в реальні грошові кошти. Розраховується як відношення чистого доходу від реалізації до середньорічної суми дебіторської заборгованості.

.

Відповідно період погашення дебіторської заборгованості розраховується за формулою:

.

Аналізуючи даний коефіцієнт,можна сказати,що термін погашення дебіторської заборгованості протягом періоду змінився від 144 до 145 днів,що свідчить про стабілізацію фінансового стану підприємства та про вчасність погашення виставлених рахунків,тобто на протязі періоду дебіторська заборгованість циклічно перетворювалась в реальні грошові кошти. Відповідно зменшилась і швидкість трансформації грошових коштів від 2,54грн/грн. до 2,51 грн/грн.,тобто зменшилась на 0,04 грн/грн..

Високі значення коефіцієнта обігу дебіторської заборгованості та короткі терміни часу її погашення характеризують умови стабільного фінансового стану підприємства. Якщо термін погашення дебіторської заборгованості перевищує 40-50 діб, то на підприємстві можуть виникнути проблеми вчасного погашення виставлених ним рахунків.

Коефіцієнт обігу поточних зобов’язань підприємства показує, скільки підприємству потрібно зробити оборотів, щоб сплатити в повному обсязі свої зобов’язання.

Розраховується наступним чином:

Період погашення поточних зобов’язань

.

Даний коефіцієнт показує, що збільшився період погашення поточних зобов’язань з 287 до 290 діб,що свідчить про здатність підприємства невчасно покрити свою заборгованість за рахунок власних коштів,так як значення коефіцієнта зменшилось на 0.01 грн/грн.

Коефіцієнт обігу кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги показує, скільки підприємству потрібно зробити оборотів, щоб сплатити виставлені рахунки по господарських операціях. Розраховується за формулою

Період обігу кредиторської заборгованості

.

.

.

Аналіз даного коефіцієнта показує,що збільшився період обігу кредиторської заборгованості з 99 до 100 діб,що свідчить про те,що зменшилась кількість оборотів,на протязі яких підприємство може здійснити виплати по рахункам з 3,66 грн/грн. на початку періоду до 3,62 грн/грн в кінці періоду,а отже на 0,04 грн/грн

Коефіцієнт обігу товарно-матеріальних запасів характеризує швидкість трансформації виробничих запасів в обсяги товарної продукції на складі підприємства. Розраховується як відношення суми операційних витрат до суми товарно-матеріальних запасів.

Тривалість обігу товарно-матеріальних запасів

.

.

.

Виходячи з розрахунків даного коефіцієнта бачимо,що на протязі періоду швидкість перетворення виробничих запасів в товарну продукцію на підприємстві зменшилась на 1,01грн/грн. ,тобто з 2,38грн/грн на початок періоду до 1,37 грн/грн на кінець.З цього виходить що тривалість обігу товарно-матеріальних запасів збільшилась з 153 діб до 266 діб, тобто на 113 доби.

Тривалість операційного циклу характеризує, скільки діб у середньому необхідно для виробництва, реалізації й оплати продукції підприємства, або – протягом якого періоду часу грошові ресурси підприємства “заморожені” в його товарно-матеріальних запасах та операціях. Цей показник розраховується як сума тривалості погашення дебіторської заборгованості (Тодз) і тривалості зберігання запасів на підприємстві (Томз)

.

діб

ТоцК=266+145=411,діб

Даний показник характеризує удосконалення процесу виробництва,оскільки кількість часу,затраченого на виробництво в базовому періоді становить 296 діб,були збільшені на протязі періоду на 115 діб і становить 411 діб,що свідчить про не раціональність використання грошових ресурсів.

Чим більшими є коефіцієнти обігу засобів підприємства та відповідно меншими періоди їх обертання, тим кращою є ділова активність підприємства, тим краще використовуються його ресурси.

У кінці підрозділу студенти повинні зробити висновки про стан ділової активності підприємства.

Висновок: Отже Кт у поточному періоді склав 0,84 грн/грн. У порівнянні з попереднім періодом зменшилося на 0.01 грн/грн., або на 1.17 %, що відбулося в наслідок зменшення чистого доходу на 1954 грн., тривалість одного обороту активів складає 434 доби.

Копа у поточному періоді склав 1,49 грн/грн. У порівнянні з попереднім періодом зменшилося на 0.01 грн/грн., або на 0,67 %, що відбулося в наслідок зменшення чистого доходу на 1954 грн. Період обігу поточних активів складає 245 діб.

Кодз у поточному періоді склав 2,51 грн/грн. У порівнянні з попереднім періодом зменшилося на 0.03 грн/грн., або на 0,18 %, що відбулося в наслідок зменшення чистого доходу на 1954 грн., період погашення дебіторської заборгованості складає 145 діб,що є негативною тенденцією на підприємстві, бо можуть виникнути проблеми із розрахунками з дебіторською заборгованістю.

Копз у поточному періоді склав 1,26 обороти . У порівнянні з попереднім періодом зменшилося на 0,01 об., або на 0,79 %, що відбулося в наслідок зменшення чистого доходу на 1954 грн.. Період погашення поточних зобов’язань складає 290 діб.

Комз у поточному періоді склав 1,37. У порівнянні з попереднім періодом зменшилося на 1.01 , або на 42,43 %, що відбулося в наслідок зменшення операційних витрат на 15961 грн. А тривалість обігу товарно-матеріальних запасів складає 266 діб.